Bli kund Annonsera
fredag 9 maj 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 mars 2012,
Jens Bengtsson, Roschiers Stockholmschef, är i full färd med byråns nästa treårsplan. Här på byråns vinds- tillika receptionsvåning på Blasieholmen i Stockholm.
Foto: Martin Lindgren

Roschier siktar på fler storkunder

Stockholmschefen Jens Bengtsson berättar om vilka planer han smider tillsammans med sina nya tunga rekryter från Vinge.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Chefen för Roschiers Stockholmskontor, Jens Bengtsson, tar emot på byråns kontor på Blasieholmen på skottdagen. Under natten har CVC varit på besök för att signera sitt 15-miljarderkronorsköp av Ahlsell. Intervjun sker i samma rum som kontraktet skrevs i, och Jens Bengtsson är på gott humör.

Man får gratulera. Vilka andra uppdrag vill du framhäva från året som har gått?
– Det jag spontant kommer att tänka på är ett roligt kluster i december, där tre stora transaktioner aviserades inom 24 timmar: Old Mutuals förvärv av Skandia, där vi biträdde Old Mutual, när vi biträdde Vattenfall vid deras försäljning av finska tillgångar, och Cloettas förvärv av  Leaf, där vi företrädde Handelsbanken som finansierade förvärvet.

Jens Bengtsson motiverar sina val inte främst med storleken, utan att transaktionerna var ovanligt juridiskt intressanta.

– Det är inte alltid de stora affärerna som är de roligaste, men Skandiaaffären var både stor och innovativ, säger Jens Bengtsson.

Han tycks brinna för innovativa juridiska lösningar, och citerar en kollega som menar att det är ”absurt svår juridik” för att få ihop en sådan transaktion, där Old Mutuals dotterdotterbolag Skandia Liv köpte dotterbolaget Skandia AB med beaktande av de speciella regler som gäller för icke vinstutdelande livförsäkringsaktiebolag.

Roschiers delägare Ola Åhman företrädde Old Mutual i den transaktionen .

– Han är en av de riktigt stora legala hjärnorna när det gäller att bygga innovativa lösningar, säger Jens Bengtsson och nämner ännu ett exempel:

– Det var till exempel han som byggde Volkswagens budundantag när de köpte Investors andelar av Scania, ett undantag som gjorde att VW kunde köpa på sig en stor andel av ett noterat bolag utan att utlösa den sedvanliga budplikten. Ola insåg hur man kunde argumentera utifrån dels ett antal övergångsregler som finns inbyggda i systemet, dels det faktum att VW varit kontrollägare under lång tid, och få det hela godkänt av Aktiemarknadsnämnden.

Ytterligare en av Ola Åhmans skapelser som Jens Bengtsson nämner var en ”omvänd earnout-klausul” som användes när schweiziska Galderma köpte svenska kosmetikföretaget Q-Med.

– Det Ola har gjort där är helt fantastiskt, och första gången något sådant har skett i Sverige.  Det här är verkligen ”legal dealmaking”: det handlar om hur man kan använda juridiken för att konstruera dealar. Annars kan man se jurister som tekniker som spikar upp den byggnad som någon annan har hittat på, men det här möjliggör faktiskt affärer.

Jens Bengtsson passar även på att nämna en annan av de stora transaktioner som Roschier var inblandad i under 2011, nämligen som ombud för amerikanska tandimplantatföretaget Dentsply när de köpte Astra Tech.

Även Roschiers processgrupp hade enligt Jens Bengtsson ett bra år med ”flera mycket intressanta högprofilärenden inom tvistelösning och internationella skiljeförfaranden”.

– En mycket intressant och positiv händelse var också att successionen inom gruppen inleddes genom att Henrik Fieber valdes in som delägare.

År 2010 omsatte Roschiers svenska verksamhet 182 miljoner kronor och gissningen för 2011 ligger på 215 miljoner kronor för den svenska verksamheten, vars räkenskapsår bryts mellan maj och juni. För 2012 spår Jens Bengtsson en ”ganska långsam tillväxt” för hela den affärsjuridiska marknaden, men han tillägger att det är ovanligt svårspått.

– Det kommer att vara väldigt drivet av hur M&A-marknaden och finansmarknaden utvecklas, och där finns både positiva och negativa krafter.

Bland de positiva nämner Jens Bengtsson att riskkapitalbolagen har mer pengar än någonsin att köpa företag för, att de svenska bankerna är starka, och att flera riskkapitalbolags innehav står på säljlistan efter några år i portföljerna. Å andra sidan råder en finansiell oro i världen, med en vikande internationell konjunktur som enligt kvalificerade bedömare inte kommer att vända inom det närmaste året.

– Ingen kan titta in i kristallkulan och tala om hur det kommer att gå givet de här två olika storheterna. Vi kan säga att vi hoppas på ett starkt M&A-år, men det har aldrig varit så svårt att förutspå marknaden som det är nu.

– Men det finns kapital, se till exempel på Ahlsell-affären som är en riktigt stor deal utformad som en vanlig leveraged buyout med mycket lånat kapital. Du kan göra affärer i den storleken, och det säger någonting om att det finns pengar, även om bankerna är mer selektiva vilket gör att det är dyrare och belåningsnivåerna är lägre. Men det finns helt klart pengar för att göra rätt affärer, även om det inte blir lika många och de är dyrare att göra.

Framtidsplaner: storkunder och fler jurister

För cirka tre år sedan formulerade Roschier en treårsplan där en ambition om att vara 75 jurister 2013/2014 skrevs in. Planen kommer snart att ersättas av en ny, och en revision uppåt till 80-90 jurister kommer förmodligen att göras enligt Jens Bengtsson. Idag har Roschier 71 jurister i Stockholm, varav 17 är delägare.

– Vi är inte färdigväxta, men vi vill inte bli så stora som Mannheimer Swartling och Vinge, det tror vi är för stort för den här marknaden. Frågan vi måste ställa oss är hur stora marknadsandelar vi kommer att kunna ta om marknadstillväxten uteblir de närmaste åren, funderar Jens Bengtsson.

Tillväxten mätt i antal delägare var kraftig under 2011: Roschier i Stockholm gick från 10 till 17 delägare, varav tre rekryterades från Vinge.

– Fönstret för ytterligare delägarrekryteringar är inte stängt, men fokus kommer nu att vara att integrera de nya, så att vi får ihop firman.

Hur lyckas ni locka över seniora delägare, som de tre från Vinge i fjol? Högre löner?
– Nej, pengar är ett jättedåligt klister. Man måste alltid räkna med att någon annan kommer att kunna bjuda över och även göra det, så det man ska erbjuda är en bättre karriärplattform. Det är klart att avsaknad av pengar är dåligt, det är ju jättestora arbetsinsatser vi pratar om, men jag skulle aldrig ens försöka locka över någon med en högre lön.

Jens Bengtsson benämner apropå lönefrågan Roschiers ersättningssystem som ett ”modifierat lockstep”, där utgångspunkten är att delägarna delar lika på intäkterna enligt en trappa, men där utvärderingar av enskilda advokater görs med jämna mellanrum.

– Utvärderingarna handlar om allt från värderingar till yrkesskicklighet och förmåga att bygga relationer. Tanken är att hjälpa partnern att utvecklas i karriären.

Fick ni med er några klienter vid rekryteringen av Vinge-delägarna?
– Ja, och vi är väldigt glada att de valde att följa med våra nya delägare över till oss, det är ju klienten som väljer i sådana här situationer.

En titt i arkiven visar att Ola Sandersson och Pontus Enquist under sin tid på Vinge har jobbat som rådgivare åt bland annat Investor och storbankerna SEB, Handelsbanken och Nordea. Den tredje som värvades, Malin Leffler, har bland annat varit rådgivare åt Bonnier.

Ambitionen är inte desto mindre att få in ännu fler, och en av de frågor som Vinge-nyförvärven ska jobba med är att få in flera ”bluechip corporates”,  det vill säga företag av till exempel Vattenfalls storlek.

Hur går det till när ni pitchar på nya uppdrag?
– Typiskt sett pitchar vi inte på enskilda uppdrag utan på långsiktiga relationer, med många uppdrag under lång tid framöver både i Sverige och Finland. Det handlar om att bygga på det förtroende vi byggt upp genom samarbete med klienterna i Finland, och om att visa klienterna den kapacitet vi byggt i Stockholm och att vi kan leverera det klienterna efterfrågar även på den svenska marknaden.

Linklaterschefen Per Nyberg undrade hur era nordiska ambitioner ser ut. Har ni till exempel några planer på att öppna kontor i Oslo och Köpenhamn?
– Nej, fokus är fortfarande att utveckla den svenska satsningen, till exempel genom att få in fler stora klienter, och på att behålla vår marknadsledande position i Helsingfors. I Finland har vi flera av de viktigaste bolagen där som klienter än vad som är fallet i Sverige, och det handlar ju delvis om att vi är yngre här.

Vilka är era konkurrensfördelar gentemot andra byråer?
– Det är att vi är vad vi kallar för en managerad byrå: vi har en tydlig ledning och strategi, med en samsyn internt om vart vi är på väg, säger Jens Bengtsson och utvecklar:

– I andra byråer är den individuella friheten för delägare att göra vad de vill större. Vi gör inte alla typer av uppdrag, eftersom vi tror att klienter ibland har mer nytta av att andra gör det de efterfrågar. Så vår omsättning kommer i högre utsträckning än andra byråers från en viss typ av transaktioner. Detta är just för att vi medvetet styr våra partners i den riktningen, medan andra byråer hamnar lite mer på hela kartan.

- Men den viktigaste fördelen är naturligtvis att vi har otroligt skickliga jurister. Delägarkretsen i Stockholm består av personer från alla Stockholms ledande byråer, med den gemensamma nämnaren att alla vågat bryta upp och välja en ny väg. Det skapar en mycket speciell stämning och laganda.

Och vilken är er komparativa nackdel?
– Vår relativa ungdom. Vi har visserligen ett fantastiskt entreprenörskap här, och det hade inte gått att bygga firman som vi har gjort under fem år utan det. Nu har vi nått den kritiska massa som krävs men vårt varumärke i Sverige är ännu inte så starkt som några av de stora väletablerade byråer som har varit här väldigt länge.

Apropå varumärket nämner Jens Bengtsson att Roschier uttalas med betoning på första stavelsen: namnet är liksom Bonnier ett ursprungligen franskt namn som sedan försvenskats, om än i Finland.

– Jag sade fel, ”Roschiér”,  när jag kom hit, men fick snabbt rätta in mig i ledet. Grundaren Åke Roschier-Holmberg (som grundade Roschier-Holmberg i Helsingfors 1936) uttalade sitt namn med svensk betoning, och de finlandssvenska rötterna märks för övrigt genom att styrelsemötena sker på svenska. Men partnermötena är numera på engelska.

Vad har en potentiell klient för nackdel av att ni är så unga?
– Ingenting, men det finns en begränsning i den räckvidd vi kan ha mot de stora bolag som vi vill ha som klienter: vi har helt enkelt inte hunnit lära känna dem än.

Jens Bengtsson beskriver på vilket sätt han vill att Roschier ska växa:

– En av de strategier vi har är att vara mer relationsdrivna än andra byråer. Vi sade väldigt tidigt att vi vill ha en kortare klientlista än konkurrenterna, och hellre göra mycket jobb för få än samma jobb för väldigt många. Detta eftersom relationerna är en av de viktigaste sakerna när det gäller den här typen av ”high end”-rådgivning. Du måste kunna lita på din advokat, och vi har mycket lättare att leverera rätt tjänster till vår klient om relationen är djup.

Men relationen är väl viktig för alla byråer på er nivå?
– Jo, men vi gör det mer medvetet: om vi har att välja mellan två budgivare i en auktionsprocess försöker vi inte ens att gissa vem som kommer att vinna. I hundra procent av fallen väljer vi den vi har en nära relation med. Vi ”bettar” aldrig någonsin på en transaktion, utan bara på relationen. Det är ett imperativ vi har här, relationen är allt. That’s it, eftersom vi inte ser det som att vi ska maximera nyttan i en enskild transaktion, vi ska maximera nyttan av ett långt liv tillsammans.

Chefsbyte i Stockholm planerat sedan länge

Jens Bengtsson har varit chef i Stockholm (vilket inom byrån kallas local head), med ansvar för strategi och verksamhetsutveckling samt drift av praktikgrupperna sedan sommaren 2011. Fredrik Rydin, delägare med bland annat finansiering som specialitet, är ”co-head” med ansvar för interna frågor som personal-, utbildnings- och lokalfrågor.

– Jag vill inte pyssla med management under så stor del av min tid; jag vill jobba med klienter, det är därför jag är advokat.

Att Bengtsson och Rydin tillträdde som ledare efter Axel Calissendorff i somras har enligt Bengtsson inget att göra med Calissendorffs och Claes Lundblads jävserinringar, som Advokatsamfundet beslutade om i höstas.

– Nej, det var planerat långt dessförinnan och är en naturlig del av det generationsskifte som ska göras, svarar Jens Bengsson på frågan om samband. Axel Calissendorff är fortfarande ”senior partner” för hela Roschier.

Han tillstår att det naturligtvis inte är bra för en advokat att erinras (”den mest ringa anmärkningen”) för jäv, men vill sätta det mot bakgrund av den mycket komplexa HQ-transaktionen.

– Vi har dubbla konflikthanteringssystem, men det finns inga perfekta system; allt är till syvende og sidst beroende av mänsklig kommunikation. Det finns alltid utrymme för missförstånd och ställningstaganden. Det är inte svart och vitt, man gör bedömningar.

– Det du kan göra är att se till att dina tekniska system är så bra som möjligt, och det är vi trygga med att vi har gjort. Det andra är att stärka upp den mellanmänskliga kommunikationen, och det har vi också gjort nu. Numera måste det finnas en skriftlig ”paper trail” på byrån, som inte bara går mellan två människor utan där en större grupp är inblandade för att folk ska kunna fånga upp bedömnings- och misskommunikationsfrågor.

Som utomstående skulle man kunna tro att Axel Calissendorff och Claes  Lundblad, två gamla parhästar från Mannheimer Swartling, talar en del med varandra om vilka uppdrag de har.
– Jo, men det finns samtidigt ingen relation där man inte kan missförstå varandra. Och satt i en kontext fick de inte erinran för att de tog emot uppdragen, utan för att vi  borde ha avträtt. Sedan är det en del av en stor och komplex helhet, HQ-processen, där fler jävsanmälningar finns. Det är en pågående process, som jag egentligen inte kan kommentera så mycket mer.

Några tecken på att klienternas förtroende har rubbats av jävsproblematiken har Jens Bengtsson inte alls märkt, säger han.

Om jävsanklagelserna hör till det som Jens Bengtsson anser vara mindre lyckat under Roschiers svenska existens hör rekryteringarna – de tre nya från Vinge, konkurrensrättsexperten Lars Johansson från Nord & Co i december 2011, och tidigare rekryteringar –  till det han hellre minns:

– Vi nyper oss i armen: våra första år här har gått förbaskat bra, och egentligen är varje ny rekrytering, både av partners och biträdande jurister, en milstolpe. Det är ju folk som satsar en bit av sin karriär på oss, och det är med en enorm stolthet vi anställer nya jurister. Det kan låta som en floskel, men vår största tillgång är talang, och det finns inget viktigare för oss än att rekrytera de bästa medarbetarna. Klienter och stora uppdrag är jätteviktigt, men inte tillnärmelsevis lika betydelsefullt som att kunna rekrytera de bästa medarbetarna.

Avslutningsvis: ser du någon trend i nordisk affärsjuridik under de senaste åren?
– Nja, men det mest spännande som jag tror kan komma att hända är om en större svensk marknad för företagsobligationer drar igång. Många duktiga spelare är i startgroparna, men volymerna är ännu ganska små.

Jens Bengtsson tänker på företagsobligationer både som ett bra sätt att refinansiera existerande lån och som förvärvsfinansiering.

– Idag, om en stor affär görs, finns alltid en diskussion om att lägga en obligation på toppen, ovanför den seniora bankfinansieringen. Det vanliga är internationella obligationer, ofta amerikanska, men vi har haft ett par konkreta fall där svensk obligationsfinansiering för förvärv har varit aktuellt. Vi har bland annat strukturerat olika lösningar för att använda svenska obligationer för att finansiera offentliga bud. Det finns en del tekniska frågor som måste lösas, men behovet för den här formen av finansiering är stort och utvecklingen går snabbt nu.

Jens Bengtsson säger att det under 2012 kommer att visa sig hur marknaden utvecklas. Han nämner ett välbesökt lunchseminarium som Roschiers delägare Johan Häger höll tillsammans med SEB i slutet av februari som ett tecken på det stora intresset för obligationer:

– På våra lunchseminarier brukar det komma kanske 50 personer. Här bjöd vi in på sedvanligt sätt, och efter ett par dagar var det 100 anmälda. Till seminariet kom det drygt 150 gäster och vi fyllde salen på Operaterrassen. Temat för seminariet var obligationer som en alternativ finansieringskälla.

–För mig är detta det mest spännande marknadssegmentet som är under utveckling, och det finns jättemånga intressanta legala aspekter av det, avslutar Jens Bengtsson förhoppningsfullt.

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av dessa domar.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

KRÖNIKA

Bakgrundskontroller behövs!

Det råder ingen tvekan om behovet av bak-grundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer vid ett Riksdagsseminarium nyligen. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt. Det skriver Birgitta Edlund, vd i bakgrundskontrollföretaget ToFindOut, i en krönika.

Två nya domare

Regeringen har den 10 april utnämnt två nya domare.

Åtal för felskjutning med dödlig utgång

Åklagare har på torsdagen åtalat två unga män för en händelse i Rosengård i Malmö på nyårs-afton förra året där två personer blev beskjutna. En av dem dog av skadorna och den andra blev allvarligt skadad.

En miljon kronor i brottsskadeersättning

Flickan var elva år när övergreppen startade och under sju månader utsattes hon för bland annat nio fall av grov våldtäkt mot barn. Nu beviljar Brottsoffermyndigheten henne brotts-skadeersättning med en miljon kronor för kränkning.

Kraftig ökning av mål i EU-domstolen

I sin sammanställning över verksamheten i förra året konstaterar nu EU-domstolen att det var en kraftig ökning av både det antal mål som kom in till domstolens två instanser och det antal mål som dessa som helhet avgjorde.

Ny CIO för Lindahl

Advokatfirman Lindahl slår nu samman sina avdelningar för IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Nya EU-domare

EU: s ministerråd har utsett nya domare till EU-domstolens första instans tribunalen. En svensk domare får förlängt förordnande och en ny svensk domare har utsetts.

Foto Simon Gunnarsson

Lunds universitet får forskningsbidrag

Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse beviljar 700 000 kronor till Juridiska fakulteten vid Lunds universitet arbetet med att bevara och tillgängliggöra en omfattande litteratursamling.

Ny partner i Hammarskiöld

Ola Åhman lämnar Hannes Snellman för att bli ny delägare i Hammarskiöld.

Jurist ny överdirektör på FRA

Regeringen har utsett juristen Maria Diamant till ny överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA). Hon tillträder tjänsten den 16 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.

DOMARBLOGGEN

Mobiler i trafiken

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas lagen om mobilanvändning i trafiken och vad som händer vid överträdelse av dess regler.

Ny partner och Senior Counsel till DLA Piper

DLA Piper har utsett David Johansson till ny partner. Advokatbyrån har även rekryterat Carl-Johan Pousette till Senior Counsel.

DO överklagar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient att ta av sin sjal inför undersökningen.

Åtal för grova bedrägerier mot äldre

Åklagaren har åtalat elva personer mellan 17 och 36 år för inblandning i ett omfattande bedrägeriärende i Stockholm.

Ny domarutnämning

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Hur går en konkurs till?

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen?

Välbesökt GDPR-dag

För sjätte året i rad har advokatfirman Delphi arrangerat GDPR-dagen i Göteborg. Årets konferens gick av stapeln den 26 mars och samlade cirka 300 deltagare för en fullspäckad och kunskapshöjande dag om det senaste inom GDPR och dess angränsande områden.

Åtalas för nio fall av mordförsök

Åtal har nu väckts mot en man för bland annat försök till mord och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i augusti förra året. Mordförsöken har även ha riktat sig mot ytterligare ett antal okända personer.

Foto Roland Jakobsson

Ny lagman utnämnd

Regeringen har utnämnt en ny lagman i Södertörns tingsrätt.

Foto Anna Hansen

Nya justitieråd föreslås

Efter att genomfört intervjuförfarande lämnar nu Domarnämnden förslag på nya justitieråd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fem nya domare

Regeringen har den 20 mars utnämnt fem nya tingsrättsdomare.

Åtal för grova våldsbrott

En 35-årig man åtalas för inblandning i fem händelser i Göteborgstrakten våren 2024 innefattande bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bird & Bird utser två nya delägare

Bird & Bird har rekryterat två nya partners till kontoret i Stockholm.

Åtalas för mord i Borås

Åklagaren har på fredagen väckt åtal i Borås tingsrätt mot två personer för inblandning i ett mord i Borås i augusti 2024.

DOMARBLOGGEN

Om ansvarsutkrävande av domare

Domstolarna spelar en avgörande roll i rättsstaten, men vad händer om en domare gör fel? I det senaste inlägget på Domarbloggen fördjupar sig Björn Lindén i frågan om ansvarsutkrävande av domare.

Foto ANDREY POPOV

68 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 68 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde den 13 mars.

Åtalas för dubbelmord

Åklagare har nu åtalat tre personer för delaktighet i dubbelmordet som inträffade natten mot den 3 juni 2024 i en lägenhet på Grundläggaregatan i Norrköping.

Foto Andrey Popov

Konkurshanteringen ska effektiviseras

Regeringen har beslutat om en proposition som syftar till att modernisera och effektivisera konkurshanteringen så att resurser ska frigöras hos domstolarna och konkursreglernas funktion i samhället förbättras i stort.

Foto Inbj

Sju nya rådmän

Vid sitt senaste sammanträde utnämnde regeringen sju nya tingsrättsdomare.

Ny konvention ska skydda advokater

Den första internationella konventionen om skydd för advokatyrket har nu antagits av Europarådet. Konventionen fastlår att staten måste säkerställa att advokater kan utföra sina yrkesmässiga uppgifter.

DOMARBLOGGEN

En dag i domstolens säkerhetskontroll

De flesta domstolar i Sverige har idag fast säkerhetskontroll. För ett år sedan blev Kammarrätten i Stockholm en av dem.

Gemensamma insatser mot välfärdsbrott

Tullverket ska tillsammans med Försäkrings-kassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats.

Dom om mord på Värmdö överklagas

Tingsrätten meddelade i februari dom i det mål där tre personer åtalades för inblandning i mord i mars 2024, då en man hittades död i en väska på Värmdö. Åklagarna överklagar nu domen.

Jurist ny överdirektör för SiS

Regeringen har beslutat att anställa Caroline Oredsson som överdirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS).

Foto ANDREY POPOV

Fortsatt arbete för god advokatsed

Advokatsamfundets tillsynsenhet har sedan uppstarten förra året arbetat för att försöka säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Under år 2025 kommer tillsynen att särskilt inriktas på advokaters principalansvar och advokatbyråernas efterlevnad av penningtvättslagstiftningen.

DOMARBLOGGEN

Vem betalar försvarsadvokaten?

Vilka regler gäller för en tilltalads skyldighet att betala för sin försvarsadvokat i en brottmåls-rättegång? Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Igor Stevanovic

Ökat antal ekobrott

Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer om-fattande, komplex och internationell. Under förra året ökade inflödet av ärenden till Ekobrotts-myndigheten.

Många söker brotts-skadeersättning

Förra året fick Brottsoffermyndigheten in drygt 13 400 ansökningar om brottsskadeersättning, vilket ledde till att myndigheten betalade ut nästan 200 miljoner kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

IMY inleder AI-projekt med juristbyrå

I mars startar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) nästa projekt i vad man kallar "regulatorisk sandlåda". Familjens Jurist får då fördjupad vägledning i om och hur personuppgifter kan vidarebehandlas för att utveckla och använda AI.

Domstolarna storsatsar

För att möta samhällsutvecklingen behöver Sveriges Domstolar de kommande åren satsa mer resurser på kompetensförsörjning, säkerhet och digitalisering. Det framgår av budgetunder-laget för 2026–2028, som nu lämnas till regeringen.

Foto feferoni

Avhandling i finansrätt

I en ny avhandling från Uppsala universitet avhandlas tolkningen av principen om förbud mot rättsmissbruk och de allmänna skatteflykts-klausulerna inom EU:s skatterätt.

Ahlberk blir general-direktör för IVO

Regeringen har utsett juristen John Ahlberk som generaldirektör och chef för Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Jurist blir vikarierande generaldirektör

Jonas Bäckstrand vikarierar som general-direktör vid Statens haverikommission.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande med fem personer som sökt tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen har nu Domarnämnden lämnat förslag på tre av dessa.

Juristavtalet blir tillsvidareavtal

För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har avtalet blivit ett tillsvidareavtal.

DOMARBLOGGEN

Tingsrätt fick etiopiskt domarbesök

Södertörns tingsrätt välkomnade nyligen en delegation av domare från Etiopien som besökte Sverige för att studera det svenska rättssystemet. Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Anna Hansen

Det gångna året i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för år 2024.

IMY välkomnar beslut från Högsta domstolen

Integritetsskyddsmynidigheten välkomnar HD:s beslut att GDPR har betydelse för om det råder sekretess för personuppgifter i brottmålsdomar även på det grundlagsskyddade området.

Advokat går till kapitalrådgivare

Advokaten Fredrik Rydin blir Senior Advisor på Marlborough Partners Norden.

Fler lagföringar för vissa typer av brott

Förra året ökade antalet lagförda med tolv procent till 8 390 personer inom brotts-kategorierna brott mot barn, brott i parrelation och sexualbrott.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Fler anmälda advokater

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2024 har nu publicerats och av denna framgår bland annat att antalet anmälningar mot advokater ökat.

Överklagar om brott mot mänskligheten

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom mot en kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser. Istället för tolv års fängelse yrkar åklagaren på livstid.

Årets advokatbyråer

Vid ett stort event på Nalen i Stockholm den 11 februari presenterades de advokatbyråer som tar hem priset "Årets Advokatbyrå 2025".

Schultz väljs in i vetenskapligt råd

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har valts in i Institutet för Mediestudiers vetenskapliga råd.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

I höstas utsågs Johan C Bärlund till ny hedersdoktor vid Juridiska fakulteten i Uppsala och nu har han och juris doktor Anni Carlsson promoverats vid den årliga vinterpromotionen.

Hovrätt lanserar digitala frågestunder

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar nu ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren.

DOMARBLOGGEN

Om remissförfarandet i lagstiftningsprocessen

Remissförfarandet är en viktig del av lagstiftningsprocessen och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

DOMARBLOGGEN

Viktigt att veta om offentlig upphandling

Offentlig upphandling; vad är bra och viktigt att veta som jurist? Om det handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Stelya Dreamstime.com

Hög rankning för Lund

Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.

Foto Roland Magnusson

Diskriminerades vid bussresa

En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm, slår DO fast och begär att Region Stockholm betalar ersättning till personen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt