Om koncernen eller delar av koncernen har fått allvarliga ekonomiska problem till följd av finanskrisen - när kan moderbolags ansvar för dotterbolags skulder, så kallat ansvarsgenombrott, inträda?
VERKTYG
Grundprincipen när det gäller aktiebolag är att aktieägare inte har något ansvar för aktiebolagets förpliktelser utan aktieägarens risk begränsar sig till det aktiekapital som ägaren satsat. Det finns emellertid vissa undantag från denna grundprincip varav vissa följer direkt eller indirekt av lag (till exempel i vissa fall då likvidationsplikt föreligger eller vid bristtäckningsansvar i samband med olovlig värdeöverföring) medan andra kan inträda utan stöd i lag.
Det är vanligtvis det ansvar som kan inträda utan stöd i lag som åsyftas när man talar om ansvarsgenombrott Ansvarsgenombrott i denna snävare bemärkelse är mycket ovanligt i svensk rätt.
I praxis har det utarbetats vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att ansvarsgenombrott ska kunna göras gällande: bolaget är underkapitaliserat, det saknar självständigt affärsmässigt syfte och förvaltning och det finns inslag av otillbörlighet på aktieägarens sida. Lite förenklat kan man säga att det handlar om situationer då aktieägaren använder bolaget endast i syfte att undandra sig ansvar och inte för att bedriva verksamhet. Om ett moderbolag sätter in ett tomt dotterbolag som part i ett avtal trots att det är moderbolaget som är den bakomliggande avtalsparten kan ansvarsgenombrott aktualiseras. Att ett dotterbolag har ekonomiska problem och moderbolaget inte tillför mer kapital motiverar således normalt sett inte ansvarsgenombrott.
Det är möjligt att vi till följd av finanskrisen kommer att få se fler fall då borgenärer hävdar att ansvarsgenombrott ska ske och i något fall kanske det kan lyckas. Dock ska man komma ihåg att det endast är i särskilda undantagsfall som ansvarsgenombrott kan inträda och att man därför inte ska förvänta sig att få betalt för sina fordringar på detta sätt. Vid förhandling med ett dotterbolag, vars förmåga att fullgöra sina ekonomiska förpliktelser är osäker, kan det därför istället vara en god idé att försöka få en garanti från det ofta finansiellt starkare moderbolaget eller annan säkerhet.
Emma Norburg
UTBILDNING
» Till utbildningarVinge får ny delägare
Vinge har utnämnt skatterättsjuristen Magnus Larsén till delägare i Stockholm.