Bli kund Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 6 december 2011,

"Köpa juridik är som att tillverka bilar"

Saabs jurist Kristina Geers söker förtroende och öppenhet när hon köper juridiska tjänster. Precis som vid biltillverkning är det viktigt med flexibilitet och förslag på nya lösningar.
Kristina Geers
Foto: Lars Nybom

VERKTYG

»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Få jurister har väl haft en så omtumlande resa som Saabs chefsjurist Kristina Geers. Saab har varit i två företagsrekonstruktioner och många förhandlingar, och medieutspel, om potentiella köpare. Nu förhandlar Saab med kineserna och hoppas kunna lämna besked innan jul.

Men trots, eller tack vare, Saabs ansträngda läge har det aldrig varit några problem för Kristina Geers att få möjligheten av Saab att köpa juridiska tjänster.

Kristina Geers söker långsiktighet, öppenhet och förtroende i valet av advokatbyrå. Sedan fyra år har hon ett nära samarbete med Roschier Advokatbyrå som hon betraktar som en affärspartner. Samarbetet har löst många knutar. Ett exempel är försäljningen av IP-teknik till kineser som snabbt gav Saab två miljarder kronor. Denna affär omnämns i flera Saab-biografier som carbonara-affären, eftersom en delägare i Roschier kläckte idén under en spagetti carbonara-lunch i Saabs kantin i Trollhättan. Kantinen är numera stängd. Men samarbetet med Roschier fortsätter.

När det gäller inköp av juridiska tjänster drar Kristina Geers paralleller till Saabs leverantörer för biltillverkningen. Saab söker extremt flexibla leverantörer och som vågar utmana biltillverkaren att prova nya möjligheter och som klarar den tuffa konkurrensen i bilindustrin. Dessa kriterier kan användas även när det gäller inköp från advokatbyråer i fråga om tid, kvalitet och pris. Framöver tror Kristina Geers att det kan bli svårare att särskilja inköp av juristtjänter från övriga inköp av produkter och tjänster. Hon kan fortfarande välja vilka byråer hon vill anlita men menar att man allt mer närmar sig upphandlingsförfaranden.

Kristina Geers tips när man vänder sig till en advokatbyrå är att ha en kravspecfikation på vad man vill att byrån ska leverera. Man kan behöva acceptera att arbetet inte alltid kan beräknas till exakt pris i förväg. Men det är acceptabelt om rådgivningen håller hög kvalitet. Hon uppskattar själv byråer som levererar snabba lösningar. Hon kräver inte eleganta promemorior utan vill ha handfasta råd via mejl. Ställer hon en fråga vill hon inte ha tjugo frågor tillbaka. Hon vill ha förslag på lösningar.

Hennes tips till byråer som ska sälja in tjänster är att tänka på vem man säljer till. Är det ett internationellt bolag med en stor juriststab? Eller till ett litet företag och en inköpschef som bara ser till kostnaden för rådgivningen?

Sannolikt grundas tipsen på Kristina Geers egna erfarenheter. Hon har arbetat inom General Motors sedan 1997 och bland annat i USA, Schweiz och Korea. GM hade 200 anställda jurister, i princip en jurist i varje land, och hon konstaterar att det var ett fantastiskt nätverk. Hon minns att amerikanerna hade extremt specificerade advokatfakturor, ibland nedbrutna på var sjätte minut! Inför upphandlingen av juridiska tjänster gjordes stora statistiska sammanställningar över kostnad och kvalitet.

Sedan 2004 är Kristina Geers chefsjurist på Saab och nu ensam jurist i företaget sedan två bolagsjurister slutat. Hon har sedan starten byggt upp ett nätverk av juristkontakter och letat byråer i olika länder och ibland gått "på magkänsla". Få jurister har väl arbetat i en så turbulent tid och miljö som Kristina Geers gjort de senaste åren. När det blev aktuellt med företagsrekonstruktion 2009 var det bara att lära sig spelets regler. Och ta med sig erfarenheterna till hösten 2011. Men hon verkar stå lugn i händelsernas centrum i lilla Trollhättan, trots Saabs globala mediebrus långt bortom älven. Hur det slutligen går i förhandlingarna med kineserna återstår att se. Kanske kommer ett besked innan jul.

Kristina Geers var talare på galan i samband med Årets advokatbyrå. Kör hon själv en Saab? Ja, självklart.

Nya delägare i Vinge

Vinge har utsett två nya delägare och sex nya counsels.

Ny prefekt på Juridiska institutionen i Uppsala

Den 1 juli 2022 tillträdde Vladimir Bastidas, docent i europarätt, som ny prefekt för Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han efterträder professorn i civilrätt, Bengt Domeij, som innehaft tjänsten i tre år.

Ny delägare i Baker McKenzie

Advokaten Stefan Balazs inträder som delägare i Baker McKenzie.

Nya lagar och förordningar inför halvårsskiftet

Regeringskansliet publicerar en skrift om ett antal av de nya lagar och förordningar som träder i kraft vid halvårsskiftet 2022.

Polisen måste bli bättre på att gallra

Integritetsskyddsmyndigheten har granskat polisens misstankeregister och konstaterar att polisen måste bli bättre på att gallra uppgifter som inte längre får finnas kvar i registret.

Roschier nyanställer

Advokat Emma Johansson ansluter till Roschiers konkurrensrättsteam i Stockholm.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 22 juni utnämnt fem nya domare.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Fredagen den 16 juni utnämnde regeringen elva nya domare.

Advokater åtalas

Två advokater, som utelöts ur Advokat-samfundet i juni förra året, åtalas för brott som de misstänks ha begått under tiden de var advokater. En av männen åtalas för bland annat förberedelse till mord.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 1 kommentar

Foto Mikhail Kokhanchikov

Advokatsamfundets journalistpris

Jens Littorin tilldelas Advokatsamfundets journalistpris för sin bevakning av matchfixning inom svensk idrott.

40 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 40 ledamöter och 14 ledamöter har lämnat samfundet.

IMY inleder tillsyn av apotekskedjor

Integritetsskyddsmyndigheten ska utreda incidenter där personuppgifter har överförts från tre apoteks webbshopar till Facebook.

Ny domstolsbyggnad i Vänersborg

Domstolsverket har genomfört en upphandling av en ny domstolsbyggnad för tingsrätten samt mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

38 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 38 ledamöter och 18 ledamöter har lämnat samfundet.

Ny COO på DLA Piper

Advokatbyrån DLA Piper har rekryterat Anders Fernström till rollen som chief operating officer i Stockholm.

IMY publicerar vägledning för politiska aktörer

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit fram en vägledning för politiska aktörer som beskriver hur dessa bör följa och tillämpa dataskyddsförordningen i samband med valkampanjer.

Nya riktlinjer om sanktionsavgifter och ansiktsigenkänning

Europeiska dataskyddsstyrelsen har antagit två nya riktlinjer om beräkning av sanktionsavgifter och brottsbekämpande myndigheters användning av ansiktsigenkänning.

IMY granskar Klarna

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot ett antal klagomål från bland annat Tyskland och Finland mot Klarnas Checkout-tjänst och har nu därför inlett en tillsyn av bolaget.

Magnusson rekryterar

Advokat Ulf Djurberg lämnar Setterwalls och ansluter till Magnusson.

Ny delägare på Lindskog Malmström

Advokaten Erik Öhrskog har inträtt som ny delägare på Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt