Bli kund Annonsera
söndag 15 september 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 27 januari 2014,

Måste det gå till skiljedom?

Kostnaden för att påkalla en skiljedom och ta fram den första inlagan kan utan vidare uppgå till miljonbelopp trots att de flesta kommersiella tvister idag avslutas genom förlikning. Krönika av Viveca Bergstedt Sten.
Viveca Bergstedt Sten har under många år arbetat som chefsjurist, senast på Postnord. Hon är även författare till kriminalromanerna om Sandhamn.
Foto: Anna-Lena Ahlström

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Samma sak gäller för den övervägande delen av de tvister som går till allmän domstol - stora kostnader hinner ackumuleras innan dessa oftast når någon form av överenskommelse.

Företagets dilemma är många gånger detta: parterna har inte lyckats komma överens trots många försök till förhandlingar. Till slut framstår en skiljedom som den enda utvägen. Ett påkallande av en skiljeklausul kan då framstå som en proaktiv handling, äntligen händer det något i en segsliten tvist.  Internt kan en sådan lösning till och med vara lättare att förankra än alternativet att genast gå med på en förlikning eller ännu värre - betala en större summa som bot eller gottgörelse.

Den erfarne juristen vet dock att påkallandet endast är en försmak av vad som komma skall.

Ett skiljeförfarande ställer stora krav på företaget. Interna resurser måste tas i anspråk och dokumentation tas fram som stödjer händelsebeskrivningen. Olika nyckelpersoner ska förberedas inför vittnesmål och ibland efterfrågas utsagor från personal som inte ens är kvar i företaget.

För att inte tala om kostnaderna för de externa ombuden, olika experter och inte minst skiljemännens arbete.

Många gånger antar ett tvisteförfarande dessutom sitt eget liv.

Under processens gång blir de inblandade alltmer övertygade om sin starka position. Klient och ombud förstärker varandras uppfattningar: vi kommer att nå framgång i den här tvisten, det är vår hållning som kommer att triumfera till slut. Detta kommer att gå riktigt bra!

När skiljedomen sedan meddelas kan resultatet bli en stor besvikelse, och ytterligare belopp måste läggas till de redan upparbetade kostnaderna.

Därför finns det stora pengar att tjäna genom en tidig och objektiv bedömning av rättsläget - hur starkt en part egentligen står i en tvist - innan man slutgiltigt fattar beslutet.

Ska vi gå vidare? Och i så fall hur?

En skicklig och erfaren förhandlare kan ofta på ett tidigt stadium bedöma hur starkt parterna står. En slags juridisk ryggmärgsinstinkt, om man så vill, som kan utnyttjas inför det svåra beslutet att gå till skiljedom.

I Sverige införs nu en systematiserad form av expertbedömning genom advokatbyrån Vinge. Här erbjuds möjligheten att inkalla en särskilt sammansatt expertpanel som på ett tidigt stadium värderar det juridiska läget och lämnar en tydlig rekommendation med olika handlingsalternativ.

Tanken är att snabbt och effektivt (inom två veckor) bedöma de olika frågeställningarna för att säkra en optimal hantering av den aktuella tvisten. Samtidigt uppnås en sakkunnig genomlysning till bråkdelen av de kostnader som annars skulle bli aktuella.

I dagens kunskapssamhälle värderas information allt högre. Då kostnaderna för skiljeförfaranden drar iväg och stora krav ställs på en affärsmässig hantering av olika frågor, blir det än viktigare att använda sig av rätt information för att fatta rätt beslut. 

En tidig expertbedömning kan därför vara ett utomordentligt verktyg i den skicklige bolagsjuristens verktygslåda. 

Fakta
I Vinges expertpanel ingår bl a professor Christina Ramberg, professor Ulf Jensen, chefsjurist Mikael Wahlgren, advokat Finn Madsen, och förre chefsjuristerna Viveca Bergstedt Sten och Bengt Gustafson.

-------------------------------------

Viveca Bergstedt Sten har under många år arbetat som chefsjurist, senast på Postnord, och har publicerat flera juridiska fackböcker. Hon är även författare till kriminalromanerna om Sandhamn som har filmatiserats.

Nya domare

Regeringen har den 12 september utnämnt fem nya domare.

Få jurister erbjuds AI-utbildning  

Trots att två av tre jurister vill gå en AI-utbildning har knappt var femte erbjudits kompetens-utveckling inom AI av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning från Akavia.

Delphi en av Skånes bästa arbetsplatser

Advokatfirman Delphi i Malmö har blivit utsedd till en av Skånes bästa arbetsplatser 2024 av organisationen Great Place To Work.

Ökade resurser till Sveriges Domstolar

Efter att regeringen presenterat den kommande budgetpropositionen för 2025 står det klart att de ekonomiska resurserna till Sveriges Domstolar ökar.

DOMARBLOGGEN

Vad får man heta?

Kan man heta vad som helst nuförtiden? Om namnmål i domstol handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ©kzenon

116 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 116 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 5 september.

Ny rättschef på Bolagsverket

Maria Monthure tillträder som ny rättschef på Bolagsverket. Hon kommer närmast från Lantmäteriet där hon haft rollen som chefsjurist.

Omfattande åtal mot bland annat advokat

Åtal har väckts mot totalt åtta personer i ett ärende rörande försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Foto Tatiana Savvateeva Dreamstime.com

Juristprogrammet toppar sökstatistiken

Juristprogrammet ligger kvar i topp som mest sökta program på Uppsala universitet.

Foto Daniel76 Dreamstime.com

Passhand-läggare åtalas för urkunds-förfalskning

Åklagare har åtalat bland annat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten i Norrköping för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts.

Ny delägare i TM & Partners

Helena Brännvall, vars verksamhetsområde omfattar immaterialrätt, kommersiella avtal, tech och tvistlösning, är ny delägare i TM & Partners.

Foto Vlad Kochelaevskiy

Apotek får böta

Apoteket och Apohem måste betala 37 respek-tive åtta miljoner kronor efter att bolagen över-fört integritetskänsliga personuppgifter till Meta.

Foto Tommy Alvén

Tingsrätt får ny lagman

Regeringen har den 29 augusti utnämnt Eva-Lena Norgren till lagman i Göteborgs tingsrätt.

Centrum för rättvisa utser Specialist Counsel

Alexander Ottosson har tillträtt som Specialist Counsel hos Centrum för rättvisa.

Kompass nyanställer

Kompass Advokat har anställt en senior biträdande jurist, två biträdande jurister och en office support under augusti månad. 

Rekryterar ny partner

CauseyWestling har rekryterat skattejuristen Maria Blom Zand, närmast Transfer Pricing Director på PwC, som ny partner.

Ny delägare i Cederquist

Arthur Klintred lämnar Linklaters för att bli delägare i Cederquist.

Två män åtalas för hets mot folkgrupp

Åklagaren har väckt åtal mot två män, varav den uppmärksammade Salwan Momika är en, för hets mot folkgrupp efter fyra koranbränn-ingar i Stockholm under förra sommaren.

Foto Europeiska gemenskapernas domstol

Utökad behörighet för EU-tribunalen

EU-tribunalens behörighet utökas den 1 september på så sätt att domstolen blir behörig att pröva tolkningsfrågor från nationella domstolar på sex särskilda områden.

Lämnar White & Case

Advokat Magnus Wennerhorn ansluter som delägare vid Linklaters i Stockholm.

DOMARBLOGGEN

Vad gäller egentligen om säkerhetszoner?

Säkerhetszoner, eller visitationszoner som de ofta kallas i dagligt tal, är ett ämne som har varit aktuellt i samhällsdebatten de senaste åren och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

A1 Advokater väljer in en ny delägare

Advokat Philippe Benalal har anslutit till A1 Advokater som ny delägare.

Advokat åtalas för flera olika ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har åtalat en advokat i Stockholm för flera fall av skatte-brott, bokföringsbrott samt penningtvättsbrott.

Foto Roland Magnusson

Jurist blir GD för PRV

Anna Jardfelt har tillträtt som ny generaldirektör för Patent- och registreringsverket.

ICC omväljer ledamöter

Advokat Therese Isaksson och docent Patricia Shaughnessy har omvalts till ledamot respektive alternerande ledamot i ICC:s Skiljedomstol.

Ny MP på Lindahls

Lina Stenson tar över rollen som Managing Partner vid Advokatfirman Lindahls kontor i Helsingborg.

PRAKTIKERARTIKEL

När standardavtal kolliderar

Standardavtal är ett allt vanligare inslag i dagens affärsliv. Det är inte ovanligt att båda parterna har egna standardiserade villkorsuppsättningar. I denna artikel granskar den nyblivna juristen Zack Norén vilka lösningsalternativ som finns när standardavtal kolliderar och hur problematiken bör lösas.

Foto Mickes Fotosida

Stäms för vilseledande marknadsföring

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer nu ett företag och personen bakom företaget för vilseledande marknadsföring rörande bilars garanti.

Åtal för grova miljöbrott

Ett flertal personer åtalas för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott efter att stora mängder förorenat avfall lagts upp på en fastighet i Melleruds kommun.

Foto CELSO PUPO RODRIGUES

Professor får militäruppdrag

Professor Daniel Stattin vid Uppsala universitet får förordnande som auditör i Försvarsmakten

PRAKTIKERARTIKEL

Ska HD bestämma över klimatpolitiken?

Är det rätt att flytta besluten om klimat- omställningen från riksdagen till rättssalen? Nyblivne juristen Robin Nilsen skriver om hur Auroramålet kan bli avgörande för i vilken mån folkvalda respektive jurister ska vägleda oss genom de avvägningar som klimatfrågan innebär.

Foto Vinge

Svensk advokat expert i EU:s patentdomstol

Advokat Håkan Borgenhäll har utsetts till expert i centret för medling och skiljeförfarande i den nyligen inrättade Unified Patent Court.

IMY får ny GD

Regeringen har utsett chefjuristen Eric Leijonram till ny generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Han tillträder tjänsten den 1 oktober.

Ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten

Regeringen har beslutat att utse Rikard Jermsten till ny generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Anställningen gäller från och med den 1 oktober.

Foto Micheal Erhardsson

Nya lagar i juli

Vid halvårsskiftet den 1 juli trädde en rad nya lagar och förordningar i kraft.

STUDENTARTIKEL

Fast etableringsställe vid exklusiva avtal

EU-domstolen har nyligen meddelat ett förhandsavgörande rörande tolkningen av begreppet fast etableringsställe enligt artikel 44 i mervärdesskattedirektivet. Studenten Hemen Yazdanfar undersöker hur pass långtgående slutsatser som kan dras av förhandsavgörandet och vilken betydelse domen har för svensk rätt.

Sanktionsavgift mot Avanza

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfärdar en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor mot Avanza Bank AB.

Foto Stuart Miles

IMY vill utreda bakgrundskontroller

Integritetsskyddsmyndigheten vill att det tillsätts en utredning med uppdrag att säkerställa en lämplig balans mellan behovet av att utföra bakgrundskontroller och skyddet för den personliga integriteten.

STUDENTARTIKEL

Avdrag för rådgivning vid aktieavyttring

Det är normalt att rådgivningstjänster förvärvas i samband med överlåtelse av dotterbolags-andelar. I ljuset av att överlåtelse av dessa andelar är momsfri uppkommer frågan om möjligheten att dra av ingående moms för de förvärvade rådgivningstjänsterna. Studenten Hemen Yazdanfar försöker bringa klarhet i vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att avdragsrätt ska föreligga.

DOMARBLOGGEN

Svensk domare i Kosovo

Domaren Mats Persson är utsänd till Kosovo som rättslig rådgivare och om sitt arbete där skriver han nu på Södertörns tingsrätts Domarblogg.

Snabbare lagföring för unga i hela landet

Regeringen har nu beslutat om att utöka ett tidigare uppdrag om försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål för lagöverträdare under 18 år. Försöksverksamheten ska fortsätta och byggas ut till samtliga polisregioner i landet.

STUDENTARTIKEL

Aktiekapitalets vara eller icke vara

Aktiekapitalets vara eller icke vara i privata aktiebolag har sedan lång tid tillbaka varit uppe för debatt. Med anledning av detta granskar studenten Hemen Yazdanfar kapitalkravet för privata aktiebolag med fokus på borgenärssyftet.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Rättschefen Katrin Hollunger Wågnert föreslås nu bli nytt justitieråd i Högsta domstolen.

DOMARBLOGGEN

EU-rätten och Sverige

Den 9 juni är det EU-val och i upptakten till detta får EU:s lagar ovanligt stor uppmärk-samhet. Om EU-rätten och hur den blir till handlar Södertörns tingsrätt domarblogg den här veckan.

Foto Inbj

Kritik mot förslag om prövningstillstånd

Domstolsverkets förslag om utökat prövnings-tillstånd är problematiskt. Det anser Sveriges Advokatsamfund.

Framtida konkursforum

Samtliga tingsrätter och hovrätter ska även fortsättningsvis ska vara behöriga att handlägga konkursfrågor. Det anser Domstolsverket, som nu redovisat sitt regeringsuppdrag.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt