
DO kräver ersättning efter orosanmälan
VERKTYG
Vårdnadshavaren hade tidigare varit i kontakt med fritidshemmet om att hens barn hade utsatts för trakasserier, skriver DO i ett pressmeddelande.
När fritidshemmet trots det inte utredde händelsen och till följd av det inte heller vidtog åtgärder i enlighet med de skyldigheter som följer av lagen tog vårdnadshavaren ungefär en månad senare en ny kontakt med rektorn. I det samtalet sade vårdnadshavaren att hen avsåg att göra en anmälan varpå rektorn svarade att hen i sin tur avsåg att anmäla vårdnadshavaren.
Nästan två veckor därefter har rektorn lämnat in en orosanmälan till socialtjänsten i kommunen.
Den kommun som ansvarar för fritidshemmet har till DO medgett delar av händelseförloppet. DO:s bedömning är att rektorns agerande har varit en överträdelse av diskrimineringslagens repressalieförbud, det vill säga det skydd som finns i lagen mot bestraffning eller ogynnsam behandling av den som påtalat eller anmält diskriminering.
– Att försöka förhindra att diskriminering utreds eller att hämnas för att en anmälan om diskriminering gjorts är något som DO ser mycket allvarligt på. Det är centralt för diskrimineringsskyddets effektivitet att den som gör en anmälan inte ska riskera att bli straffad för det, säger Karin Ahlstrand Oxhamre, chef för DO:s processenhet, i pressmeddelandet.
DO begär nu att kommunen ska betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till vårdnadshavaren. Kommunen har på sig fram till den 27 oktober att ta ställning till DO:s begäran. Om kommunen motsätter sig den kommer en stämningsansökan att lämnas in till tingsrätten.