Bli kund Annonsera
fredag 9 maj 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 29 februari 2012,
Linklaters managing partner Per Nyberg framför utsikten norrut från takterrassen ovanpå byråns kontor på Regeringsgatan i Stockholm. Foto + montage: Martin Lindgren.

Per Nyberg på Linklaters: "ödmjuk inför 2012"

Storbyråns Sverigechef spår att affärsåret 2012 kommer att präglas av osäkerhet, och för en så liten byrå som Linklaters är idag väntar ryckighet för den enskilde medarbetaren.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Linklaters svenska vd Per Nyberg tar emot på kontoret på Regeringsgatan några timmar efter att kronprinsessan Victoria har fått barn. Han har beställt prinsesstårta till personalen, säger han, nyss inkommen från ett privat ärende. Ett annat, ett frisörbesök, väntar efter intervjun.

”Haircuts” är även det som präglar den internationella finansmarknadsdiskussionen, där grekiska skuldnedskrivningar och euroskuldkrisen ligger som en våt filt över den globala finansmarknad som Linklaters är en del av. Helgen före intervjun blev det räddningspaket för Grekland klart som bland annat innebär att privata investerares innehav av grekiska statspapper skrivs ned med över hälften.

Finansiella problem är följaktligen något Per Nyberg antar kommer att prägla den närmaste framtiden:

- Jag tror att 2012 kommer att präglas av osäkerhet med tanke på eurokrisen och tillståndet i den globala ekonomin. Den osäkerheten kommer vi att leva med under ganska lång tid, med lite mindre av M&A än vad vi har sett under i vart fall första halvan av 2011, och mer av transaktioner med företag som har finansiella problem av olika slag. Kanske inte direkt obeståndsrelaterade, och det kan ju vara möjligheter som skapas i den typen av situationer också, säger han.

– Vad gäller finansiering, som jag jobbar med, tror jag att det inte kommer att vara helstopp, men mycket av omförhandlingar, rekonstruktionsarbeten och liknande, fortsätter han.

Per Nyberg ger en kort historik över typen av engagemang för Linklaters del under de senaste åren och hur dessa präglats av det finansiella läget i omvärlden: från hösten 2008, när Lehman gick i konkurs, fram till en bit in på 2010 sysslade Linklaters huvudsakligen med omförhandlingar och rekonstruktioner och företrädde antingen banker eller private equity-företag (”sponsorer”) i förhandlingar om finansieringsvillkor och i många fall även ägande.

– Sedan under 2010 och fram till hösten 2011 var det huvudsakligen fråga om nya affärer och ny finansiering. Och nu ser vi ganska mycket av en mix av både omförhandlingar och rekonstruktioner å den ena sidan och nyfinansieringsuppdrag å den andra. Det är en mix som vi nog kommer att se under hela 2012: nya affärer och sådana som är föranledda av det sämre ekonomiska läget.

Mixen gör att året blir svårt att prognostisera, menar Per Nyberg:

– Exakt vad allt detta innebär i form av beläggning tror jag är väldigt svårt att förutse. Det är lätt för alla att säga att vi tror att det kommer att bli ett väldigt bra år, men jag tror att man ska vara ödmjuk och se vart det tar vägen; det finns ett stort mått av osäkerhet.

Osäkerheten tror han kommer att prägla såväl byrån i stort som arbetslivet för den enskilde medarbetaren:

– Jag tror att vi kommer att se en ryckighet, där man måste vara öppen för att ta initiativ och se nya affärsmöjligheter. Med bara 50 jurister måste man också vara flexibel eftersom beläggningen kan vara olika hög från tid till annan. Volatiliteten är mycket större på de mindre kontoren i firman, medan de i till exempel Paris och London kan hålla en mer konstant nivå eftersom de är större.

Hur hög var er beläggning här på Stockholmskontoret under 2011?
- Den var mycket god fram till ungefär september,och sedan svagare under hösten. Nu är det hyfsat bra igen och vi är optimistiska för de närmaste månaderna. Men det är inte all time high; beläggningen är okej, men vi skulle gärna ha mer att göra.

Linklaters omsättning under det senaste räkenskapsåret, som slutade i april 2011 pga brutet räkenskapsår, uppgick till 212 miljoner kronor, vilket var lägre än föregående år. Vinsten var dock ungefär lika stor, det vill säga marginalerna förbättrades.

– Vi jobbar med vår organisation och försöker undvika onödiga kostnader, det är ett kontinuerligt arbete med att försöka att inte ha för stor kostym, förklarar Per Nyberg den bibehållna höga lönsamheten.

För det innevarande räkenskapsåret, som alltså har drygt två månader kvar, spår Per Nyberg att såväl omsättning som lönsamhet blir ungefär som under det föregående året.

Ambitionen framåt är bland annat att stärka byråns ställning inom private equity. Per Nyberg nämner byråns första ”lateral hire”, rekrytering av en delägare från en annan byrå, som skedde vid årsskiftet genom att Roger Johnson lockades tillbaka från Hannes Snellman, dit han gick i maj 2009 från en befattning som managing associate på Linklaters. Hannes Snellmans chef Fredrik von Baumgarten sade då att Roger Johnson var en av de stora framtida stjärnorna inom sitt gebiet.

Per Nyberg är lika lyrisk idag.

– Med Roger har vi lyckats rekrytera en av Sveriges mest lovande private equity-advokater, så vi tror att det kommer att gå väldigt bra. Han är en mycket duktig advokat med ett driv som få, och han förstår private equity-aktörernas affärsmodell och kan därför företräda dem på ett bra sätt. Sedan är han ganska ung fortfarande, vilket gör att det finns ett driv och en hunger, säger han.

Hur gjorde ni för att locka tillbaka honom? Tröttnade han på Fredrik von Baumgarten?
– Nej, jag vet att de har en alldeles utmärkt relation. Jag uppfattade det mer som att han såg potentialen att utveckla en private equity-verksamhet med Linklaters som plattform som större än på Hannes Snellman. Men ring gärna och kolla med Roger, säger Per Nyberg.

Roger Johnson håller med sin nya chef:

– Det stämmer huvudsakligen. Sedan har jag under hela tiden på Hannes Snellman fortsatt jobba med Linklaters nätverk, säger Roger Johnson på telefon efter intervjun med Per Nyberg. Han nämner Linklaters fler kontor i olika delar av världen som en fördel i de ofta gränsöverskridande stora private equity-affärer han jobbar med.

– Dessutom arbetade vi i stor utsträckning med samma klienter.

Roger Johnson motiverar varför han anser att Linklaters är en bättre plattform för de transaktioner han vill ägna sig åt:

– Om man med private equity menar buyout-affärer underlättar det om man har en internationell capital markets-kapacitet och engelsk finansiering.

Han nämner ett exempel på transaktion han hunnit vara inblandad i sedan återkomsten: brittiska Charterhouses portföljbolag Tunstalls förvärv av 6 AP-fondens STT Condigi.

– Jag har fruktansvärt mycket att göra nu, men det är också väldigt volatilt, säger Roger Johnson om sin beläggning för tillfället. Ena dagen, säger han, är det mycket att göra och nästa dag kan det vara lugnare.

Åter till Per Nyberg, som idag leder en byrå med rötterna i 1800-talsadvokaten Philip Lemans (1837-1905) verksamhet i Göteborg, en byrå som 1990 fusionerades med Advokatfirman Lagerlöf till Lagerlöf Leman, vilken 2001 gick ihop med Linklaters.

Hur märks arvet efter Philip Leman i dagens Linklaters?
– Inte alls, och vi är en helt annan firma än vid fusionen med Lagerlöf & Leman 2001. Idag har vi en medveten strategi för vad vi jobbar med och hur vi arbetar. Vi vet vilka klienter och uppdrag vi vill jobba med: de större och viktigaste aktörerna inom corporates, private equity och våra nordiska banker. Vi springer inte på alla uppdrag som möjligen finns där ute, utan fokuserar på de stora och mest utvecklande uppdragen.

Per Nyberg beskriver de enligt hans uppfattning viktigaste transaktionerna under 2011:

– Om jag tar Stockholmskontorsperspektivet var EQT:s förvärv av Dometic (företag känt bland annat för sina husvagns- och båtkylskåp) en viktig transaktion för oss inom finansiering. Vi företrädde en klubb av nordiska banker, och Gideon Moore var teamledare från London. Detta är en setup som vi har kört i flera transaktioner, med en kombination av en som utan tvekan är en av Londons främsta leveraged finance-advokater, och sedan närvaro här i Sverige.

– Då får vi den bästa expertisen tillsammans med den lokala närvaron: teamet på plats här känner ju bankerna väldigt väl och kan prata svenska, och vi kan gå över till varandra och så där, samtidigt som vi har Londonkompetensen.

Två andra viktiga transaktioner var enligt Per Nyberg vårens bud från Assa Abloy på Cardo, där Linklaters med Fredrik Lindqvist som teamledare biträdde Assa Abloy, och till slut rådgivningen till amerikanska Thermo Fisher när de köpte svenska allergidiagnostikbolaget Phadia.

– Där var Elisabeth Lundgren vår teamledare i en väldigt väl utförd och stor transaktion.

Elisabeth Lundgren företrädde därtill Pang Da i deras bud på Saab Automobile i höstas, före konkursen.

– Det är ju inte aktuellt längre, men där såg vi också exempel på styrkan i vår internationella modell, med advokater från Linklaters från både Shanghai, där budgivaren kom ifrån, och Amsterdam, där Saab Automobiles ägarbolag är baserat.

– Det där är väl de transaktioner som jag skulle vilja lyfta fram, som är av särskild betydelse, sammanfattar Per Nyberg och förklarar vilken strategi som ligger bakom Linklaters val av uppdrag:

– Vi siktar in oss på de mest spännande uppdragen på den här marknaden. Alla de nämnda affärerna passar väl in på Linklaters, och Norden är en spännande marknad för vår firma. Vi har en väldigt fin representation av bra och stora corporates i Sverige, fina banker och stora private equity-sponsorer.

Jag skrev för något år sedan om en arbetsrättslig tvist där Linklaters gjorde en utredning om en chef i Svenska Kyrkan som anklagades för sexuella trakasserier. Passade det in i er globala profil?
– Det där handlade om att vi har förmånen att ha en av Sveriges absolut ledande arbetsrättsadvokater, Anders Nordström. Uppdraget från Svenska Kyrkan är ett bevis för vilket förtroende som finns för Anders, och det tycker jag passar in i en firma som vår, säger Per Nyberg och tillägger att Anders Nordström brukar vara inblandad i arbetsrättsliga aspekter av stora transaktioner.

Per Nyberg tycker att storleken på Linklaters i Stockholm är välanpassad givet verksamhetens omfattning, men tror att det kommer att ske en ”försiktig” ökning till omkring 60 jurister om tre år, från dagens cirka 50.

Några nya delägare är inte aktuellt att välja in i Stockholm.

Men:

– De senaste två åren har vi sett två nya, nämligen Elisabeth Lundgren 2010 och nu senast Roger Johnson. Så det är en ganska bra tilldelning.

År 2011 har enligt Per Nyberg inte inneburit några dramatiska personalförändringar för Linklaters. Han beklagar visserligen den förlust av Charlotte Levin som blev klar i veckan och lovordar henne mångordigt, men säger samtidigt att rörligheten är ganska stor bland byråerna nu för tiden och att man inte bör dra för stora växlar på att jurister rör på sig. Tillsammans med Roger Johnson, nämner Per Nyberg apropå detta, kom två biträdande jurister från Hannes Snellman, Andreas Philipsson (obs, inte bilkungen Gunnar Philipsons sonson och kungakompisen Aje Philipsons son "Coci", som ju stavar med ett "s") och Katja Persson.

– Det är naturligt för de yngre att vilja följa med. Det viktiga vid en lateral hire är att det är delägaren man rekryterar; vi har inte fört några samtal med associates, det är viktigt att dra gränsen där, de får göra sina egna val. Och ofta är det naturligt att de yngre följer med eftersom de jobbar väldigt nära varandra.

Apropå personalövergångar nämnde Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam i en intervju med Infotorg Juridik att ett par seniora advokaters avhopp till Roschier för några år sedan inte ledde till kundtapp: klienterna såg byrån som sin leverantör och inte de enskilda advokaterna.

Per Nyberg menar däremot att personalavhopp mycket väl kan leda till kundtapp:

– Det är klart att en advokat som försvinner tar med sig uppdrag, jag skulle inte vilja vara lika kategorisk som Jan där, säger han, men påpekar även att det inte är svart och vitt: en klient kan välja att jobba med flera byråer, både med den firma som en advokat lämnar och den han/hon går till.

Är det svårt för Linklaters att locka och behålla personal? Det pratas en del om att folk lämnar.
– Nej, jag uppfattar att vi har lätt att rekrytera duktiga jurister som vill jobba i en internationell miljö med hög ambitionsnivå. Men man får vara beredd att jobba mycket och verkligen bjuda till, det är inget snack om det, säger Per Nyberg.

Snittarbetstiden bland delägare uppskattar han til 50-60 timmar per vecka, medan det för nyanställda jurister ligger på 40-50 timmar.

– Men det är väldigt svårt att säga, det går mycket upp och ned.

Flera m&a-advokater på andra byråer säger att en tendens är att svenska byråer nu för tiden får tråkiga local consel-uppdrag i de stora transaktionerna, som sköts från London. Håller du med om det?

– Nja, vi är local counsel ibland, men jag skulle inte säga att det är trist och ostimulerande. Det är ju en del av att vara en del av en stor firma. Men det är ingalunda så att det är en stor del av vår verksamhet att agera local counsel, utan huvudsakligen jobbar vi i transaktioner som vi kör här ifrån.

Per Nyberg får avslutningsvis, efter 20 år i affärsjuridikens absoluta mittpunkt och numera chef för en av dess centrala och dessutom största aktörer, måla upp de breda penseldragen och anlägga ett historiskt perspektiv på svensk affärsjuridik.

– Rörligheten bland byråer, både bland associates och delägare, har ökat markant under de 20 år jag har varit verksam. Sedan har byråer blivit mer geografiskt nischade, med exempelvis typiskt svenska byråer som Mannheimer, Vinge och Cederquist eller nordiskt inriktade aktörer som Roschier och Hannes Snellman. Och så finns internationella verksamheter med lokal närvaro som del av en global firma, som vi och White & Case, säger han.

Dagens affärer är enligt Per Nyberg ”utan tvekan och i alla avseenden, både juridiskt, finansiellt och regulatoriskt” mer komplexa än för 20 år sedan, och dessutom mer internationella.

Var tror du att Linklaters Stockholmskontor befinner sig om tio år?
– Storleksmässigt är vi kanske mellan 60 och 70 advokater. De här första tio åren har varit en fantastisk resa för oss, och jag tror att vi under nästkommande tio år ytterligare kommer att befästa vår ställning som den ledande internationella firman i Norden. Vad gäller antalet transaktioner kanske vi har svårt att tävla med en del andra byråer, men vad gäller värde har vi ambitionen att ligga fortsatt högst eller åtminstone väldigt högt.

Tror du att fler internationella byråer är på väg in på den svenska marknaden?
– Det ryktas om det från tid till annan, men sedan händer inget. Men jag förstår hur de större aktörerna tänker eftersom den nordiska marknaden är spännande. Så jag är mer förvånad över att det inte hänt än vad jag skulle bli om det hände.

Per Nyberg-fakta:

  • Ålder: 48
  • Inriktning: Bank & finans
  • Ursprung: Vadstena, pappa socionom, mamma arbetsförmedlare
  • Juristutbildning: Uppsala
  • Arbetslivserfarenhet: på Linklaters sedan november 1991 (fram till 2001 hette byrån Lagerlöf & Leman), managing partner sedan september 2009, mellanspel på G&D under ett knappt år i mitten av 90-talet.
  • Bor: Lidingö, ny sommarstuga på Gotland
PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av dessa domar.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

KRÖNIKA

Bakgrundskontroller behövs!

Det råder ingen tvekan om behovet av bak-grundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer vid ett Riksdagsseminarium nyligen. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt. Det skriver Birgitta Edlund, vd i bakgrundskontrollföretaget ToFindOut, i en krönika.

Två nya domare

Regeringen har den 10 april utnämnt två nya domare.

Åtal för felskjutning med dödlig utgång

Åklagare har på torsdagen åtalat två unga män för en händelse i Rosengård i Malmö på nyårs-afton förra året där två personer blev beskjutna. En av dem dog av skadorna och den andra blev allvarligt skadad.

En miljon kronor i brottsskadeersättning

Flickan var elva år när övergreppen startade och under sju månader utsattes hon för bland annat nio fall av grov våldtäkt mot barn. Nu beviljar Brottsoffermyndigheten henne brotts-skadeersättning med en miljon kronor för kränkning.

Kraftig ökning av mål i EU-domstolen

I sin sammanställning över verksamheten i förra året konstaterar nu EU-domstolen att det var en kraftig ökning av både det antal mål som kom in till domstolens två instanser och det antal mål som dessa som helhet avgjorde.

Ny CIO för Lindahl

Advokatfirman Lindahl slår nu samman sina avdelningar för IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Nya EU-domare

EU: s ministerråd har utsett nya domare till EU-domstolens första instans tribunalen. En svensk domare får förlängt förordnande och en ny svensk domare har utsetts.

Foto Simon Gunnarsson

Lunds universitet får forskningsbidrag

Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse beviljar 700 000 kronor till Juridiska fakulteten vid Lunds universitet arbetet med att bevara och tillgängliggöra en omfattande litteratursamling.

Ny partner i Hammarskiöld

Ola Åhman lämnar Hannes Snellman för att bli ny delägare i Hammarskiöld.

Jurist ny överdirektör på FRA

Regeringen har utsett juristen Maria Diamant till ny överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA). Hon tillträder tjänsten den 16 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.

DOMARBLOGGEN

Mobiler i trafiken

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas lagen om mobilanvändning i trafiken och vad som händer vid överträdelse av dess regler.

Ny partner och Senior Counsel till DLA Piper

DLA Piper har utsett David Johansson till ny partner. Advokatbyrån har även rekryterat Carl-Johan Pousette till Senior Counsel.

DO överklagar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient att ta av sin sjal inför undersökningen.

Åtal för grova bedrägerier mot äldre

Åklagaren har åtalat elva personer mellan 17 och 36 år för inblandning i ett omfattande bedrägeriärende i Stockholm.

Ny domarutnämning

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Hur går en konkurs till?

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen?

Välbesökt GDPR-dag

För sjätte året i rad har advokatfirman Delphi arrangerat GDPR-dagen i Göteborg. Årets konferens gick av stapeln den 26 mars och samlade cirka 300 deltagare för en fullspäckad och kunskapshöjande dag om det senaste inom GDPR och dess angränsande områden.

Åtalas för nio fall av mordförsök

Åtal har nu väckts mot en man för bland annat försök till mord och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i augusti förra året. Mordförsöken har även ha riktat sig mot ytterligare ett antal okända personer.

Foto Roland Jakobsson

Ny lagman utnämnd

Regeringen har utnämnt en ny lagman i Södertörns tingsrätt.

Foto Anna Hansen

Nya justitieråd föreslås

Efter att genomfört intervjuförfarande lämnar nu Domarnämnden förslag på nya justitieråd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fem nya domare

Regeringen har den 20 mars utnämnt fem nya tingsrättsdomare.

Åtal för grova våldsbrott

En 35-årig man åtalas för inblandning i fem händelser i Göteborgstrakten våren 2024 innefattande bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bird & Bird utser två nya delägare

Bird & Bird har rekryterat två nya partners till kontoret i Stockholm.

Åtalas för mord i Borås

Åklagaren har på fredagen väckt åtal i Borås tingsrätt mot två personer för inblandning i ett mord i Borås i augusti 2024.

DOMARBLOGGEN

Om ansvarsutkrävande av domare

Domstolarna spelar en avgörande roll i rättsstaten, men vad händer om en domare gör fel? I det senaste inlägget på Domarbloggen fördjupar sig Björn Lindén i frågan om ansvarsutkrävande av domare.

Foto ANDREY POPOV

68 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 68 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde den 13 mars.

Åtalas för dubbelmord

Åklagare har nu åtalat tre personer för delaktighet i dubbelmordet som inträffade natten mot den 3 juni 2024 i en lägenhet på Grundläggaregatan i Norrköping.

Foto Andrey Popov

Konkurshanteringen ska effektiviseras

Regeringen har beslutat om en proposition som syftar till att modernisera och effektivisera konkurshanteringen så att resurser ska frigöras hos domstolarna och konkursreglernas funktion i samhället förbättras i stort.

Foto Inbj

Sju nya rådmän

Vid sitt senaste sammanträde utnämnde regeringen sju nya tingsrättsdomare.

Ny konvention ska skydda advokater

Den första internationella konventionen om skydd för advokatyrket har nu antagits av Europarådet. Konventionen fastlår att staten måste säkerställa att advokater kan utföra sina yrkesmässiga uppgifter.

DOMARBLOGGEN

En dag i domstolens säkerhetskontroll

De flesta domstolar i Sverige har idag fast säkerhetskontroll. För ett år sedan blev Kammarrätten i Stockholm en av dem.

Gemensamma insatser mot välfärdsbrott

Tullverket ska tillsammans med Försäkrings-kassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats.

Dom om mord på Värmdö överklagas

Tingsrätten meddelade i februari dom i det mål där tre personer åtalades för inblandning i mord i mars 2024, då en man hittades död i en väska på Värmdö. Åklagarna överklagar nu domen.

Jurist ny överdirektör för SiS

Regeringen har beslutat att anställa Caroline Oredsson som överdirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS).

Foto ANDREY POPOV

Fortsatt arbete för god advokatsed

Advokatsamfundets tillsynsenhet har sedan uppstarten förra året arbetat för att försöka säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Under år 2025 kommer tillsynen att särskilt inriktas på advokaters principalansvar och advokatbyråernas efterlevnad av penningtvättslagstiftningen.

DOMARBLOGGEN

Vem betalar försvarsadvokaten?

Vilka regler gäller för en tilltalads skyldighet att betala för sin försvarsadvokat i en brottmåls-rättegång? Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Igor Stevanovic

Ökat antal ekobrott

Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer om-fattande, komplex och internationell. Under förra året ökade inflödet av ärenden till Ekobrotts-myndigheten.

Många söker brotts-skadeersättning

Förra året fick Brottsoffermyndigheten in drygt 13 400 ansökningar om brottsskadeersättning, vilket ledde till att myndigheten betalade ut nästan 200 miljoner kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

IMY inleder AI-projekt med juristbyrå

I mars startar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) nästa projekt i vad man kallar "regulatorisk sandlåda". Familjens Jurist får då fördjupad vägledning i om och hur personuppgifter kan vidarebehandlas för att utveckla och använda AI.

Domstolarna storsatsar

För att möta samhällsutvecklingen behöver Sveriges Domstolar de kommande åren satsa mer resurser på kompetensförsörjning, säkerhet och digitalisering. Det framgår av budgetunder-laget för 2026–2028, som nu lämnas till regeringen.

Foto feferoni

Avhandling i finansrätt

I en ny avhandling från Uppsala universitet avhandlas tolkningen av principen om förbud mot rättsmissbruk och de allmänna skatteflykts-klausulerna inom EU:s skatterätt.

Ahlberk blir general-direktör för IVO

Regeringen har utsett juristen John Ahlberk som generaldirektör och chef för Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Jurist blir vikarierande generaldirektör

Jonas Bäckstrand vikarierar som general-direktör vid Statens haverikommission.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande med fem personer som sökt tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen har nu Domarnämnden lämnat förslag på tre av dessa.

Juristavtalet blir tillsvidareavtal

För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har avtalet blivit ett tillsvidareavtal.

DOMARBLOGGEN

Tingsrätt fick etiopiskt domarbesök

Södertörns tingsrätt välkomnade nyligen en delegation av domare från Etiopien som besökte Sverige för att studera det svenska rättssystemet. Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Anna Hansen

Det gångna året i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för år 2024.

IMY välkomnar beslut från Högsta domstolen

Integritetsskyddsmynidigheten välkomnar HD:s beslut att GDPR har betydelse för om det råder sekretess för personuppgifter i brottmålsdomar även på det grundlagsskyddade området.

Advokat går till kapitalrådgivare

Advokaten Fredrik Rydin blir Senior Advisor på Marlborough Partners Norden.

Fler lagföringar för vissa typer av brott

Förra året ökade antalet lagförda med tolv procent till 8 390 personer inom brotts-kategorierna brott mot barn, brott i parrelation och sexualbrott.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Fler anmälda advokater

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2024 har nu publicerats och av denna framgår bland annat att antalet anmälningar mot advokater ökat.

Överklagar om brott mot mänskligheten

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom mot en kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser. Istället för tolv års fängelse yrkar åklagaren på livstid.

Årets advokatbyråer

Vid ett stort event på Nalen i Stockholm den 11 februari presenterades de advokatbyråer som tar hem priset "Årets Advokatbyrå 2025".

Schultz väljs in i vetenskapligt råd

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har valts in i Institutet för Mediestudiers vetenskapliga råd.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

I höstas utsågs Johan C Bärlund till ny hedersdoktor vid Juridiska fakulteten i Uppsala och nu har han och juris doktor Anni Carlsson promoverats vid den årliga vinterpromotionen.

Hovrätt lanserar digitala frågestunder

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar nu ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren.

DOMARBLOGGEN

Om remissförfarandet i lagstiftningsprocessen

Remissförfarandet är en viktig del av lagstiftningsprocessen och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

DOMARBLOGGEN

Viktigt att veta om offentlig upphandling

Offentlig upphandling; vad är bra och viktigt att veta som jurist? Om det handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Stelya Dreamstime.com

Hög rankning för Lund

Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.

Foto Roland Magnusson

Diskriminerades vid bussresa

En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm, slår DO fast och begär att Region Stockholm betalar ersättning till personen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt