●Skicka

”Vi når all time high 2011”
VERKTYG
Jan Dernestam, mp på Mannheimer Swartling sedan snart ett år, är först ut i Infotorgs Juridiks intervjuserie med de ledande svenska affärsjuridiska byråernas exekutiva delägare. Han tar emot på konferensvåningen högst upp på Mannheimer Swartlings kontor på Norrlandsgatan i Stockholm.
Vilka är de mest nämnvärda transaktionerna ni deltog i under 2011, ur ett strategiskt/komplext/innovativt perspektiv?
– Det där går ofta hand i hand med storleken på affärerna eftersom det blir så många jurister och områden inblandade i stora transaktioner, säger Jan Dernestam och nämner två uppdrag: Comhem-affären, där Biörn Riese och Jan Holmius rådgav Providence och Carlyle i försäljningen av Comhem till BC Partners och AstraZenecas försäljning av Astra Tech till Dentsply.
- Astra-affären, där Clas Nyberg ledde vårt team i Göteborg, var väldigt intressant bland annat eftersom det rörde en försäljning av två divisioner till potentiellt olika köpare. Detta medförde att vi först fick förbereda en separation av de två divisionerna med verksamhet i 21 länder och sedan förhandla med ett stort antal köpare. Vi engagerade 40–50 jurister och vi ledde dessutom advokatbyråer i alla 21 länder, alltså en väldigt stor och komplex affär.
Hur känns transaktionsklimatet inför 2012?
– Det är mer att göra än vad det borde vara givet vad man läser om i tidningarna och hör på marknaden, vi har full beläggning. Men vi tror möjligen ännu mer på andra än första halvåret 2012.
Jan Dernestam säger att man trots sin starka beläggning är öppna för fler uppdrag:
– Vi har ju vad vi kallar portabilitet, vi kan flytta jurister mellan grupper och mellan våra tolv kontor, något som underlättas bland annat av att vi inte har några cost eller profit centers i byrån. Det är en byrå, säger Jan Dernestam och återkommer till Mannheimer Swartlings fullserviceutbud. En praktisk detalj är att byrån har tillgång till några lägenheter i anslutning till kontoret på Norrlandsgatan där influgna medarbetare kan bo.
– Många som är utstationerade på olika håll i världen gillar att komma till Stockholm under perioder.
Planen för 2012 är att öka resultatet med 5-10 procent, även om Jan Dernestam påpekar att det är svårt att förutse intäkterna i den verksamhet byrån bedriver.
– Det är lättare att kontrollera kostnaderna, som en av de stora bankerna här i stan brukar säga, säger Jan Dernestam och nämner att budgeten för 2012 är ”positiv”.
– Och för 2011 kommer vi att nå all time high intäktsmässigt. Jag vet faktiskt ännu inte det exakta resultatet, men får snart siffrorna.
I rollen som mp har Jan Dernestam trappat ned sitt klientengagemang till 10–20 timmar per månad. Uppdraget som vd är enligt honom en heltidssyssla.
Skulle du inte vara mer lönsam för byrån med ett större klientengagemang?
– Jo, på kort sikt, men vi maximerar inte lönsamhet på kort sikt här, säger Jan Dernestam och låter förstå att byrån satsar mycket på att utveckla sina processer. Vi investerar oerhört mycket tid för att göra vår byrå ännu bättre och mitt uppdrag är en liten del i den investeringen.
Att utbilda yngre jurister är också något som investeras kraftigt i, och personalomsättningen är enligt Jan Dernestam på en relativt bra nivå. Tillfrågad om substantiella personalförändringar på senare tid nämner han att inga delägare lämnat byrån sedan Axel Calissendorff och Claes Lundblad hoppade av till Roschier för några år sedan, men konstaterar att Mannheimer Swartling ökade sin omsättning under det år dessa lämnade.
– Alla våra klienter är byråns klienter och de uppskattar byrån som helhetsleverantör, vare sig klienterna eller vi ser det som att de har enskilda relationer med enskilda jurister utan alla klienter har tillgång till alla våra specialister. Så när man lämnar byrån väljer klienterna vanligtvis att fortsätta anlita byrån istället för att följa med den delägare som lämnar, konstaterar Jan Dernestam.
Jan Dernestam är inriktad på bank- och finansjuridik, med bank- och finansgruppchefen André Andersson som parhäst. Vid sidan av honom rankar han Svante Hultqvist på Cederquist som en av Sveriges främsta jurister inom området.
– Där är jag nog enig med Chambers. Svante har ju varit med så länge och gjort ett väldigt bra arbete.
Mer allmänt framhåller Jan Dernestam vikten av att ha goda relationer till konkurrentbyråerna, eftersom man när uppdrag inte kan antas på grund av jäv vill kunna hänvisa klienter till andra byråer man har förtroende för och känner väl – det är en del av en välfungerande klientrelation.
Den byrå Jan Dernestam nämner först som konkurrent om de stora uppdragen är Vinge, vars takterrass man ser ned på från mötesrummet intervjun genomförs i.
– Även de två finska byråerna är mycket duktiga, och så Gernandt & Danielsson som har lite mer boutiquekaraktär.
Några större organisatoriska förändringar planerar Mannheimer Swartling inte att göra under 2012; Jan Dernestam nämner en förstärkning av miljögruppen genom etablering på Brysselkontoret, och en satsning på bank och finans i Kina.
Det ryktas om en ny EQT-miljardfond med fokus på investeringar i europeiska högränteskuldpapper i stället för utköp för att diversifiera. Är det en tendens bland private equity-bolagen som du har sett nu under skuldkrisen?
– Nja, vi har sett en hel del intresse från Londonaktörer som vill veta hur svenska räntemarknaden fungerar, men än så länge har det inte resulterat i så mycket konkret, säger Jan Dernestam.
Strax före intervjun går Ratos ut med att Arne Karlsson är på väg att bli styrelseordförande och lämna över vd-stolen till Susanna Campbell. Jan Dernestam nämner apropå det under intervjun att Mannheimer Swartling gjort en hel del åt Ratos genom åren, främst under ledning av Eva Hägg och Lars Kongstad.
Om det blir fler uppdrag från Ratos framöver kan antas avgöras av hur samarbetet mellan Mannheimer Swartling och Ratos fungerade vid utköpet av HL Display i juni 2010. Susanna Campbell var inblandad i affären, som sköttes av just Eva Hägg på Mannheimer Swartling.

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.