Bli kund Annonsera
måndag 14 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 30 juni 2023,

Gränsöverskridande ombildningar - flytt av bolag inom EES

I en praktikerartikel skriver nu Kristofer Selvin och Christoffer Tolf, Wistrand Advokatbyrå, om de nya reglerna om gränsöverskridande omstruktureringar för aktiebolag inom EES-området.
Kristofer Selvin
Christoffer Tolf

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Den 1 december 2022 antog riksdagen nya regler om gränsöverskridande omstruktureringar för aktiebolag inom EES-området. Reglerna trädde i kraft den 31 januari 2023 och innehåller regler som underlättar aktiebolags rörlighet över gränserna.

Regelverket ger bland annat aktiebolag möjlighet att flytta sitt säte från Sverige till andra länder inom EES genom s.k. gränsöverskridande ombildningar. I denna artikel redogör vi för vad det nya förfarandet innebär och vilka skattemässiga aspekter bolag har att ta hänsyn till.

Aktiebolag är skyldiga att följa de nationella bolagsrättsliga regler som finns i det land de är registrerade, oavsett var aktiebolaget är verksamt. Svenska aktiebolag ska således följa svensk aktiebolagsrätt medan motsvarande juridiska personer i andra länder behöver följa respektive lands inhemska regler.

En gränsöverskridande ombildning är ett nytt förfarande som innebär att ett aktiebolag ombildas till en motsvarande juridisk person i ett annat land inom EES, med följden att bolaget efter ombildningen omfattas av det mottagande landets inhemska lagstiftning. I samband med ombildningen överför aktiebolaget sitt registrerade säte till en annan stat utan att aktiebolaget upplöses, avvecklas eller likvideras.

Ombildningen innebär inte i sig att bolagets verksamhet eller huvudkontor behöver flyttas, utan enbart att bolagets rättsliga status förändras så att det i fortsättningen kommer att bli underkastat ett annat lands bolagsrättsliga regelverk.

Vid gränsöverskridande ombildningar inträder flera rättsverkningar:

- Det ombildade bolaget får sitt registrerade säte i en annan medlemsstat och får en ändrad rättslig form enligt lagstiftningen i den staten.

- Bolagets tillgångar och skulder övergår till att vara det ombildade bolagets tillgångar och skulder.

- Aktieägare i bolaget fortsätter att vara aktieägare i det ombildade bolaget, om de inte utnyttjar sin rätt till inlösen.

- Bolagets rättigheter och skyldigheter som härrör från anställningsavtal eller anställningsförhållanden, och som finns vid den tidpunkt då ombildningen får verkan, övergår till det ombildade bolaget.

Genomförandet av en gränsöverskridande ombildning förutsätter att flera villkor är uppfyllda. Bland annat ska bolaget upprätta en ombildningsplan med redogörelse för ombildningen. Ombildningsplanen ska registreras hos Bolagsverket, som sedermera godkänner att bolaget verkställer planen.

När en gränsöverskridande ombildning genomförs har aktiebolag att ta hänsyn till flera skattemässiga aspekter. Gränsöverskridande ombildningar kan nämligen resultera i uttagsbeskattning om bolagets skattskyldighet i Sverige för inkomster från näringsverksamhet helt eller delvis upphör som följd av ombildningen.

Detta innebär att tillgångar som ingår i den näringsverksamhet som inte längre omfattas av skattskyldighet i Sverige ska behandlas som om de avyttras mot en ersättning motsvararande tillgångarnas marknadsvärde (även om tillgångarna i fråga ännu inte har realiserats vid tidpunkten för utflyttningen).

Huruvida en gränsöverskridande ombildning aktualiserar uttagsbeskattning är således beroende av var och hur bolaget bedriver sin verksamhet före och efter ombildningen.

Om ett aktiebolag bedriver hela eller delar av sin verksamhet utanför Sverige, kommer ombildningen resultera i att bolagets skattskyldighet i Sverige upphör avseende verksamheten i utlandet.

Eftersom skattskyldigheten i Sverige helt eller delvis upphör aktualiserar ombildningen uttagsbeskattning. Om all verksamhet i bolaget däremot bedrivs i Sverige, och fortsätter att göra det även efter ombildningen, är utgångspunkten att skattskyldigheten för verksamheten i Sverige består. Innebörden av detta är att uttagsbeskattning inte aktualiseras.

Huruvida en ombildning aktualiserar uttagsbeskattning är emellertid beroende av flera omständigheter och frågan får bedömas från fall till fall.

Med anledning av det nya regelverket föreslås nya ändringar i inkomstskattelagen träda i kraft. Bland annat föreslås att aktiebolag som för över sitt säte till ett annat land inom EES ska få göra avdrag för utgifter som har samband med ombildningen.

Det föreslås också att undantaget från omedelbar återföring av avdrag för avsättning till periodiseringsfond och ersättningsfond utvidgas till att även omfatta aktiebolag som ombildas. Vidare föreslås att anstånd med betalning av skatt ska kunna erhållas vid gränsöverskridande ombildningar.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Foto TOMAS PICH

Öppet hus på Malmö tingsrätt

Lördagen den 19 oktober håller Malmö tingsrätt öppet hus för allmänheten. Det arrangeras rättegångsspel och aktiviteter under dagen.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt