Krav på drogtest var diskriminering
VERKTYG
Mannen har under en tid behandlats vid en mottagning i regionen, uppger DO i ett pressmeddelande. Inför receptförnyelse uppmanades mannen att lämna ett övervakat urinprov för att kontrollera förekomst av narkotika. När mannen invände ändrades kravet till ett salivprov, vilket mannen senare genomförde.
Uppmaningen och genomförandet av provet för att kontrollera förekomsten av narkotika har inte föregåtts av någon individuell bedömning. Det fanns även en risk att mannen inte skulle få sin medicin om han inte medverkade i provtagningen.
Förfarandet med ett generellt krav på övervakad urinprovtagning för samtliga patienter med ADHD som ska ordineras viss medicin har granskats och kritiserats av Justitieombudsmannen, JO. I ett beslut från 2020 mot samma region skriver JO att det inte är befogat att ställa ett generellt krav på regelbunden provtagning som förutsättning för den aktuella behandlingen.
– Tillämpningen av den då gällande rutinen innebär att patienten har uppmanats och fått lämna integritetskänsliga prover endast på grund av sin funktionsnedsättning och inte utifrån en bedömning av hans vårdbehov. Detta strider mot diskrimineringslagen, säger Sofie Haggård Larsson, jurist på DO:s processenhet, i pressmeddelandet.
För det fall regionen motsätter sig DO:s krav på diskrimineringsersättning kommer DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
UTBILDNING
» Till utbildningarVinge får ny delägare
Vinge har utnämnt skatterättsjuristen Magnus Larsén till delägare i Stockholm.