Bli kund Annonsera
onsdag 24 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 18 februari 2011,

Från Undén till Kling

Dödsstraffet avskaffades och kriminalpolitiken humaniserades. En av justitieministrarna verkade för att kvinnor fick rätt till statlig anställning. En annan av dem karakteriserades som Sveriges skadligaste och farligaste statsråd. En tredje fick på sin lott att hantera rättsrötedebatten. Läs om ytterligare 14 justitieministrar i den tredje delen av vår serie.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

1920 Bo Östen Undén (1886-1974)

Undén var en internationellt uppmärksammad svensk professor i juridik, rektor vid Uppsala universitet och universitetskansler. Han var socialdemokratisk politiker och under lång tid Sveriges utrikesminister. Som sådan fasthöll han konsekvent den alliansfria linjen som norm för svensk utrikespolitik.

Undén skrev en rad vetenskapliga juridiska arbeten, särskilt inom folkrätt och civilrätt, bland annat om panträtt i rättigheter och svensk sakrätt. Han debatterade mot Gustaf Petrén i Svensk juristtidning på 1950-talet beträffande domstolarnas rätt till lagprövning. Lagprövningsrätten, som Undén avvisade och Petrén ansåg gällde i praxis, grundlagsfästes 1980 i 11 kap. 14 § regeringsformen.

1920-1921 Lars Birger Ekeberg (1880-1968)

Ekeberg var professor i speciell privaträtt och i civilrätt. Övergick till lagberedningen efter justitieministertiden och därefter till domstolsväsendet, först som justitieråd sedan som president i Svea hovrätt. Som ledamot i lagberedningen gjorde han en betydande insats i lagstiftningsarbetet, särskilt på familjerättens område. Han var också ledamot  i Svenska Akademin från 1945 och fram till sin död.

Ekeberg var en av stifarna av Svensk Juristtidnings redaktion och tillhörde tidsskriftens styrelse från begynnelsen 1916 till 1960. Han var också styrelsens ordförande 1940-1960. Han intog en ledande ställning inom den svenska juristvärlden. Han utgav, förutom åtskilliga tidsskriftsuppsatser, bland annat studier i patenträtt, om säljares stoppningsrätt enligt sjölagen och förmögenhetsbrotten.

Ekeberg var en av pådrivarna för dödsskaffets avskaffande och var justitieminister när Sveriges riksdag avskaffade dödsstraffet lördagen den 7 maj 1921.

1921-1923 Assar Emanuel Åkerman (1860-1936)

Åkerman var justitieminister i de två första rent socialdemokratiska ministärerna. Han var en svensk häradshövding och politiker. Han var liberal och sedan vilde, innan han slutligen blev socialdemokrat. Som politiker engagerade han sig bland annat för kollektivavtal, strafflagsreform samt ordensväsendets avskaffande.

1923-1924 Lars Birger Ekeberg (1880-1986)

Se 1920-1921 ovan.

1924-1926 Torsten Karl Viktor Nothin (1884-1972)

Nothin var svensk ämbetsman och politiker med hovrättsexamen. Han tjänstgjorde som justitieminister i Brantings och Sandlers ministärer. Nothin blev sedermera först tillförordnad chef och sedan generaldirektör för Lantmäteriverket. Hans stora arbetsförmåga och praktiska duglighet medförde att han ofta anlitades för offentliga utredningsuppdrag, bland annat 1934 års luftfartsutredning, 1936 års kommunalskatteberedning och 1949 års försvarsutredning.

1926-1928 Johan Carl Wilhelm Thyrén (1861-1933)

Thyrén var son till en kyrkoherde och dotterson till Carl Johan Schlyter. Den senare hade stort inflytande på honom. Han var extra ordinarie professor i romersk rätt och rättshistoria vid Lunds universitet 1894 och senare även professor i straffrätt och juridisk encyklopedi. Inom straffrätten utövade han under 30 år ett betydande och uppskattat arbete som lärare, forskare och lagstiftare. Hans vältalighet och representativa egenskaper skaffade honom många förtroendeuppdrag

Straffets huvudsyfte var enligt Thyrén att neutralisera den brottsliges samhällsfarliga vilja, antingen genom avskräckning, förbättring eller oskadliggörande. Sina idéer framförde han i det mycket berömda verket Principen för en strafflagsreform. Efter verket ”framlade han utkast till en helt ny strafflag, åtföljd av vidlyftiga komparativa och historiska framställningar och ingående motivering”. Utkasten ledde dock inte till lagstiftning i motsvarande omfattning. I fråga om straffen och de straffrättsliga straffverkningarna har hans förslag lett till betydande partiella reformer, bland annat dödsstraffets avskaffande 1918 , nya regler om preskription 1926 och lagstiftning om förvaring av förminskat tillräkneliga och internering av återfallsförbrytare 1927.

Han kallades "Trollkarlen från Lund" då han var mycket kunnig inom flera områden. Vid sidan av vetenskapen var han en duktig sportsman och musiker. Som justitieminister hade han inget bestående inflytande. Han införde en ny arvslag, lagar om kollektivavtal och arbetsdomstol – detta skarpt kritiserat av socialdemokraterna. Thyrén förekommer, i lätt parodierad form, under namnet Professor Borén i Fritiof Nilsson Piratens roman Tre terminer.

1928-1930 Georg Fredrik Bissmarck (1871-1941)

Släkten Bissmarck  är från Pommern och invandrade till Sverige omkring mitten av 1700-talet. Bissmarck blev efter juristexamen först stadsfogde, sedan rådman och avslutningsvis borgmästare i sin hemstad Halmstad. Han anslöt sig till Nationella partiet och blev justitieminister i Lindmans andra ministär, parallellt med att han var borgmästare.

Bissmarck blev efter justitieministerämbetet en av riksdagens mest ansedda sakkunniga inom juridik. Han engagerade sig mest i att samordna de nordiska lagstiftningsarbetena.

1930-1932 Johannes Natanael Gärde (1880-1968)

Gärde var politiker för folkpartiet, statsråd och landshövding. Han var också vattenrättsdomare och deltog flera gånger i vattenrättsliga internationella sammankomster. Gärde var konsultativt statsråd i Carl Gustaf Ekmans första regering och justitieminister i hans andra. Därefter var han riksdagsledamot. I riksdagen engagerade han sig bland annat i tryckfrihetsfrågor samt för kvinnors rätt till statlig anställning.

1932-1936 Karl Johan Daniel Schlyter (1879-1959)

Schlyter var politiker. Han arbetade med en doktorsavhandling som aldrig blev klar. Utnämndes trots det till juris hedersdoktor vid universiteten i Stockholm och Köpenhamn. Han var en av grundarna av Svensk Juristtidning, där han medverkade som redaktör 1916-1951. Han tog också initiativet till grundandet av Kriminalpolitiska sällskapet, ofta kallat "Schlyters akademi".

Schlyter biträdde sedan 1912 justitiedepartementet vid ett stort antal utredningar, huvudsakligen av processrättslig och straffrättslig art. Han var justitieminister i Per Albin Hanssons ministär och tog som sådan initiativ till en rad betydelsefulla lagändringar. Han var under många år den ledande kraften vid reformarbetet på straffverkställighetens område inklusive andra samhälleliga skyddsåtgärder mot brottsligheten. Schlyter utgav bland annat Rättsfråga och sakfråga i högsta instans och den straffrättsliga behandlingen av fosterfördrivning.

1936 Thorwald Erik Natanael Bergquist (1899-1972)

Thorwald Bergquist kom från en prästfamilj,var politiker i Folkpartiet och ämbetsman. Han var borgmästare i Västerås delvis parallellt med att han var justitieminister. Bergquist var flitigt anlitad för olika statliga utredningar om bland annat rätts- och förvaltningsfrågor. Han var en av de sista svenskar utan kunglig börd som tilldelades Serafimerorden. Serafimerskölden är placerad i Riddarholmskyrkan till vänster efter ingången och bär valspråket Mödan min glädje.

1936-1943 Karl Gustaf Westman (1879-1944)

Westman var son till en postmästare. Han var professor i rättshistoria vid Uppsala universitet och politiker. Han anslöt sig 1917 till det nybildade Jordbrukarnas riksförbund, som senare sammanslogs med Bondeförbundet. Westmark var utrikesminister i Bondeförbundsregeringen och sedan justitieminister i Per Albin Hansson koalitionsministär. Han avgick på grund av sjukdom.

Under sin period genomförde Westman 1938 års gruvlag, 1942 års rättegångsreform, och restriktioner av tryckfriheten. Westman har av professor Sverker Oredsson i Lund karakteriserats som en av "Sveriges skadligaste och farligaste statsråd. Synnerligen frikostigt slog han till mot tidningar, som vågade komma med kritik av Nazityskland". Det bör dock beaktas att dessa inskränkningar hjälpte till att hålla Sverige ur kriget.

1943-1945 Thorwald Erik Natanael Bergquist

Se ovan 1936. Bergquist var konsultativt statsråd i samlingsregeringen under andra världskriget och därefter justitieminister till samlingsregeringens upplösning den i juli 1945. Han var även generaldirektör för Socialstyrelsen 1939-1946 och landshövding i Kronobergs län 1946-1964.

1945-1957 Herman Zetterberg (1904-1963)

Zetterberg var politiker och ämbetsman. Han var justitieminister under Per Albin Hanssons och Tage Erlanders ministärer. Zetterberg uppmärksammade särskilt straffrättsliga frågor under sin tid som justitieminister, straffverkställighet, ungdomsbrottsligheten och omarbetning av strafflagen. Han införde flera förändringar, bland annat genom en ökad benådning och i fråga om större fokus på vård i straffverkställigheten. Han blev därför mycket kritiserad, men också beundrad av dem som delade hans ideologi i fråga om sådan humanisering.

Den så kallade rättsrötedebatten utspelades 1950. Den innebar stark kritik av inflytelserika kriminalpolitiska idéer. Under Zetterbergs tid genomfördes bland annat ny byggnadslag 1947, ny TF 1949, föräldrabalk 1949, strandlag 1952 och utlänningslag 1954.

1957-1959 Ingvar Albert Lindell (1904-1993)

Lindell var läkarson, ämbetsman och socialdemokratisk politiker. Han hade ett flertal poster inom regeringen innan han utsågs till justitieminister. Fick 1977 i uppdrag att göra en enmansutredning om successionsordningen. Han förordade en kognatisk tronföljd, det vill säga att äldsta barnet ärver tronen oavsett kön. Efter att två riksdagar röstat för hans förslag om grundlagsändring blev prinsessan Victoria tronarvinge. Var efter justitieministerämbetet landshövding i Hallands län.

1959-1969 Erik Herman Kling (1913-1985)

Kling var socialdemokratisk politiker. Han var bland annat generaldirektör för Statskontoret och konsultativt statsråd innan han utsågs till justitieminister. Han lade under sin tid fram flera uppmärksammade lagar, av vilka de mest betydelsefulla var beredningarna inför de nya grundlagarna, som dock antogs efter hans avgång. Brottsbalken, upphovsrättslagen och jordabalken härrör också från hans tid, liksom barnavårdslagen, LVU och införandet av sociala centralnämnder. Kling var ambassadör efter sin justitieministertid.

Källor: Wikipedia, Svensk uppslagsbok, Nationalencyklopedin, Sveriges statsministrar under 100 år och SvJT 1968 s. 694

Klimatförändringarnas påverkan på juridiken

Vad betyder klimatförändringarna för rätten och juristprofessionen? Det var temat för dagen när Climate Change Counsel och JP Infonet höll i en konferens om rätten och klimatförändringarna.

Nya ledamöter i brotts-skadeersättningsnämnd

Regeringen har nu beslutat om en ny sammansättning i Brottsoffermyndighetens nämnd för brottsskadeersättning.

Foto Stuart Miles

Digitaliseringens på-verkan på lagstiftningen

Vad krävs av framtida lagstiftning för att kunna följa med den snabba tekniska och digitala utvecklingen, och riskerar vi att demokrati ersätts av teknokrati? Detta analyseras i en studie av professor Peter Wahlgren vid Stockholms Universitet.

Foto Vinge

Vinge prisades i London

Vinge tog nyligen emot fyra utmärkelser vid Managing IP EMEA Awards 2024 i London.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Foto Syda Productions

Otillräckliga åtgärder för barns rättigheter

Sverige skrev under barnkonventionen för mer än 30 år sedan och 2020 gjordes den till svensk lag. Enligt Riksrevisionens har staten emellertid inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att konventionen ska få genomslag i praktiken.

Busschaufför utsatte resenär för trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär att ett regionalt länstrafikbolag ska betala diskrimineringsersättning till en kvinna för trakasserier. Enligt DO har trakasserierna haft samband med etnisk tillhörighet.

Turn Energy rekryterar Legal Counsel

Solenergibolaget Turn Energy har anställt juristen Hanna Tynkkynen.

Foto Inbj

Nya domare

Regeringen har den 4 april 2024 utnämnt sju nya domare.

DOMARBLOGGEN

Om laglighetsprövning

Varför finns det laglighetsprövning i förvaltnings-domstolarna och hur går denna till. Om det handlar senaste inlägget på Domarbloggen.

Ny lagman i Stockholm

Regeringen har den 27 mars utnämnt Göran Lundahl till lagman i Stockholms tingsrätt.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt