Bli kund Annonsera
torsdag 20 september 2018
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 augusti 2018,

Lunds nya tingsrätt slår upp portarna

Fredagen den 31 augusti invigs Lunds nya tingsrätt med pompa och ståt.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Efter att byggprojektet i sin nuvarande form inletts år 2015 är Lunds nya tingsrätt snart redo för invigning. Nästa fredag är det dags för högtidlig invigningsceremoni där bland annat justitieminister Morgan Johansson kommer att närvara.

– Vi är mycket glada över det nya huset, som är en modern domstolsbyggnad på ett fantastiskt läge mitt i centrala Lund, säger Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Under lördagen är det dessutom dags för öppet hus för allmänheten.

I inredningsarbetet har man utgått från temat de fyra grundelementen: jord, vatten, eld och luft. Fasaden består av koppar och glaspartier. Invändigt är väggarna i allmänhetens ytor klädda med askpaneler. Golvet är i kalksten.

– Förutom att lokalerna är säkrare, tillgängligare och tryggare erbjuder de en bra arbetsmiljö för personalen och är dessutom vackra, förklarar Göran Lundahl.

Tidigare har tingsrätten huserat på ungefär 4.000 kvadratmeter. Nu disponerar man omkring 8.000 av de dryga 10.000 kvadratmeter som finns i denna byggnad. Resterande del hyr Domstolsverket ut till Lunds kommun.

Den nya tingsrätten är byggd så att det ska gå att skilja åhörare från vittnen och målsägande. Frihetsberövade transporteras säkert in i huset och rättens aktörer når salarna utan att behöva gå igenom allmänhetens ytor. Detta är något som ska borga för en rättssäker miljö och en god arbetsmiljö för de anställda, skriver tingsrätten i pressmeddelandet.

– Resan har varit lång och många gånger ganska prövande för alla inblandade men som i de flesta fall, när något får värka fram i god ordning, så blir det bra. Och det är en väldigt fin byggnad vi tillsammans nu format – både gestaltningsmässigt och funktionellt – som för allmänheten blir en mycket tydlig symbol för Sveriges Domstolar och tingsrätten i Lund, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Nya delägare i Ramberg

Den 1 september började Björn Bergström och Anders Ekborg som nya delägare i Ramberg Advokater.

Ny delägare i MAQS

Den 1 oktober ansluter Erik Palmgren till MAQS Advokatbyrå i Göteborg.

Foto © tomloel

Nya domare utnämnda

Regeringen har utnämnt elva nya domare.

Hovrätten ändrar häktningsbeslut

Göta hovrätt har beslutat att den 16-årige pojke som misstänks för mord i Huskvarna ska vara fortsatt häktad.

Ny ordförande i SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering har utsett en ny ordförande, advokaten Sara Sparring, delägare i Synch Advokatbyrå.

Trägårdh Advokatbyrå tar in delägare

Nya delägare i byrån är Viviénne Dahlstrand, Johan Klåvus och Helena Olenmark Malmström.

Utträdda advokater med nya karriärer

Advokatsamfundet har antagit 91 nya advokater medan 43 ledamöter lämnade samfundet. En av dem ska nu vägleda en yngre generation och en annan blir justitieråd.

Foto Wavebreakmedia

Tingsrätter anställer jämställdhetsstrateg

Flera tingsrätter har tillsammans anställt en strateg för att stötta i jämställdhetsintegrering.

Nya ordföranden i de högsta instanserna

Helena Jäderblom har tillträtt som ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Anders Eka har tillträtt som ordförande i Högsta domstolen och Eric M. Runesson som justitieråd.

Foto MRR-photography

91 nya advokater

Hela 91 nya advokater antogs vid Advokat-samfundets senaste styrelsemöte den 31 augusti. Samtidigt utträdde 43 advokater ur samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt