
Även domare kan tjänstgöra utomlands
VERKTYG
- Att få möjlighet att jobba i ett annat land och ändå ha kvar sin tjänst hemma är en stor fördel med att jobba inom Sveriges Domstolar. Att tjänstgöra utomlands är stort äventyr och man utvecklas både som privatperson och i sin roll om domare, förklarar Anders Cedhagen i en intervju på Domstolsverkets hemsida.
Gemensamt för alla de insatser som Domstolsverket och Sveriges Domstolar deltar i med personal är att arbetet handlar om stöd till rättsstatsuppbyggnad. Anders Cedhagen har varit utsänd vid ett flertal tillfällen till olika EU-insatser. Bland annat till Kosovo och Palestina.
- Det är speciellt och utmanande att jobba med ett annat lands rättssystem och det krävs både ödmjukhet och flexibilitet. I Kosovo jobbade jag som domare i sista instans, det vill säga i Högsta domstolen. Förutom det faktum att vi behövde döma efter den inhemska lagstiftningen, fanns det heller ingen ordning för prejudikaten. Det fanns inga årsböcker eller samlingar med mål utan vi fick själva försöka komma ihåg hur domstolen hade dömt tidigare. Så det var en hel del oklara förhållanden som man inte är van vid från det svenska rättssystemet.
Många svårigheter
I Palestina arbetade han i EU missionen, EUPOL COPPS, som rådgivare för Justitiedepartementet.
- Missionens uppgift var att stödja en två-stats lösning som byggde på Osloavtalet mellan Israel och Palestina. En stor svårighet är att Palestinas Justitiedepartement på grund av avtalet endast hade jurisdiktion över en begränsad del av landet. Det finns inte heller någon egentlig lagstiftare i Palestina, vilket gör att det blir det väldigt oklart vad som gäller på rättsområdet. Samtidigt är det ju därför vi gör insatser i de här länderna, för att vi ska bidra till utveckling och förbättringar.
Kunskapsutbyte över gränserna
När Anders Cedhagen arbetade i domstol i Kosovo var det både internationella och inhemska domare i sitsen.
- En utmaning var att de inhemska domarna kunde vara av mycket varierande kvalitet, gällande juridiskt kunnande. Vi visste väldigt lite om deras juridiska bakgrund över huvud taget. Så det kunde bli speciella och intressanta diskussioner.
Bland de internationella domarna var de gemensamma nämnarna desto fler.
- Jag kände att vi hade samma juridiska bakgrund och det blev ett bra och intressant utbyte av kunskaper och erfarenheter. I mötet med utländska kollegor får man också en större förståelse för sitt eget rättssystem. För du är tvungen att förklara hur vi gör och varför vi gör på ett visst sätt. Det är inte alltid man tänker på det och det har varit väldigt nyttigt för mig.
Erfarenhet som berikar på hemmaplan
En viktig aspekt av utlandstjänstgöring är att förstå och anpassa sig till det kulturella landskapet i det gästade landet.
- Genom att leva och bo i ett annat land under en längre period ser man landet på ett annat sätt. Du hinner uppleva saker du inte hade hunnit under en kortare vistelse och du får en helt annan förståelse för andra kulturer. Det har berikat mig som person och utvecklat mig som domare. I Kosovo var det konflikter mellan serber och albaner och i Palestina mellan Israel och Palestina. Även om jag inte kan hitta en lösning på konflikterna har jag fått en djupare förståelse i varför de finns.
Som det ser ut nu finns det inga planer för fler utlandsinsatser för Anders Cedhagen, men lärdomarna och minnena kommer han alltid ha kvar. Plus en bunt nya vänner.
- Jag har fått många vänner via mina missioner som jag har god kontakt med på avstånd. Det är roligt. I dag är det ju så mycket lättare att hålla kontakt i och med sociala medier.