Bli kund Annonsera
söndag 3 november 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 27 januari 2023,

Nya regler om skälig ersättning vid upphovsrättsliga överlåtelser

Den 1 januari 2023 trädde lagändringar i den svenska Upphovsrättslagen (SFS 1960:729) föranledda av EU-direktivet om upphovsrätten på den digitala inre marknaden i kraft. Ändringarna innebär bland annat inskränkningar i upphovsrätten till förmån för forsknings- och undervisningsändamål, starkare rättigheter för framställare av presspublikationer, ökat ansvar för plattformsägare och nya regler kring upphovsrättsliga överlåtelser. Om det skriver Magdalena Jerner, Senior Associate vid Gernandt & Danielsson, i en ny praktikerartikel.
Senior Associate Magdalena Jerner

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Den här artikeln fokuserar på de nya reglerna kring upphovsrättsliga överlåtelser, nämligen upphovsmannens rätt till skälig ersättning, information om nyttjande och hävningsrätt. Dessa regler gäller alla typer av upphovsrättsligt skyddade verk utom datorprogram.

En generell regel om skälig ersättning för upphovsrättsliga verk har tidigare saknats i Upphovsrättslagen. Den enda möjligheten att jämka äldre avtal har därmed varit att använda 36 § Avtalslagen, en möjlighet som sällan utnyttjats. De regler som träder i kraft betydligt längre. Upphovsmannen ska när han överlåter rätten till någon som avser utnyttja rätten i förvärvsverksamhet ha rätt till skälig ersättning.

Dessutom införs en lagregel som säger att om ersättningen senare skulle visa sig oproportionerligt låg i förhållande till förvärvarens intäkter från utnyttjandet av verket har upphovsmannen rätt till ytterligare ersättning. Regeln tar sikte på situationer som uppkommit efter avtalets ingående som till exempel att verket blivit kommersiellt framgångsrikt. Bestämmelsen om rätt till ytterligare ersättning gäller avtal som tecknats tjugo år bakåt i tiden. Regeln är också tillämplig på företag och organisationer som senare förvärvar upphovsrätten. Båda bestämmelserna är tvingande.

Vidare ska upphovsmannen ha rätt till årlig, relevant och uttömmande information på vilka sätt verket har utnyttjats, samtliga intäkter som förvärvaren har haft från utnyttjandet och den ersättning som upphovsmannen har rätt till. Ovanstående ska gälla om den överenskomna ersättningen är beroende av i vilken omfattning verket utnyttjas.

Ytterligare en ny regel som införts är en generell rätt till hävning av avtal om nyttjande om upphovsrättsligt skyddade verk i fall där verken inte har nyttjats inom rimlig tid. Tidigare har det funnits specifika sådana regler inom vissa områden inom upphovsrätten men inget generellt nyttjandekrav. Det finns dock vissa lättnadsregler till förmån för nyttjanderättsinnehavaren som att avtal inte går att häva om anledningen till nyttjandet inte skett ligger utanför för förvärvarens kontroll.

Lagändringarna fick inte helt förvånande ett blandat mottagande. Upphovsmannaorganisationerna har propagerat för mer långtgående regler till förmån för upphovsmännen medan upphovsmännens motparter ansåg att implementeringsförslaget gick för långt när det gäller reglerna kring skälig ersättning till upphovs- mannen.

En reflektion från ett praktiskt perspektiv är att lagändringarna kan få långtgående följder för företag som förvärvar och kommersialiserar upphovsrätt. Det gäller i synnerhet företag som har affärsmodeller som bygger på engångsersättningar eftersom förslaget innebär att det finns en ökad risk för att upphovsmän på lång sikt anser ersättningen oproportionerligt låg. Vår rekommendation är därför att företag som kommersialiserar upphovsrättsliga verk och som har haft engångsersättningar som ersättningsmodell bör se över sina avtal.

DOMARBLOGGEN

Om våldsamt motstånd

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts domarblogg skriver Philip Stålhandske om brottet våldsamt motstånd.

Foto Uppsala universitet

Ny hedersdoktor i Uppsala

Juridiska fakulteten i Uppsala har till ny hedersdoktor utsett Johan C Bärlund, professor i nordisk rätt vid Helsingfors universitet.

Diskriminering att stänga av elev

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en kommunal skola stängde av en elev med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning under en veckas tid.

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Nya delägare i Delphi

Albert Danielsson, Jonatan Loor och Johan Lundgren har utnämnts till partners i Advokat-firman Delphi med tillträde efter årsskiftet.

DOMARBLOGGEN

Tre år i Sarajevo

Pernilla Flank, som till vardags arbetar som kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm, skriver i det senaste inlägget på Domarbloggen om sin tid som utsänd till Bosnien och Hercegovina.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt