Bli kund Annonsera
onsdag 20 februari 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 augusti 2018,

Lunds nya tingsrätt slår upp portarna

Fredagen den 31 augusti invigs Lunds nya tingsrätt med pompa och ståt.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Efter att byggprojektet i sin nuvarande form inletts år 2015 är Lunds nya tingsrätt snart redo för invigning. Nästa fredag är det dags för högtidlig invigningsceremoni där bland annat justitieminister Morgan Johansson kommer att närvara.

– Vi är mycket glada över det nya huset, som är en modern domstolsbyggnad på ett fantastiskt läge mitt i centrala Lund, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Under lördagen är det dessutom dags för öppet hus för allmänheten.

I inredningsarbetet har man utgått från temat de fyra grundelementen: jord, vatten, eld och luft. Fasaden består av koppar och glaspartier. Invändigt är väggarna i allmänhetens ytor klädda med askpaneler. Golvet är i kalksten.

– Förutom att lokalerna är säkrare, tillgängligare och tryggare erbjuder de en bra arbetsmiljö för personalen och är dessutom vackra, förklarar Göran Lundahl.

Tidigare har tingsrätten huserat på ungefär 4.000 kvadratmeter. Nu disponerar man omkring 8.000 av de dryga 10.000 kvadratmeter som finns i denna byggnad. Resterande del hyr Domstolsverket ut till Lunds kommun.

Den nya tingsrätten är byggd så att det ska gå att skilja åhörare från vittnen och målsägande. Frihetsberövade transporteras säkert in i huset och rättens aktörer når salarna utan att behöva gå igenom allmänhetens ytor. Detta är något som ska borga för en rättssäker miljö och en god arbetsmiljö för de anställda, skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

– Resan har varit lång och många gånger ganska prövande för alla inblandade men som i de flesta fall, när något får värka fram i god ordning, så blir det bra. Och det är en väldigt fin byggnad vi tillsammans nu format – både gestaltningsmässigt och funktionellt – som för allmänheten blir en mycket tydlig symbol för Sveriges Domstolar och tingsrätten i Lund, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Foto G. Fessy

Ett steg närmare ny svensk EU-domare

Efter att Domarnämnden genomfört intervjuer med de fyra kvarvarande kandidaterna till svensk domare i EU-domstolen, har nämnden nu gjort en rangordning med sitt förslag och högst upp hamnar Nils Wahl.

Nya delägare hos Wesslau Söderqvist

Nicolina Hallerby, Caroline Olausson och Alexandra Jaktelius Ferm har den 1 januari inträtt som nya delägare i advokatbyrån.

Nya domarutnämningar

Vid sitt senaste sammanträde har regeringen utnämnt sex nya domare.

Försök med snabb-förfarande i brottmål

Sedan januari 2018 pågår i norra Stockholm en försöksverksamhet för att snabbare kunna utreda och lagföra vissa typer av brott. Försöket utvidgas nu till att också omfatta unga lagöverträdare under 18 år..

Foto Europeiska unionens domstol

Fyra kandidater kvar till EU-domartjänst

Av nio kvalificerade sökande till tjänsten som svensk domare i EU-domstolen i Luxemburg efter Carl Gustav Fernlund, har Domarnämnden nu beslutat att kalla fyra till intervju.

Nordia utser ny delägare

Carl-Johan Allansson har valts in som delägare i Nordia med start den första januari.

DI leder arbete med nya EU-riktlinjer

Datainspektionen kommer att leda arbetet med att ta fram nya EU-riktlinjer för tolkning av begreppen personuppgiftsansvarig och personuppgiftsbiträde och deras respektive skyldigheter.

Foto MRR-photography

53 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 53 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 24 januari.

Foyen rekryterar inom miljörätt

Foyen Advokatfirma har anställt bolagsjurist Tomas Fjordevik från Swedavia AB. Han ingår i advokatfirmans affärsområde för Mark och Miljö.

Juristmässan för Göteborgs studenter

När Gaius arbetsmarknadsmässa för jurister ägde rum på Handelshögskolan i Göteborg stod mingel med ett 70-tal utställare, spännande föreläsare och flera event på schemat.

DLA Piper nyanställer

Byrån rekryterar advokaterna Mikael Moreira och Björn Rustare som kommer att fokusera på transaktioner och avtal inom teknologisektorn samt arbetsrätt.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt