Kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse
VERKTYG
I samband med att åtal väckts mot kvinnan har Åklagarmyndigheten hållit i en pressträff där Reena Devgun, senior åklagare och förundersökningsledare, berättat mer om ärendet.
Den åtalade kvinnan reste 2013 till Syrien och levde från juli 2014 till februari 2019 i den så kallade Islamiska staten i Syrien. Kvinnan är tidigare dömd för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott, för att inte ha förhindrat sin son att bli barnsoldat. De gärningar som aktuellt åtal avser rör IS angrepp mot den yazidiska minoriteten i Syrien.
Höll kvinnor och barn som slavar
Enligt åtalet har kvinnan tillsammans och i samråd med andra frihetsberövat tre vuxna kvinnor och sex barn i sin bostad i Raqqa, Syrien. Samtliga målsägandena tillhör minoriteten yazidier och tillfångatogs av IS under en attack i norra Irak 2014.
Målsägandena ska ha varit i fångenskap mellan 20 dagar och sju månader hos kvinnan. Under fångenskapen i bostaden har de betraktats som slavar, utövat tvångsarbete, tvingats bli praktiserande muslimer samt utsatts för misshandel. De har senare sålts vidare.
Åklagaren anser att samtliga gärningar har skett i syfte att helt eller delvis förinta folkgruppen yazidier som sådan och ingått som ett led i eller på annat sätt stått i samband med en väpnad konflikt.
Överlappande gärningar
Gärningarna rubriceras som folkmord, brott mot mänskligheten samt grov krigsförbrytelse. Det är första gången som IS angrepp mot den yazidiska minoriteten prövas i Sverige. Det är även första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.
- Flera av de åtalade gärningarna överlappar varandra, men det är ändå viktigt att pröva brotten i konkurrens eftersom brotten har olika skyddsintressen, förklarar Reena Devgun. Det är också viktigt att domstolen tar ställning till gärningarna och hur de rubriceras då det kan ha bäring på andra ärenden i framtiden.
Kvinnan förnekar brott.
Huvudförhandlingen är planerad att inledas den 7 oktober 2024 och beräknas pågå under cirka två månader.