Många utmaningar för landets domstolar
VERKTYG
Utmaningarna kring kompetensförsörjning är, skriver Domstolsverket, fortsatt stora och arbetet med att stärka säkerheten vid domstolarna kräver allt mer resurser. Ett av målen i Tidöavtalet är att fler brott utreds och leder till lagföring. För att det ska vara möjligt måste Sveriges Domstolar ges förutsättningar att även fortsättningsvis kunna avgöra mål och ärenden på ett effektivt sätt och i rimlig tid. I annat fall riskerar domstolarna att bli en bromskloss som hindrar övriga satsningar som görs på rättsväsendets myndigheter.
- För att domstolarna ska kunna leva upp till den politiska ambitionen att utreda och lagföra fler brott måste Sveriges Domstolar ges förutsättningar att även fortsättningsvis kunna avgöra mål och ärenden på ett effektivt sätt och i rimlig tid, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén, i en kommentar till underlaget.
Attraktiv arbetsgivare
För att trygga kompetensförsörjningen behöver domstolarna vara attraktiva avseende såväl arbetsmiljö och arbetsuppgifter som arbetssituation. Att stärka attraktiviteten och Sveriges Domstolars arbetsgivarvarumärke är ett prioriterat arbete.
- Ett arbete pågår med att bredda och öka rekryteringsbasen till ordinarie domaranställningar, att förbättra notarieutbildningen och att domstolarna ska kunna behålla fler av de assessorer man utbildar, fortsätter Thomas Rolén.
Säkerheten viktig
Säkerhetsfrågorna tar allt större plats i samhället och så även inom Sveriges Domstolar. Antalet domstolar utrustade med fast säkerhetskontroll blir allt fler, med ökade kostnader som följd. Personsäkerheten kring medarbetare som har en utsatt arbetssituation måste stärkas.
- Att samhället förändras märks på de mål och ärenden som avgörs i domstolarna. Likväl måste såväl parter, professionella aktörer och vittnen som medarbetare, journalister och allmänhet kunna känna sig trygga i domstolen, säger Thomas Rolén.