
Ingen HD-prövning för Mathias André
VERKTYG
Ett av Sveriges mest omfattande ekobrottmål någonsin har nu slutligt avgjorts. Eftersom Högsta domstolen inte meddelar prövningstillstånd står sig hovrättens dom.
Aldrig tidigare torde en advokat ha dömts till ett så långt straff som det Mathias André ådömdes i november 2002. Och han var inte ensam. En annan advokat, Johan Tesch, dömdes till ett års fängelse. Hovrättens dom framstod som särskilt förvånande eftersom tingsrätten friade de båda advokaterna.
Mathias André fälldes för två fall grovt skattebedrägeri, fyra fall av grov oredlighet mot borgenärer och tre fall av grovt bokföringsbrott. Johan Tesch fälldes två fall av för grov oredlighet mot borgenärer. Ytterligare två personer dömdes till fängelse och en till villkorlig dom.
Åklagarens talan gick ut på att ett antal skalbolag köpts i illegala syften och att avsikten var att plundra dem på likvida medel. Brottsligheten påstods ha planerats och genomförts systematiskt enligt en brottsplan där var och en av de tilltalade hade bestämda uppgifter. Gärningsbeskrivningarna upptog grova skattebedrägerier, grova skattebrott, grova oredligheter mot borgenärer och bokföringsbrott.
Vinstbolag
Skalbolagen som ingick i härvan var så kallade vinstbolag, alltså bolag som innehöll vinstmedel från tidigare verksamhetsår. Bolagen hade latenta skatteskulder. För att kunna ta ut vinstmedlen utan att behöva betala skatten köptes avskrivningsunderlag bland annat i form av skepp. Avskrivningarna genererade underskott som raderade ut vinsterna.
De tilltalade ansåg att transaktionerna var seriösa affärstransaktioner. Åklagarsidan och Skatteverket hävdade att allt var skentransaktioner och att verksamheten var brottslig.
Hovrätten ansåg det klarlagt att den förre delägaren i Lagerlöf & Leman Advokatbyrå Mathias André och Johan Tesch ofta har haft centrala roller vid köpen av skalbolagen och att de stått bakom en hel del av handlingarna som upprättats i samband med transaktionerna. Mathias André hade enligt hovrätten ett sådant inflytande att han varit betrakta faktisk företrädare för två av de bolag som åtalen avsåg.
"I egenskap av advokat och framstående affärsjurist har Mathias André ingett förtroende och uppträtt som garant för att affärerna skulle vara lagliga och riktiga rakt igenom. Han borde på grund av sin yrkesbakgrund ha insett allvaret i att delta i verksamhet av aktuellt slag. Mot den bakgrunden finns det skäl att se särskilt allvarligt på den brottslighet som ligger honom till last i detta mål", skrev hovrätten vid bedömningen i påföljdsfrågan. Samtidigt tog domstolen hänsyn till att han och Johan Tesch inte längre kommer att kunna arbeta som advokater.
Kritik från försvarare
Målet kom till Högsta domstolen 2002 och rör händelser som inträffade 1995 och 1996. Johan Tesch och hans försvarare Per E Samuelson är kritiska till Högsta domstolens långsamma handläggning av målet.
- Nyligen kom ett prejudikat från HD som ger rätt till skadestånd om en domstol dröjt för länge med att meddela dom. Men det gäller tydligen inte HD:s egen långsamhet, säger Per E Samuelson.
Det finns möjlighet att gå vidare till Europadomstolen men den diskussionen har han inte fört med sin klient ännu.
- Han är för bedrövad för att kunna diskutera det nu, säger Per E Samuelson.
Men långsamheten är inte det enda som försvararen riktar kritik mot.
- Det finns prejudikatsfrågor i det här målet som HD borde ha prövat, bland annat om hur man ska bedöma skatteplaneringsåtgärder i vinstbolag. Här har hovrätten behandlat lika fall olika, säger han och förklarar att han åberopat ett rättsutlåtande av Josef Zila, docent i straffrätt vid Stockholms universitet.
Det finns vilande disciplinärenden mot de två advokaterna som kommer att återupptas nu, enligt vad PointLex erfar. Sannolikt kommer de att uteslutas.
FAKTA
Identifikationsnr: B 4732-02
Rättsområde: EKO-brott
Källdokument: Beslut
Instans: Högsta domstolen
Datum: 2005-06-28
Saken: Grovt skattebrott
UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.