Bli kund Annonsera
lördag 7 december 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 november 2023,

Onödig lagstiftning om bolagsstämmor online?

I ett lagförslag önskar regeringen i ABL reglera bolagsstämmor online. Men näringslivet pläderar för fysiska stämmor som bäst procedur för samtalet med aktieägarna. Behövs nya regler? Om det skriver professor emeritus Torsten Sandström i en krönika.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

I en aktuell lagrådsremiss vill Regeringen skriva in en bestämmelse i ABL, som allmänt sett tillåter att bolagstämma i alla svenska aktiebolag kan hållas digitalt via stöd i bolagsordningen (Regeringen 2023-06- 08). Enligt min mening kan man tala om att slå in öppna dörrar. Redan idag används onlinevägen ganska ofta på laglig basis.

Formlösa och fysiska stämmor dominerar fullständigt

Man måste ha klart för sig att i 95 % av Sveriges drygt 700.000 aktiebolag hålls bolagstämmor utan några formaliteter alls. Jag tänker alltså på mängden bolag med en enda aktieägare. Här hålls stämma normalt helt informellt. Genom den årsredovisning som insänds till Bolagsverket framgår endast att räkenskapshandlingarna godkänts av stämman och resultatet disponerats på visst vis. Och så var det klart. Ensamägarens samtycke har ersatt nästan alla formaliteter i 7 kap ABL.

I aktiebolag med två eller en handfull ytterligare ägare är förmodligen stämma online vanligare, om inte bara ett utkast till stömmoprotokoll cirkulerar för underskrift. När det gäller noterade aktiebolag är en fysisk stämma den vanliga lösningen. Stämma hålls med andra ord i enlighet med de många och detaljerade reglerna i 7 kap ABL. Till saken hör att flera storbolag inte bara håller en sammankomst i en lokal på sätesorten. För att öka deltagandet bland ägarna sker ibland även en uppkoppling via länk till ett ägarmöte på plats på annan ort och/eller till enskilda ägares personliga datorer runtom i landet/världen. Kombinationer av detta slag kallas ibland hybridstämmor. Med andra ord används idag redan bolagsstämmor online, antingen som ensam lösning via samtliga aktieägares samtycke eller via hybridformen.

Lakoniska ord i ABL

Regeringens lagförslag är kortfattat. Lakoniskt tillförs lagtexten i 7:15 ABL en bestämmelse om att bolagsordningen kan tillåta att stämma hålls digitalt. Innebörden är att ingen fysisk stämma i så fall behöver hållas. Stämman utspelas alltså enbart online mellan deltagande ägares datorer. Tanken är att redan befintliga regler i 7 kap ABL om kallelse, deltagande, ärenden, beslutsfattande, protokoll osv ska tillämpas av de bolagsfunktionärer som leder den digitala stämman.

Märk att den på grund av covid införda bestämmelsen bevaras i lagförslaget genom att digital stämma på grund av ”extraordinära omständigheter” kan hållas utan stöd i bolagsordningen.

Vidare bör inom parentes noteras att motsvarande klartecken för digitala stämmor ges för ekonomiska föreningar. Men när det gäller bostadsrättsföreningar avstår Regeringen klokt nog från renodlade digitala äventyr.

Börsföretagen gör tummen ned

Den som på grund av lagförslaget väntar sig en rusning från svenska börsnoterade aktiebolag att genomföra ändringar av sina bolagsordningar blir sannolikt överraskad. Den gamla organisation som förr hette Näringslivets börskommitté – och nu bland annat agerar under namnet Kollegiet för svensk bolagsstyrning – har nämligen för en kort tid sedan satt ned foten. Det är Kollegiet som förvaltar ”Svenska kod för bolagsstyrning” (Koden), dvs de rekommendationer som utfärdas med riktning mot svenska aktiebolag som är noterade på en reglerad marknad. Nu nobbar Kollegiet 2023-10-10 i en remiss till sina medlemmar ändringar i Koden om införande av helt digitala stämmor. Motiveringen är kort och lyder: ”Vidare har den kommande lagstiftningen om digitala bolagsstämmor föranlett förslag till en ny kodregel om att börsbolag alltid ska hålla fysiska stämmor, oavsett om digitalt deltagande erbjuds eller inte, då det fysiska mötet mellan bolagsledning och aktieägare anses utgöra en viktig del av den framgångsrika svenska bolagsstyrningsmodellen.”

Jag är övertygad om att Kollegiets förslag är en lämplig lösning. Just det fysiska mötet och framför allt möjligheten för aktieägarna att på nära håll medverka i ett kritiskt samtal med ett börsbolags ledning rörande diverse förslag till stämmobeslut är en grundbult i ett väl fungerande system med syfte att främja mer aktiva ägare. Vidgat ägarinflytande är som bekant en huvudlinje i 2005 års ABL och även i senare reglering från EU:s sida. Att lagrådsremissen inte på djupet analyserar denna aspekt måste vara en politisk lapsus.

Förmodligen har Kollegiet även andra bärande argument mot renodlade fysiska stämmor. Dels är tekniska problem svåra att överblicka trots framväxten av många olika digitala plattformar för diskussioner online. Dels har storbolagen sedan länge gediget beprövade system för hållande av fysiska stämmor (med inslag av hybridlösningar). Dels är det slutligen inte helt klart hur de många formella stämmoreglerna i 7 kap ABL ska tillämpas i en renodlad digital miljö. Här finns osäkerhetsmoment. Jag vill bara nämna risken att utomstående kan delta vid stämman från en aktieägares uppkoppling och dessutom rösta för dennes aktier. Den fysiska stämmans prövning av varje närvarande deltagares legitimation är svår att ersätta på ett rättsligt säkert och godtagbart vis.

Om nu inte ens noterade bolag på en reglerad marknad vill satsa på helt digitala bolagsstämmor kan man fråga sig vilken nytta det nya lagförslaget har i praktiken. Jag har nyss visat att smidiga och rättssäkra lösningar sedan länge åstadkommits genom principen om samtliga aktieägares samtycke. Det enda positiva med lagförslaget är att digitala bolagsstämmor nämns i ABL:s text.

Lagförslaget lämnar risker och problem olösta

Men regeringens lösning öppnar dörren för nya problem som gör att det finns skäl att kritisera digitaliseringsförslaget. Det består enbart av ett fåtal meningar vilka tillåter renodlade stämmor online i samtliga aktiebolag som har stöd för detta i bolagsordningen. Inte ett ord i lagtexten om hur de komplexa fysiska procedurerna i 7 kap ABL ska ersättas på digital väg. Vidare inte heller några pedagogiska ord i ABL som ska motverkar att den digitala tekniken kommer att slira, dvs regler som kräver säkra tekniska lösningar mot misstag och fusk online. I lagmotiven pekas dock på att talan om klander av ett rättsstridigt stämmobeslut kan ske enligt 7:50 ABL om tekniken brister.

Möjligtvis erbjuder den föreslagna öppningen för renodlade stämmor online särskilda problem för de noterade aktiebolag som inte omsätts på reglerade marknader. Alltså noterade bolag där KODEN inte gäller. Här kan digitala lösningar ge mindre nogräknade affärsmän incitament till fusk mot naiva aktieägare som trott på löften om guld och gröna skogar. Jag tänker nu på bolag som noterats på så kallade handelsplattformar. Det finns en risk för att oseriösa företagsledningar kommer att använda bolagsordningen och den nya digitala tekniken för sitt eget bästa och i syfte att dribbla bort aktieägarna. En fysisk stämma måste som framgått normalt anses mindre riskfylld än digitala manövrer i skumrask.

Slutligen visar lagförslagets redan nämnda ordknapphet på ett växande problem inom ABL. Som framgått regleras ett mycket stort antal en- och fåmansbolag i samma lagstiftning som ett drygt tusental stora publika bolag, vilkas aktier omsätts på olika börser eller med braskande reklam. Nuvarande ABL är ett tydligt och fungerande verktyg för företagare och aktieägare som känner lagens många och ibland komplexa regler. Men för ägare till det vanliga aktiebolaget – med en eller få ägare – är flertalet av reglerna i dagens ABL onödiga och rena grekiskan. Det ämne jag idag diskuterar är som nämnts ointressant för ägarna till 95 % av landets aktiebolag och deras ägare.

Därför menar jag att det är hög tid att starta en utredning om skapande av en behändig och pedagogisk svensk lagstiftning för privata aktiebolag. Det kommer inte att behövas många paragrafer. Och lagstiftaren kan efter fullbordat värv ta åt sig äran att ha bidragit till rättens främsta uppgift i det moderna samhället. Det vill säga att stifta lag som mer än en halv miljon användare kan begripa och ha nytta av.

Nya domare

Regeringen har den 5 december utnämnt sju nya domare.

DOMARBLOGGEN

När körkortet dras in

Om vad som händer när Transportstyrelsen fattar beslut om att återkalla en persons körkort handlar det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts domarblogg.

IMY ger larmbolag reprimand

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har grans-kat ett larmbolags hantering av bildmaterial från bevakningskameror uppsatta i kunders hem. Bolaget får nu en reprimand för att det inte haft en tillräcklig spårbarhet i bildmaterialet.

Fem nya delägare i MSA

Mannheimer Swartling har utsett fem nya delägare vid byråns olika kontor i landet.

Ny delägare i DLA Piper

Joel Montin blir ny partner vid DLA Pipers Stockholmskontor och kommer att ingå i byråns verksamhetsgrupp för Regulatory and Government Affairs.

IVO stäms för otillåten upphandling

Enligt IVO fanns det enbart en leverantör som kunde erbjuda ett verksamhetssystem som uppfyllde myndighetens krav och systemet upphandlades därför utan att först konkurrens-utsätta avtalet genom annonsering, men Konkurrensverket stämmer nu IVO på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Foto Yurii Malashchenko

Elbolags försäljnings-metoder förbjuds

Konsumentombudsmannen, KO, förbjuder nu företaget Nordic Best Energi att felaktigt påstå att bolaget ringer från, eller har ett samarbete med, konsumentens befintliga elbolag.

Vinge får ny delägare

Vinge har utnämnt skatterättsjuristen Magnus Larsén till delägare i Stockholm.

Två nya delägare utsedda i Lindahl

Advokatfirman Lindahl har utsett två av byråns advokater; Viktor Wihlstrand och Johan Attenius, till nya delägare.

DOMARBLOGGEN

Svenska domare på besök i Armenien

I november samlades en svensk delegation och armeniska domare i Armeniens huvudstad Jerevan. Om detta och om Sveriges utvecklingssamarbete i landet handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto © Photka | Dreamstime.com

Hälsokostföretag stäms

Konsumentombudsmannen tar nu företaget Tradecom Scandinavia, som sålt kosttillskott på telefon, till domstol.

Foto Stuart Miles

Begränsad publicering av personuppgifter

Betänkandet om grundlagsskyddet för söktjänster som offentliggör personuppgifter har nu lämnats över till regeringen och i detta föreslås bland annat att ett undantag från grundlagsskyddet införs för vissa typer av uppgifter i olika databaser.

Nya domare

Regeringen har utnämnt två nya kammarrättslagmän.

Thomas Bull ny JK

Regeringen har beslutat att utse justitierådet Thomas Bull till ny justitiekansler och chef för Justitiekanslern. Anställningen gäller från och med den 1 mars 2025.

Foto Per Groth

Ny vice riksåklagare

Regeringen har utsett Eva Thunegard till ny vice riksåklagare från och med den 1 december.

Åtalas för människorov

I juni i år kidnappades en 17-åring i Uppsala efter att ha lurats i en fälla. Därefter var han frihetsberövad i fem dagar och utsattes under tiden för misshandel och hot. Sju personer har nu åtalats för människorovet.

Foto Anders G Warne

MSA anställer Paasikivi

Mannheimer Swartling har anställt Överste-löjtnant Joakim Paasikivi som Senior Geopolitical Adviser.

Transportföretag diskri-minerade 34-åring

DO slår fast att det var åldersdiskriminering när en 34-årig arbetssökande fick beskedet att han var för gammal för ett transportföretags traineeprogram.

Stort åtal för skjutning på pub i Västerås

Åklagaren har väckt åtal mot totalt sex personer för inblandning i en skjutning på en pub i Västerås den 25 december 2023, då en person sköts och fick allvarliga skador.

Foto JOHANNES HANSEN

SU hamnar högst i internationell ranking

Stockholms universitet rankas nu först i Sverige inom juridik i Shanghairankning.

Brå får vikarierande GD

Jonas Trolle har utsetts till vikarierande generaldirektör och chef för Brottsförebyggande rådet. Han tar över efter Mattias Larsson som blir ny rättschef vid Justitiedepartementet.

DOMARBLOGGEN

Om barn i brottslighet

I veckans inlägg på Södertörns domarblogg behandlas och beskrivs det nya brottet involverande av underårig i brottslighet.

Nya domarutnämningar

Totalt tolv domare utnämndes vid regeringens senaste sammanträde.

Foto TASHATUVANGO

Dags för ny patentlag

Den 1 januari träder en ny patentlag i kraft och ersätter då den nuvarande lagen från 1967.

CMS Wistrand nyrekryterar

CMS Wistrand har genomfört två nya rekryteringar inom TMT och EU- och konkurrensrätt: Jennie Nilsson som delägare och Katrin Salwén som counsel.

Tretton personer åtalas för grovt bidragsbrott

Åtal har i dag väckts i Luleå tingsrätt mot totalt 13 personer för grovt bidragsbrott. Det är enligt åtalet fråga om assistansbedrägerier där påstått arbete aldrig utförts eller kraftigt överdrivits.

Våldtäktsdom över-klagas av åklagaren

Fyra unga män, mellan 15 och 19, år dömdes i början av november av Göteborgs tingsrätt för grov våldtäkt mot barn. Nu överklagas domen till hovrätten.

Hemlig dataavläsning föreslås bli permanent

Regeringen har beslutat om en proposition med förslag som ger de brottsbekämpande myndig-heterna fortsatta och utökade möjligheter att använda hemlig dataavläsning för att förhindra, utreda och lagföra allvarliga brott.

Foto USER_76523

Juristprogrammet fortfarande i söktoppen

Juristprogrammet är fortsatt i topp som det mest sökta programmet inom Uppsala universitet med 4619 sökande. Dett är en ökning med 6,3 procent jämfört med vårterminen 2024.

Foto Harvepino

Ny lagstiftning ska ta tillbaka brottsvinster

Den 8 november träder en ny förverkandelag-stiftning i kraft. Tanken med de nya reglerna är att förbättra förutsättningar att återta vinster av brott.

Fastställer beslut om förundersökning

Joakim Zander, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, beslutade den 25 september att lägga ned förundersökningen om hets mot folkgrupp som tidigare inletts mot en riksdagsledamot. Idag har beslutet fastställts efter en begäran om överprövning.

Foto GAMMA-MAN

Stort narkotika-brottsåtal väcks

Åtal har väckts i Södertörns tingsrätt mot fem personer för inblandning i en omfattande och organiserad narkotikaverksamhet i Stockholm, Göteborgsområdet, Katrineholm och Gävle.

Foto Andrey Popov

Svår arbetsbelastning för landets domare

En stor majoritet av Sveriges domare har en ansträngande arbetsbelastning och varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten. Det visar en ny rapport.

DOMARBLOGGEN

Arbete i Migrations-överdomstolen

I ett nytt inlägg på Domarbloggen delar Elisabet Reimers, som arbetar som domare vid Kammarrätten i Stockholm, med sig av sin inblick i Migrationsöverdomstolens arbete.

Åtal för grova brott i Södertälje

Åklagaren har väckt åtal mot tre personer för inblandning i en skjutning och en sprängning i Södertälje i juli i år.

Foto Uppsala universitet

Ny hedersdoktor i Uppsala

Juridiska fakulteten i Uppsala har till ny hedersdoktor utsett Johan C Bärlund, professor i nordisk rätt vid Helsingfors universitet.

Diskriminering att stänga av elev

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en kommunal skola stängde av en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning under en veckas tid.

DOMARBLOGGEN

Om våldsamt motstånd

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts domarblogg skriver Philip Stålhandske om brottet våldsamt motstånd.

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Nya delägare i Delphi

Albert Danielsson, Jonatan Loor och Johan Lundgren har utnämnts till partners i Advokat-firman Delphi med tillträde efter årsskiftet.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

DOMARBLOGGEN

Tre år i Sarajevo

Pernilla Flank, som till vardags arbetar som kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm, skriver i det senaste inlägget på Domarbloggen om sin tid som utsänd till Bosnien och Hercegovina.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt