
Wistrand vill serva hem matchen 2012
VERKTYG
Med 2011 lagt till handlingarna ser Wistrands Stockholmschef Fredrik Råsberg tillbaka på ett ljust år för den i Stockholm, Göteborg och Malmö baserade byrån, med en total beläggning på cirka 90 procent. Den totala omsättningen ökade med 10 procent från 346 miljoner kronor 2010 till cirka 380 miljoner 2011, med bibehållen vinstmarginal.
Nu är fokus att fortsätta växa med lönsamhet, att ytterligare öka kompetensen och bli ännu effektivare.
– Som managing partner är min uppgift att driva organisationen framåt och att öka varje medarbetares delaktighet i verksamheten. Det ska ske med exempelvis en fokuserad satsning på knowledge management och utbildning, säger Fredrik Råsberg.
M&A-året 2011 beskriver han som ljust, och särskilt fram till och med sommaren, men lugnare under hösten efter börsraset.
– Sedan sköt det fart igen i december, och nu i januari har vi haft ett bra inflöde på framför allt transaktioner i det medelstora segmentet, säger Fredrik Råsberg utan att vilja nämna några särskilda transaktioner under vare sig 2011 eller 2012. Utvecklingen för transaktioner inom hans eget specialområde, fastighetsrätt, har sett liknande ut.
– Och vad gäller bank & finans har vi fortsatt hög beläggning, även om typen av ärenden ser annorlunda ut i tuffa tider än i högkonjunktur, säger Fredrik Råsberg.
På en av de engelskspråkiga branschsajter där svenska byråer listas pekas Lars Hasp ut som Wistrands nyckelspelare inom M&A.
– Det finns många duktiga jurister, det handlar alltid om teamwork. Lars Hasp och Robert Kullgren är våra seniora delägare inom M&A, och vi har också god återväxt med flera som anses "up and coming".
Flera gånger under intervjun hamnar samtalet på sådant som händer i Göteborg, där Wistrands andra managing partner Martin Wedén är baserad.
Martin Wedén intygar per telefon från Göteborg efter intervjun med Råsberg att det även från västsvensk horisont ser ljust ut för Wistrand, med en ”generellt sett hög beläggning”.
Som särskilt nämnvärd transaktion under 2011 väljer han att nämna en han ledde i höstas: Volvo Personvagnar sålde sin andel i fyrhjulsdriftsföretaget Getrag All Wheel Drive, före detta Köpings Mekaniska Verkstad, och anlitade Wistrand som legal rådgivare.
Köparen GKN företräddes av Vinge under ledning av Jan Byström, som så sent som i november gick över till Ashurst.
Tillbaka till Fredrik Råsbergs domäner. På Stockholmskontoret arbetar idag 101 personer, varav 27 är delägare och 35 personer är biträdande jurister. Vad gäller rekryteringsplaner är det ännu för tidigt att sia om detta för helåret, säger Fredrik Råsberg.
– Vi letar givetvis alltid efter rätt personer att knyta till byrån, men just nu ligger fokus i första hand på en hög beläggning.
Under 2011 gick Wistrand samman med skatterådgivningsbyrån Haglund & Partners i Göteborg.
Hur har integrationen gått?
–
Väldigt bra, det blir ett välkommet tillskott till vår skattekompetens som hela
byrån kommer att ha nytta av, säger Fredrik Råsberg. Själva integrationen är
dock främst en Göteborgsfråga, eftersom Haglund & Partners var baserade i
Göteborg.
Om Haglund representerar ett kompetenstillskott var det desto dystrare när processdelägaren Jesper Grünbaum gjorde sorti under 2011 för att gå till Setterwalls. Grünbaum är en av landets tyngsta processjurister och har varit både chef för Wistrands processgrupp och styrelseledamot.
– Jo, det märktes att han lämnade, men samtidigt har vi flera andra mycket kompetenta jurister där under ledning av Andreas Rönnheden, och vi satsar hårt, säger Fredrik Råsberg om den grupp som Wistrand kanske är mest känd för och under fjolåret hade en konstant hög beläggning i.
Som managing partner uppskattar Fredrik Råsberg att han hinner lägga ungefär halva sin ordinarie arbetstid på direkt klientrelaterad verksamhet. Han nämner att det är en hel del arbete med mp-uppdraget, som är nytt för Wistrand i Stockholm.
– Ska man vara ärlig så minskar inte arbetsbelastningen för att man blir managing partner, säger Fredrik Råsberg, som är född 1972.
Fick du ta uppdraget för att ingen av
de äldre deltagarna ville?
– Nej, så var det absolut inte, utan vi hade en bred diskussion i
delägarkretsen och kom fram till ett gemensamt beslut. Det var kul och ett
förtroende, det kändes som en stor utmaning att bli mp.
Hur länge Fredrik Råsberg ska vara managing partner har byrån inte fastställt, men han säger att man behöver sitta ett tag för att kontinuitet ska uppnås.
Har du ledarskapserfarenheter genom att
ha varit gruppchef eller så i lumpen?
–
Nej, jag gjorde aldrig lumpen, säger Fredrik Råsberg och förklarar efter vad
som verkar vara en viss tvekan att det berodde på att han var mitt uppe i en
professionell idrottskarriär som bordtennisspelare när han var i lumparåldern.
Först spelade han i Stockholmsklubben Upplands Väsby, som han var med om att
ta från division 5 till elitserien, och därefter blev han värvad som proffs
till den danska Köpenhamnsbaserade elitserieklubben Ølstykke.
– Man kunde försörja sig på det men inte mycket mer, säger han om hur mycket pengar det fanns i dansk bordtennis.
– De mer kända svenska spelarna, till exempel J-O Waldner och Jörgen Persson, höll sig till Tyskland, där fanns ju de stora pengarna. Men de var ju på en annan nivå.
Ser du några likheter mellan
idrottskarriären och det du gör idag?
– Ja, det tycker jag. Man har ju tagit med sig att bli väldigt målmedveten, med
mål och delmål, där tycker jag idrotten har mycket att lära en, säger Fredrik
Råsberg.
På pingissajten Pingis Anger Management ställdes för ett år sedan, den 23 januari 2011, en läsarfråga om långsamma servare:
Vem tar längst tid på sig när han ska serva?
A) Lars Hielscher
B) Werner Schlager
C) Fredrik Råsberg
D) Dima Ovtcharov
En av sajtbesökarna, signaturen ”Ohly”, svarar "C" med följande motivering: "Jag har mött Fredrik Råsberg ca 10 ggr. De åren får jag aldrig tillbaka…".
Fredrik Råsberg skrattar åt kommentaren och säger att han hört skämtet tidigare.
– Jag får fortsätta att jobba på det, avslutar han.

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.