
Stark arbetsmarknad för nyutexaminerade jurister
VERKTYG
Sedan 1960-talet har fackförbundet Akavia (då Civilekonomerna och Jusek) undersökt hur möjligheterna ser ut för nyexaminerade akademiker att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och vilken syn de har på den.
Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till nyexaminerade ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer.
Ljus framtid
Årets undersökning visar på en stark arbetsmarknad, och trots ett svårt ekonomiskt läge tycks framtiden för nyexaminerade akademiker se ljus ut; åtta av tio har fått anställning inom tre månader efter avslutade studier.
Jurister är den yrkesprofession i undersökningen där flest fått en anställning; hela 89 procent svarar att de har anställning.
Inom tre månader efter examen hade 85 procent av juristerna fått ett jobb med relevans för in utbildning.
Digitala kanaler
Undersökningen visar också en tydlig trend avseende hur nyexaminerade hittar sitt första jobb. Tidigare år har svarsalternativet ”genom kontakter” varit dominerade, men årets undersökning visar att digitala kanaler blivit viktigare och sex av tio nyexaminerade med anställning uppger att de hittat sitt första jobb genom digitala kanalel.
– Under pandemin såg vi hur praktikmöjligheterna minskade, något som tidigare varit en vanlig ingång till arbete. Denna trend består och vi ser fortsatt en nedgång i antalet som svarar att de haft praktik i samband med sin utbildning. Studenterna behöver nu i en annan utsträckning än tidigare vara nytänkande i sitt jobbsökande, vilket undersökningen visar har haft positiva resultat. Praktik är fortsatt uppskattat och viktigt men tycks inte vara avgörande, konstaterar Abelone Tischbein-Madsen, Verksamhetsansvarig för studentverksamheten på Akavia.
Säker framtid
I undersökningen svarade 77 av de tillfrågade att de känner sig säkra inför sin framtid på arbetsmarknaden och säkrast av alla yrkesprofessioner känner sig juristerna.
Jurister är vidare den yrkesprofession i undersökningen där skillnaden mellan löneanspråk och bruttolön vid anställningstillfället är lägst, 1 969 kronor.
Slutligen konstateras i undersökningen att balans mellan arbete och fritid är den viktigaste parametern för jurister när de söker jobb, men för att behålla juristerna på arbetsplatsen uppges en hög lön vara den viktigaste faktorn för deras framtida karriär.
