
Tar hjälp av justitieråd i Countermine-målet
VERKTYG
Tingsrätten friade de tidigare ledamöterna i Countermine från att ha vilselett investerare. Skadeståndskravet var på 34 miljoner kronor.
Aktieägare i Countermine var Erik Penser-ägda Yggdrasil och Superbus som ägdes av Lars Thulin. Bolagens talan om skadestånd enligt aktiebolagslagen gäller vad som föregick en emission i Countermine 2009.
Målet gäller frågan om Christer Bergquist och Björn Wolrath, styrelseledamot och VD respektive styrelseordförande i marknadsnoterade Countermine, lämnade felaktiga och vilseledande uppgifter om utvecklingen av bolagets resultat och ställning. Uppgifterna har bland annat gällt påståenden om framgångar med minröjningssystem.
Superbus och Yggdrasil, som överklagat tingsrättsdomen, anlitar advokaterna Finn Madsen och Krister Azelius på Vinge i Malmö. Överklagandet innehåller en omfattande redogörelse för varför tingsrättens dom är felaktig och anledningarna till att hovrätten bör meddela prövningstillstånd. Dessutom åberopas rättsutlåtanden från förre justitierådet Johan Munck samt från Per Samuelsson, professor i bankrätt vid Lunds Universitet, och Rolf Dotevall, professor i handelsrätt vid Handelshögskolan i Göteborg.
Johan Munck skriver i en avslutande anmärkning att "frågan om verkställande direktörens och styrelseledamöternas ansvar för felaktig börsinformation är ett mycket ofta diskuterat spörsmål av stor praktisk betydelse för bolagsfunktionärer, aktieägare och försäkringsbolag. Något refererat avgörande på området finns inte."
Han skriver också att "det finns ett betydande utrymme för diskussion av de rättsliga bedömningar som tingsrätten har gjort i synnerhet när det gäller bevisskyldigheten. Sammantagna är de beviskrav som tingsrätten har ställt upp sådana att det skulle te sig i det närmaste omöjligt för en aktieägare att få skadestånd till följd av felaktig börsinformation. Skulle detta befinnas vara innebörden av gällande rätt kommer sannolikt regleringen att ses över."
Rolf Dotevall anser i sina avslutande synpunkter att "enligt min uppfattning ligger inte tingsrättens tillämpning av en fri culpabedömning i linje med den gängse uppfattningen i nordisk rätt av hur en sådan bedömning bör göras vid tillämpningen av skadeståndsstadgandet i aktiebolagslagen. Den kausalitetsprövning som tingsrätten gjort tycks inte i tillräcklig utsträckning beakta de speciella förhållanden som rör informationsansvaret för styrelseledamot i ett aktiemarknadsbolag."
Superbus och Yggdrasil anför även att hovrätten, om prövningstillstånd medddelas, bör överväga att låta en ledamot med särskild ekonomisk kunskap delta i avgörandet. Detta eftersom målet rör komplicerade frågor om redovisning och finansiell information samt andra ekonomiska frågor.
UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.