Ingen förundersökning om utlämnade av personuppgifter till media
VERKTYG
En åklagare hade valt att låta publicera bilder och namn på två personer som var anhållna i sin frånvaro. Publiceringen skedde i tv-programmet Efterlyst. Syftet var att få hjälp av allmänheten att lokalisera personerna. Efter tv-programmet besköts en släkting till den ena personen i sitt hem och avled av sina skador. Ett ombud för den avlidnas familj polisanmälde åklagarens agerande.
Frågan är, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmaddelande, om åklagarens bedömning kan anses utgöra ett brott mot tystnadsplikten.
– Det är den som leder förundersökningen, i detta fall en åklagare, som ska bedöma om uppgifter från förundersökningen kan lämnas ut på det sätt som nu skett. Valet att publicera uppgifter från förundersökningen får anses vara en utredningsåtgärd. Vilka utredningsåtgärder som kan, bör eller ska vidtas i en förundersökning grundas på bedömning i varje enskilt ärende. Sådana bedömningsfrågor innebär att det förekommer en stor variation och olika bedömningar utan att det föreligger så allvarliga fel att de hamnar på en straffbar nivå. Publiceringen av uppgifterna ger inte anledning anta att åklagaren gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten, förklarar chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren, i pressmeddelandet.
Hon konstaterar att hon även har prövat brottet vållande till annans död, men att det saknas ett tillräckligt starkt orsakssamband mellan åklagarens bedömning att publicera uppgifter ur förundersökningen och dödsfallet, varför det inte heller i den delen inleds någon förundersökning.
– Det ska framhållas att min uppgift som åklagare vid Särskilda åklagarkammaren är att lagföra brott, dvs. utreda frågan om åklagaren gjort sig skyldig till brott. Jag bedriver inte allmän tillsyn över åklagarnas verksamhet. Det ankommer alltså inte på mig att uttala mig om eventuella fel och brister eller om bedömningsfrågor så länge de inte når upp till en brottslig nivå, säger Maria Sterup.
Hon har vid sitt ställningstagande, utöver det aktuella ärendet, även haft tillgång till bland annat en tjänsteanteckning som upprättats av en polis om omständigheterna kring publiceringen, det material som lämnades till tv-bolaget samt själva tv-inslaget.