Bli kund Annonsera
söndag 4 maj 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 18 februari 2011,

Från Undén till Kling

Dödsstraffet avskaffades och kriminalpolitiken humaniserades. En av justitieministrarna verkade för att kvinnor fick rätt till statlig anställning. En annan av dem karakteriserades som Sveriges skadligaste och farligaste statsråd. En tredje fick på sin lott att hantera rättsrötedebatten. Läs om ytterligare 14 justitieministrar i den tredje delen av vår serie.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

1920 Bo Östen Undén (1886-1974)

Undén var en internationellt uppmärksammad svensk professor i juridik, rektor vid Uppsala universitet och universitetskansler. Han var socialdemokratisk politiker och under lång tid Sveriges utrikesminister. Som sådan fasthöll han konsekvent den alliansfria linjen som norm för svensk utrikespolitik.

Undén skrev en rad vetenskapliga juridiska arbeten, särskilt inom folkrätt och civilrätt, bland annat om panträtt i rättigheter och svensk sakrätt. Han debatterade mot Gustaf Petrén i Svensk juristtidning på 1950-talet beträffande domstolarnas rätt till lagprövning. Lagprövningsrätten, som Undén avvisade och Petrén ansåg gällde i praxis, grundlagsfästes 1980 i 11 kap. 14 § regeringsformen.

1920-1921 Lars Birger Ekeberg (1880-1968)

Ekeberg var professor i speciell privaträtt och i civilrätt. Övergick till lagberedningen efter justitieministertiden och därefter till domstolsväsendet, först som justitieråd sedan som president i Svea hovrätt. Som ledamot i lagberedningen gjorde han en betydande insats i lagstiftningsarbetet, särskilt på familjerättens område. Han var också ledamot  i Svenska Akademin från 1945 och fram till sin död.

Ekeberg var en av stifarna av Svensk Juristtidnings redaktion och tillhörde tidsskriftens styrelse från begynnelsen 1916 till 1960. Han var också styrelsens ordförande 1940-1960. Han intog en ledande ställning inom den svenska juristvärlden. Han utgav, förutom åtskilliga tidsskriftsuppsatser, bland annat studier i patenträtt, om säljares stoppningsrätt enligt sjölagen och förmögenhetsbrotten.

Ekeberg var en av pådrivarna för dödsskaffets avskaffande och var justitieminister när Sveriges riksdag avskaffade dödsstraffet lördagen den 7 maj 1921.

1921-1923 Assar Emanuel Åkerman (1860-1936)

Åkerman var justitieminister i de två första rent socialdemokratiska ministärerna. Han var en svensk häradshövding och politiker. Han var liberal och sedan vilde, innan han slutligen blev socialdemokrat. Som politiker engagerade han sig bland annat för kollektivavtal, strafflagsreform samt ordensväsendets avskaffande.

1923-1924 Lars Birger Ekeberg (1880-1986)

Se 1920-1921 ovan.

1924-1926 Torsten Karl Viktor Nothin (1884-1972)

Nothin var svensk ämbetsman och politiker med hovrättsexamen. Han tjänstgjorde som justitieminister i Brantings och Sandlers ministärer. Nothin blev sedermera först tillförordnad chef och sedan generaldirektör för Lantmäteriverket. Hans stora arbetsförmåga och praktiska duglighet medförde att han ofta anlitades för offentliga utredningsuppdrag, bland annat 1934 års luftfartsutredning, 1936 års kommunalskatteberedning och 1949 års försvarsutredning.

1926-1928 Johan Carl Wilhelm Thyrén (1861-1933)

Thyrén var son till en kyrkoherde och dotterson till Carl Johan Schlyter. Den senare hade stort inflytande på honom. Han var extra ordinarie professor i romersk rätt och rättshistoria vid Lunds universitet 1894 och senare även professor i straffrätt och juridisk encyklopedi. Inom straffrätten utövade han under 30 år ett betydande och uppskattat arbete som lärare, forskare och lagstiftare. Hans vältalighet och representativa egenskaper skaffade honom många förtroendeuppdrag

Straffets huvudsyfte var enligt Thyrén att neutralisera den brottsliges samhällsfarliga vilja, antingen genom avskräckning, förbättring eller oskadliggörande. Sina idéer framförde han i det mycket berömda verket Principen för en strafflagsreform. Efter verket ”framlade han utkast till en helt ny strafflag, åtföljd av vidlyftiga komparativa och historiska framställningar och ingående motivering”. Utkasten ledde dock inte till lagstiftning i motsvarande omfattning. I fråga om straffen och de straffrättsliga straffverkningarna har hans förslag lett till betydande partiella reformer, bland annat dödsstraffets avskaffande 1918 , nya regler om preskription 1926 och lagstiftning om förvaring av förminskat tillräkneliga och internering av återfallsförbrytare 1927.

Han kallades "Trollkarlen från Lund" då han var mycket kunnig inom flera områden. Vid sidan av vetenskapen var han en duktig sportsman och musiker. Som justitieminister hade han inget bestående inflytande. Han införde en ny arvslag, lagar om kollektivavtal och arbetsdomstol – detta skarpt kritiserat av socialdemokraterna. Thyrén förekommer, i lätt parodierad form, under namnet Professor Borén i Fritiof Nilsson Piratens roman Tre terminer.

1928-1930 Georg Fredrik Bissmarck (1871-1941)

Släkten Bissmarck  är från Pommern och invandrade till Sverige omkring mitten av 1700-talet. Bissmarck blev efter juristexamen först stadsfogde, sedan rådman och avslutningsvis borgmästare i sin hemstad Halmstad. Han anslöt sig till Nationella partiet och blev justitieminister i Lindmans andra ministär, parallellt med att han var borgmästare.

Bissmarck blev efter justitieministerämbetet en av riksdagens mest ansedda sakkunniga inom juridik. Han engagerade sig mest i att samordna de nordiska lagstiftningsarbetena.

1930-1932 Johannes Natanael Gärde (1880-1968)

Gärde var politiker för folkpartiet, statsråd och landshövding. Han var också vattenrättsdomare och deltog flera gånger i vattenrättsliga internationella sammankomster. Gärde var konsultativt statsråd i Carl Gustaf Ekmans första regering och justitieminister i hans andra. Därefter var han riksdagsledamot. I riksdagen engagerade han sig bland annat i tryckfrihetsfrågor samt för kvinnors rätt till statlig anställning.

1932-1936 Karl Johan Daniel Schlyter (1879-1959)

Schlyter var politiker. Han arbetade med en doktorsavhandling som aldrig blev klar. Utnämndes trots det till juris hedersdoktor vid universiteten i Stockholm och Köpenhamn. Han var en av grundarna av Svensk Juristtidning, där han medverkade som redaktör 1916-1951. Han tog också initiativet till grundandet av Kriminalpolitiska sällskapet, ofta kallat "Schlyters akademi".

Schlyter biträdde sedan 1912 justitiedepartementet vid ett stort antal utredningar, huvudsakligen av processrättslig och straffrättslig art. Han var justitieminister i Per Albin Hanssons ministär och tog som sådan initiativ till en rad betydelsefulla lagändringar. Han var under många år den ledande kraften vid reformarbetet på straffverkställighetens område inklusive andra samhälleliga skyddsåtgärder mot brottsligheten. Schlyter utgav bland annat Rättsfråga och sakfråga i högsta instans och den straffrättsliga behandlingen av fosterfördrivning.

1936 Thorwald Erik Natanael Bergquist (1899-1972)

Thorwald Bergquist kom från en prästfamilj,var politiker i Folkpartiet och ämbetsman. Han var borgmästare i Västerås delvis parallellt med att han var justitieminister. Bergquist var flitigt anlitad för olika statliga utredningar om bland annat rätts- och förvaltningsfrågor. Han var en av de sista svenskar utan kunglig börd som tilldelades Serafimerorden. Serafimerskölden är placerad i Riddarholmskyrkan till vänster efter ingången och bär valspråket Mödan min glädje.

1936-1943 Karl Gustaf Westman (1879-1944)

Westman var son till en postmästare. Han var professor i rättshistoria vid Uppsala universitet och politiker. Han anslöt sig 1917 till det nybildade Jordbrukarnas riksförbund, som senare sammanslogs med Bondeförbundet. Westmark var utrikesminister i Bondeförbundsregeringen och sedan justitieminister i Per Albin Hansson koalitionsministär. Han avgick på grund av sjukdom.

Under sin period genomförde Westman 1938 års gruvlag, 1942 års rättegångsreform, och restriktioner av tryckfriheten. Westman har av professor Sverker Oredsson i Lund karakteriserats som en av "Sveriges skadligaste och farligaste statsråd. Synnerligen frikostigt slog han till mot tidningar, som vågade komma med kritik av Nazityskland". Det bör dock beaktas att dessa inskränkningar hjälpte till att hålla Sverige ur kriget.

1943-1945 Thorwald Erik Natanael Bergquist

Se ovan 1936. Bergquist var konsultativt statsråd i samlingsregeringen under andra världskriget och därefter justitieminister till samlingsregeringens upplösning den i juli 1945. Han var även generaldirektör för Socialstyrelsen 1939-1946 och landshövding i Kronobergs län 1946-1964.

1945-1957 Herman Zetterberg (1904-1963)

Zetterberg var politiker och ämbetsman. Han var justitieminister under Per Albin Hanssons och Tage Erlanders ministärer. Zetterberg uppmärksammade särskilt straffrättsliga frågor under sin tid som justitieminister, straffverkställighet, ungdomsbrottsligheten och omarbetning av strafflagen. Han införde flera förändringar, bland annat genom en ökad benådning och i fråga om större fokus på vård i straffverkställigheten. Han blev därför mycket kritiserad, men också beundrad av dem som delade hans ideologi i fråga om sådan humanisering.

Den så kallade rättsrötedebatten utspelades 1950. Den innebar stark kritik av inflytelserika kriminalpolitiska idéer. Under Zetterbergs tid genomfördes bland annat ny byggnadslag 1947, ny TF 1949, föräldrabalk 1949, strandlag 1952 och utlänningslag 1954.

1957-1959 Ingvar Albert Lindell (1904-1993)

Lindell var läkarson, ämbetsman och socialdemokratisk politiker. Han hade ett flertal poster inom regeringen innan han utsågs till justitieminister. Fick 1977 i uppdrag att göra en enmansutredning om successionsordningen. Han förordade en kognatisk tronföljd, det vill säga att äldsta barnet ärver tronen oavsett kön. Efter att två riksdagar röstat för hans förslag om grundlagsändring blev prinsessan Victoria tronarvinge. Var efter justitieministerämbetet landshövding i Hallands län.

1959-1969 Erik Herman Kling (1913-1985)

Kling var socialdemokratisk politiker. Han var bland annat generaldirektör för Statskontoret och konsultativt statsråd innan han utsågs till justitieminister. Han lade under sin tid fram flera uppmärksammade lagar, av vilka de mest betydelsefulla var beredningarna inför de nya grundlagarna, som dock antogs efter hans avgång. Brottsbalken, upphovsrättslagen och jordabalken härrör också från hans tid, liksom barnavårdslagen, LVU och införandet av sociala centralnämnder. Kling var ambassadör efter sin justitieministertid.

Källor: Wikipedia, Svensk uppslagsbok, Nationalencyklopedin, Sveriges statsministrar under 100 år och SvJT 1968 s. 694

Mats Malin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

KRÖNIKA

Bakgrundskontroller behövs!

Det råder ingen tvekan om behovet av bak-grundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer vid ett Riksdagsseminarium nyligen. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt. Det skriver Birgitta Edlund, vd i bakgrundskontrollföretaget ToFindOut, i en krönika.

Två nya domare

Regeringen har den 10 april utnämnt två nya domare.

Åtal för felskjutning med dödlig utgång

Åklagare har på torsdagen åtalat två unga män för en händelse i Rosengård i Malmö på nyårs-afton förra året där två personer blev beskjutna. En av dem dog av skadorna och den andra blev allvarligt skadad.

En miljon kronor i brottsskadeersättning

Flickan var elva år när övergreppen startade och under sju månader utsattes hon för bland annat nio fall av grov våldtäkt mot barn. Nu beviljar Brottsoffermyndigheten henne brotts-skadeersättning med en miljon kronor för kränkning.

Kraftig ökning av mål i EU-domstolen

I sin sammanställning över verksamheten i förra året konstaterar nu EU-domstolen att det var en kraftig ökning av både det antal mål som kom in till domstolens två instanser och det antal mål som dessa som helhet avgjorde.

Ny CIO för Lindahl

Advokatfirman Lindahl slår nu samman sina avdelningar för IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Nya EU-domare

EU: s ministerråd har utsett nya domare till EU-domstolens första instans tribunalen. En svensk domare får förlängt förordnande och en ny svensk domare har utsetts.

Foto Simon Gunnarsson

Lunds universitet får forskningsbidrag

Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse beviljar 700 000 kronor till Juridiska fakulteten vid Lunds universitet arbetet med att bevara och tillgängliggöra en omfattande litteratursamling.

Ny partner i Hammarskiöld

Ola Åhman lämnar Hannes Snellman för att bli ny delägare i Hammarskiöld.

Jurist ny överdirektör på FRA

Regeringen har utsett juristen Maria Diamant till ny överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA). Hon tillträder tjänsten den 16 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.

DOMARBLOGGEN

Mobiler i trafiken

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas lagen om mobilanvändning i trafiken och vad som händer vid överträdelse av dess regler.

Ny partner och Senior Counsel till DLA Piper

DLA Piper har utsett David Johansson till ny partner. Advokatbyrån har även rekryterat Carl-Johan Pousette till Senior Counsel.

DO överklagar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient att ta av sin sjal inför undersökningen.

Åtal för grova bedrägerier mot äldre

Åklagaren har åtalat elva personer mellan 17 och 36 år för inblandning i ett omfattande bedrägeriärende i Stockholm.

Ny domarutnämning

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Hur går en konkurs till?

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen?

Välbesökt GDPR-dag

För sjätte året i rad har advokatfirman Delphi arrangerat GDPR-dagen i Göteborg. Årets konferens gick av stapeln den 26 mars och samlade cirka 300 deltagare för en fullspäckad och kunskapshöjande dag om det senaste inom GDPR och dess angränsande områden.

Åtalas för nio fall av mordförsök

Åtal har nu väckts mot en man för bland annat försök till mord och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i augusti förra året. Mordförsöken har även ha riktat sig mot ytterligare ett antal okända personer.

Foto Roland Jakobsson

Ny lagman utnämnd

Regeringen har utnämnt en ny lagman i Södertörns tingsrätt.

Foto Anna Hansen

Nya justitieråd föreslås

Efter att genomfört intervjuförfarande lämnar nu Domarnämnden förslag på nya justitieråd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fem nya domare

Regeringen har den 20 mars utnämnt fem nya tingsrättsdomare.

Åtal för grova våldsbrott

En 35-årig man åtalas för inblandning i fem händelser i Göteborgstrakten våren 2024 innefattande bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bird & Bird utser två nya delägare

Bird & Bird har rekryterat två nya partners till kontoret i Stockholm.

Åtalas för mord i Borås

Åklagaren har på fredagen väckt åtal i Borås tingsrätt mot två personer för inblandning i ett mord i Borås i augusti 2024.

DOMARBLOGGEN

Om ansvarsutkrävande av domare

Domstolarna spelar en avgörande roll i rättsstaten, men vad händer om en domare gör fel? I det senaste inlägget på Domarbloggen fördjupar sig Björn Lindén i frågan om ansvarsutkrävande av domare.

Foto ANDREY POPOV

68 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 68 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde den 13 mars.

Åtalas för dubbelmord

Åklagare har nu åtalat tre personer för delaktighet i dubbelmordet som inträffade natten mot den 3 juni 2024 i en lägenhet på Grundläggaregatan i Norrköping.

Foto Andrey Popov

Konkurshanteringen ska effektiviseras

Regeringen har beslutat om en proposition som syftar till att modernisera och effektivisera konkurshanteringen så att resurser ska frigöras hos domstolarna och konkursreglernas funktion i samhället förbättras i stort.

Foto Inbj

Sju nya rådmän

Vid sitt senaste sammanträde utnämnde regeringen sju nya tingsrättsdomare.

Ny konvention ska skydda advokater

Den första internationella konventionen om skydd för advokatyrket har nu antagits av Europarådet. Konventionen fastlår att staten måste säkerställa att advokater kan utföra sina yrkesmässiga uppgifter.

DOMARBLOGGEN

En dag i domstolens säkerhetskontroll

De flesta domstolar i Sverige har idag fast säkerhetskontroll. För ett år sedan blev Kammarrätten i Stockholm en av dem.

Gemensamma insatser mot välfärdsbrott

Tullverket ska tillsammans med Försäkrings-kassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats.

Dom om mord på Värmdö överklagas

Tingsrätten meddelade i februari dom i det mål där tre personer åtalades för inblandning i mord i mars 2024, då en man hittades död i en väska på Värmdö. Åklagarna överklagar nu domen.

Jurist ny överdirektör för SiS

Regeringen har beslutat att anställa Caroline Oredsson som överdirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS).

Foto ANDREY POPOV

Fortsatt arbete för god advokatsed

Advokatsamfundets tillsynsenhet har sedan uppstarten förra året arbetat för att försöka säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Under år 2025 kommer tillsynen att särskilt inriktas på advokaters principalansvar och advokatbyråernas efterlevnad av penningtvättslagstiftningen.

DOMARBLOGGEN

Vem betalar försvarsadvokaten?

Vilka regler gäller för en tilltalads skyldighet att betala för sin försvarsadvokat i en brottmåls-rättegång? Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Igor Stevanovic

Ökat antal ekobrott

Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer om-fattande, komplex och internationell. Under förra året ökade inflödet av ärenden till Ekobrotts-myndigheten.

Många söker brotts-skadeersättning

Förra året fick Brottsoffermyndigheten in drygt 13 400 ansökningar om brottsskadeersättning, vilket ledde till att myndigheten betalade ut nästan 200 miljoner kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

IMY inleder AI-projekt med juristbyrå

I mars startar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) nästa projekt i vad man kallar "regulatorisk sandlåda". Familjens Jurist får då fördjupad vägledning i om och hur personuppgifter kan vidarebehandlas för att utveckla och använda AI.

Domstolarna storsatsar

För att möta samhällsutvecklingen behöver Sveriges Domstolar de kommande åren satsa mer resurser på kompetensförsörjning, säkerhet och digitalisering. Det framgår av budgetunder-laget för 2026–2028, som nu lämnas till regeringen.

Foto feferoni

Avhandling i finansrätt

I en ny avhandling från Uppsala universitet avhandlas tolkningen av principen om förbud mot rättsmissbruk och de allmänna skatteflykts-klausulerna inom EU:s skatterätt.

Ahlberk blir general-direktör för IVO

Regeringen har utsett juristen John Ahlberk som generaldirektör och chef för Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Jurist blir vikarierande generaldirektör

Jonas Bäckstrand vikarierar som general-direktör vid Statens haverikommission.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande med fem personer som sökt tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen har nu Domarnämnden lämnat förslag på tre av dessa.

Juristavtalet blir tillsvidareavtal

För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har avtalet blivit ett tillsvidareavtal.

DOMARBLOGGEN

Tingsrätt fick etiopiskt domarbesök

Södertörns tingsrätt välkomnade nyligen en delegation av domare från Etiopien som besökte Sverige för att studera det svenska rättssystemet. Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Anna Hansen

Det gångna året i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för år 2024.

IMY välkomnar beslut från Högsta domstolen

Integritetsskyddsmynidigheten välkomnar HD:s beslut att GDPR har betydelse för om det råder sekretess för personuppgifter i brottmålsdomar även på det grundlagsskyddade området.

Advokat går till kapitalrådgivare

Advokaten Fredrik Rydin blir Senior Advisor på Marlborough Partners Norden.

Fler lagföringar för vissa typer av brott

Förra året ökade antalet lagförda med tolv procent till 8 390 personer inom brotts-kategorierna brott mot barn, brott i parrelation och sexualbrott.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Fler anmälda advokater

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2024 har nu publicerats och av denna framgår bland annat att antalet anmälningar mot advokater ökat.

Överklagar om brott mot mänskligheten

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom mot en kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser. Istället för tolv års fängelse yrkar åklagaren på livstid.

Årets advokatbyråer

Vid ett stort event på Nalen i Stockholm den 11 februari presenterades de advokatbyråer som tar hem priset "Årets Advokatbyrå 2025".

Schultz väljs in i vetenskapligt råd

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har valts in i Institutet för Mediestudiers vetenskapliga råd.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

I höstas utsågs Johan C Bärlund till ny hedersdoktor vid Juridiska fakulteten i Uppsala och nu har han och juris doktor Anni Carlsson promoverats vid den årliga vinterpromotionen.

Hovrätt lanserar digitala frågestunder

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar nu ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren.

DOMARBLOGGEN

Om remissförfarandet i lagstiftningsprocessen

Remissförfarandet är en viktig del av lagstiftningsprocessen och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

DOMARBLOGGEN

Viktigt att veta om offentlig upphandling

Offentlig upphandling; vad är bra och viktigt att veta som jurist? Om det handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Stelya Dreamstime.com

Hög rankning för Lund

Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.

Foto Roland Magnusson

Diskriminerades vid bussresa

En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm, slår DO fast och begär att Region Stockholm betalar ersättning till personen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt