Bli kund Annonsera
fredag 17 januari 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 30 juni 2023,

Gränsöverskridande ombildningar - flytt av bolag inom EES

I en praktikerartikel skriver nu Kristofer Selvin och Christoffer Tolf, Wistrand Advokatbyrå, om de nya reglerna om gränsöverskridande omstruktureringar för aktiebolag inom EES-området.
Kristofer Selvin
Christoffer Tolf

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Den 1 december 2022 antog riksdagen nya regler om gränsöverskridande omstruktureringar för aktiebolag inom EES-området. Reglerna trädde i kraft den 31 januari 2023 och innehåller regler som underlättar aktiebolags rörlighet över gränserna.

Regelverket ger bland annat aktiebolag möjlighet att flytta sitt säte från Sverige till andra länder inom EES genom s.k. gränsöverskridande ombildningar. I denna artikel redogör vi för vad det nya förfarandet innebär och vilka skattemässiga aspekter bolag har att ta hänsyn till.

Aktiebolag är skyldiga att följa de nationella bolagsrättsliga regler som finns i det land de är registrerade, oavsett var aktiebolaget är verksamt. Svenska aktiebolag ska således följa svensk aktiebolagsrätt medan motsvarande juridiska personer i andra länder behöver följa respektive lands inhemska regler.

En gränsöverskridande ombildning är ett nytt förfarande som innebär att ett aktiebolag ombildas till en motsvarande juridisk person i ett annat land inom EES, med följden att bolaget efter ombildningen omfattas av det mottagande landets inhemska lagstiftning. I samband med ombildningen överför aktiebolaget sitt registrerade säte till en annan stat utan att aktiebolaget upplöses, avvecklas eller likvideras.

Ombildningen innebär inte i sig att bolagets verksamhet eller huvudkontor behöver flyttas, utan enbart att bolagets rättsliga status förändras så att det i fortsättningen kommer att bli underkastat ett annat lands bolagsrättsliga regelverk.

Vid gränsöverskridande ombildningar inträder flera rättsverkningar:

- Det ombildade bolaget får sitt registrerade säte i en annan medlemsstat och får en ändrad rättslig form enligt lagstiftningen i den staten.

- Bolagets tillgångar och skulder övergår till att vara det ombildade bolagets tillgångar och skulder.

- Aktieägare i bolaget fortsätter att vara aktieägare i det ombildade bolaget, om de inte utnyttjar sin rätt till inlösen.

- Bolagets rättigheter och skyldigheter som härrör från anställningsavtal eller anställningsförhållanden, och som finns vid den tidpunkt då ombildningen får verkan, övergår till det ombildade bolaget.

Genomförandet av en gränsöverskridande ombildning förutsätter att flera villkor är uppfyllda. Bland annat ska bolaget upprätta en ombildningsplan med redogörelse för ombildningen. Ombildningsplanen ska registreras hos Bolagsverket, som sedermera godkänner att bolaget verkställer planen.

När en gränsöverskridande ombildning genomförs har aktiebolag att ta hänsyn till flera skattemässiga aspekter. Gränsöverskridande ombildningar kan nämligen resultera i uttagsbeskattning om bolagets skattskyldighet i Sverige för inkomster från näringsverksamhet helt eller delvis upphör som följd av ombildningen.

Detta innebär att tillgångar som ingår i den näringsverksamhet som inte längre omfattas av skattskyldighet i Sverige ska behandlas som om de avyttras mot en ersättning motsvararande tillgångarnas marknadsvärde (även om tillgångarna i fråga ännu inte har realiserats vid tidpunkten för utflyttningen).

Huruvida en gränsöverskridande ombildning aktualiserar uttagsbeskattning är således beroende av var och hur bolaget bedriver sin verksamhet före och efter ombildningen.

Om ett aktiebolag bedriver hela eller delar av sin verksamhet utanför Sverige, kommer ombildningen resultera i att bolagets skattskyldighet i Sverige upphör avseende verksamheten i utlandet.

Eftersom skattskyldigheten i Sverige helt eller delvis upphör aktualiserar ombildningen uttagsbeskattning. Om all verksamhet i bolaget däremot bedrivs i Sverige, och fortsätter att göra det även efter ombildningen, är utgångspunkten att skattskyldigheten för verksamheten i Sverige består. Innebörden av detta är att uttagsbeskattning inte aktualiseras.

Huruvida en ombildning aktualiserar uttagsbeskattning är emellertid beroende av flera omständigheter och frågan får bedömas från fall till fall.

Med anledning av det nya regelverket föreslås nya ändringar i inkomstskattelagen träda i kraft. Bland annat föreslås att aktiebolag som för över sitt säte till ett annat land inom EES ska få göra avdrag för utgifter som har samband med ombildningen.

Det föreslås också att undantaget från omedelbar återföring av avdrag för avsättning till periodiseringsfond och ersättningsfond utvidgas till att även omfatta aktiebolag som ombildas. Vidare föreslås att anstånd med betalning av skatt ska kunna erhållas vid gränsöverskridande ombildningar.

Jurist ny GD för Skolinspektionen

Regeringen har beslutat att anställa juristen Marie Axelsson som generaldirektör och chef för Skolinspektionen. Hon påbörjar sin anställning den 1 april 2025.

Nya domare

Regeringen har den 16 januari utnämnt sju nya domare.

Foto Jiri Hera

Statsåklagare utsedda

För att möta den alltmer komplexa och omfatt-ande ekonomiska brottsligheten har Ekobrotts-myndigheten inrättat en ny roll som statsåkla-gare. Nu har tretton nya statsåklagare utsetts.

Svevia anställer ny bolagsjurist

Karin Basun har rekryterats som ny bolagsjurist på Svevia.

Ny Managing Partner på Hammarskiöld

Malin von Heideken tillträder rollen som Managing Partner på Advokatfirman Hammarskiöld.

Tre entreprenad-jurister till MAQS

Elin Schedin, Naalamiley Gångare Grede och Emelie Constant lämnar AG Advokat och ansluter till MAQS i Stockholm.

PRAKTIKERARTIKEL

Juridiska utmaningar i försvarsindustrin

I en tid av snabb teknologisk utveckling och ökande globala säkerhetsutmaningar blir juridisk kunskap allt viktigare för företag inom försvars- och luftfartsindustrin. Charlotte Brunlid och Petter Kjöllerström från DLA Piper berättar i en praktikerartikel om detta.

Storrekrytering av Cirio

Cirio Advokatbyrå har rekryterat tolv fastighets-rättsjurister från advokatbyrån AG Advokat.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd i HD

Katrin Hollunger Wågnert tillträder som nytt justitieråd i Högsta domstolen.

Cederquist får nya delägare

Cederquist har valt in två nya delägare inom verksamhetsgruppen för M&A.

Foto Micheal Erhardsson

Nya lagar vid årsskiftet

Vid årsskiftet träder ett antal nya lagar och förordningar i kraft.

Åtalas för mord i Gnosjö

En 28-årig man har åtalats för mord på en 74-årig kvinna den 13 november 2023 i ett skogsområde i Gnosjö. Han åtalas också för förberedelse till mord i Gnosjö och Göteborg.

Uppdrag för att stärka rättsväsendet

Regeringen har fattat beslut om 2025 års regleringsbrev för sex olika rättsvårdande myndigheter. I fokus står bland annat stöd till brottsoffer, genomslag för nya verktyg och förebyggande av brott.

IMY har ytterligare granskat Meta-pixeln

Integritetsskyddsmyndigheten är klar med ytterligare granskningar av personuppgifts-incidenter som rör företags användning av Meta-pixeln. IMY utfärdar en reprimand mot de granskade bolagen.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Förbud att anställa uteslutna advokater

Den 1 januari införs en ny bestämmelse i Vägledande regler om god advokatsed. Bestämmelsen innebär ett förbud mot att anställa tidigare advokater som har uteslutits ur Advokatsamfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt