
"Tack för den, Maria-Pia!"

LÄS MER
VERKTYG
Tobias Larsson är sedan hösten 2008 managing partner på Gernandt & Danielsson, byrån som i branschen är känd för sina långa arbetstimmar och för sitt provisionsbaserade lönesystem. Detta leder, säger ryktet, till hög arbetsbelastning. Själv har Tobias Larssons arbetsveckor på senare år stabiliserats till att som allra mest uppgå till cirka 70 timmar, men normalveckan ligger långt därunder, säger han.
Tobias Larssons företrädare i Infotorg Juridiks artikelserie, tillträdande Vinge-chefen Maria-Pia Hope, är också inne på balansen mellan arbete och fritid och G&D:s rykte som en hård arbetsplats när hon får hitta på en fråga att skicka med till sin konkurrent:
[Maria-Pia Hope:] Vad gör ni för att möta de höga krav som 80-talistgenerationen ställer på sina arbetsgivare när det gäller att kunna kombinera intressant arbetsinnehåll med trivsel på arbetsplatsen och möjlighet att också ha ett liv utanför arbetet?
Det verkar som att Tobias Larsson har funderat mycket på frågeställningen, och han låter bli att säga något svepande om teambuilding med innebandy eller fredagsöl.
– Tack för den, Maria-Pia! Min erfarenhet är att visst, generallösningar i all ära, men man måste nog göra jobbet och titta på individ för individ, eftersom alla har olika förutsättningar i olika faser i livet. Men vi håller ett öga på dem som vi i medarbetarstatistiken ser att de jobbar ett stort antal timmar, och vi har faddrar som har i uppgift att bevaka det tillsammans med HR-chefen.
Tobias Larsson säger att frågan har många dimensioner:
– Bara för att man går hem kanske man inte anser att arbetsdagen är slut: man kanske grubblar på det man håller på med. Och vad gäller flexibla arbetstider tror jag att det är legio i branschen. Det blir ju övertid, då måste man kunna bjuda på att man till exempel kan komma in senare efter en sen kväll. Samtidigt kan flexibel arbetstid upplevas som pressande på grund av ständig tillgänglighet.
Hela frågan, säger Tobias Larsson, är ett ständigt tema på G&D:s utvecklingssamtal.
– Allt kokar ned på vad som passar för den enskilda individen.
Men stämmer ryktet att det är väldigt
långa arbetsdagar på G&D?
– Jag har aldrig sett någon statistik som verifierar det där, men jag tror att
det kan vara ganska krävande här. Vi har 30-40 procent utländska klienter, och
de är vana vid servicenivån i London och New York. Här vill de ha samma
service. Det är både ett privilegium och en belastning att få jobba med dessa
klienter, men ytterst sett tror jag att folk jobbar hårt här för att de gillar
sina arbetsuppgifter. Det är alldeles för svåra saker för att man ska kunna
pressas till goda prestationer.
Tobias Larsson säger dock att han inte tror att byrån skiljer sig nämnvärt från konkurrenterna i arbetsbelastning.
– Jag skulle bli förvånad om våra jurister jobbar exceptionellt mycket mer än våra närmaste konkurrenter. Periodvis har vi ju hög beläggning, men det är något vi är glada för. Nu har vi exempelvis det, även om det råder lite låg och avvaktande aktivitetsnivå i en del projekt.
Från och med anställningsår fyra tillämpar G&D provisionsbaserad lön. ”Grovt förenklat”, säger Tobias Larsson, får den anställda en lön som baseras på 30 procent av vad man drar in från klienterna.
– Det kan ställas mot diskretionära, poängbaserade bonusar: vi har i stället provisionsbaserade löner.
Finns risk för suboptimering med ett
sådant system: att man slår vakt om sina egna kunder i stället för att se till
byråns bästa?
– Ja, jämfört med true partnership finns absolut den risken. Men båda
system har sina för- och nackdelar, och det viktiga blir därför hur man
hanterar dem. I USA är vinstdelning med rörliga moment betydligt vanligare än i
England, det har man hållit på med i många decennier, säger Tobias Larsson, som
själv har arbetat på jättebyrån Skadden Arps i New York under ett år.
– Det viktiga är att man är medveten om de problem som kan uppstå, och att man pratar öppet om dem. Det är något vi gör, och beaktar i rekrytering och befordran, så att vi inte suboptimerar. Vi har koll på hur mycket våra jurister jobbar och med vad, och ser det ut som om man jobbar med fel saker på fel sätt får man en återkoppling på det.
Tobias Larsson säger dock att systemet inte har inneburit några större problem för G&D – tvärtom. Byrån brukar vinna kundnöjdhetsundersökningar bland svenska köpare av affärsjuridiska tjänster, och lönsamheten är "tillfredsställande".
– Vi har ju jobbat så sedan byrån startade, och klienterna är bevisligen nöjda med vår leveranskvalitet. Hade de märkt av suboptimering hade de nog sagt ifrån, säger Tobias Larsson.
– Det blir också en affärsmässighet i förhållande till klienten: man måste fråga sig om det man gör är affärsnyttigt och kostnadseffektivt för klienten.
En annan fördel med det belöningssystem G&D tillämpar, vid sidan av att det leder till kundnytta, anser Tobias Larsson vara att risken för godtyckliga bonusbeslut minskar.
– Man slipper de diskussioner som diskretionära eller poängbaserade bonusar medför, som att man ska behaga en person en viss dag, och man kan i högre grad påverka inkomsten själv.
Han påminner även om att det finns ett inneboende fripassagerarproblem med system där alla delar lika på byråns intäkter, där alla tjänar lika bra oavsett hur mycket de jobbar.
Svårspått 2012
Tobias Larsson är som de flesta andra chefer på de större och transaktionsinriktade affärsjuridiska byråerna i Sverige försiktigt optimistisk om M&A-året 2012.
– Det är alltid svårt att sia om framtiden. Fjolårets M&A-marknad var god, bättre än vad vi hade trott. Det vi säger nu, vilket huvudsakligen baseras på investmentbankirernas prognoser, är att om det blir svårt att hitta förvärvsfinansiering till bra villkor i skuggan av fortsatt press på banksystemet så kommer M&A-aktiviteten att minska. Å andra sidan kommer behovet av kapitalanskaffning och industriell omstrukturering att öka i så fall, vilket också kan generera M&A-affärer, dock knappast tillräckligt mycket för att kompensera nämnda nedgång i aktivitetsnivån.
Vad har ni för strategi för att vinna
marknadsandelar på en kanske minskande M&A-marknad?
– Vi försöker vässa det vi är bra på och som vi via branschundersökningarna vet
att klienterna värdesätter. Det handlar om hårt och enträget arbete inom
kvalitet, affärsmässighet och projektledning. Det vi fokuserar på nu är att bli
ännu bättre på feedback och återkoppling, både internt och gentemot klienter:
vi kontaktar dem när uppdraget är slut och kollar om några frågor hänger i
luften eller om det finns något utbildningsbehov.
Det låter som svar på vad ni ska göra för
att få in fler uppdrag från existerande kunder. Vad ska ni göra för att få in
nya?
– Vi prioriterar att behålla de relationer vi har, samtidigt som vi vet att
klienter nu för tiden har fler byråer i högre grad än förr, även
internationellt, så det är klart att vi jobbar på att bygga nya relationer. Men
hur vi gör det är nog lite hemligt.
Han avslöjar i alla fall att byrån ser tillväxt inom ”finansiell reglering”:
– Fler och fler branscher blir ju reglerade, och den finansiella sektorn sticker ut. Banker, försäkringsbolag, fondbolag etcetera behöver mycket juridiskt stöd, och här handlar det om både existerande och nya kunder. Mängden juridik verkar aldrig riktigt minska i samhället.
Goda utsikter för en advokatbyrå, verkar
det som.
– Jo, det ger oss mer arbete, men generellt sett tror jag inte att jurister är
anhängare av ett överreglerat samhälle. Jag är det i alla fall definitivt inte.
Han nämner även angående byråns strategiarbete att man sedan fjolårets rekrytering av den före detta MUF-ordföranden Gunnar Strömmer, grundare av Centrum för Rättvisa, har intensifierat sitt arbete med att synas mot studenter. Gunnar Strömmer arbetar på G&D som både processjurist och strateg/kommunikatör.
– Vi försöker att bli mer utåtriktade, med fler aktiviteter än förut och vi har exempelvis rekryterat fler sommarnotarier i år, åtta stycken, än någonsin. Häromdagen var en grupp studenter från Örebro här på studiebesök och fick bland annat M&A-undervisning och möjlighet att prata med affärsjurister.
G&D:s rekryteringsplaner är att rekrytera i ungefär samma takt till hösten som man gjorde i höstas – byråns räkenskapsår bryts den 31 augusti – nämligen mellan 10 och 15 jurister.
– Huvudsakligen rekryterar vi nyexade jurister eller sådana som suttit ting. Ett eller två år på byrå är inte fel, men det är väldigt sällan vi rekryterar någon som jobbat 4-7 år på en annan byrå.
Vad kan G&D locka med om någon
tröttnat på sin nuvarande byrå och funderar på att söka sig vidare?
– Jag tycker att vi har en fantastisk verksamhet: stora och komplexa uppdrag
med hög andel internationellt arbete trots att det är en relativt liten byrå.
Vi har även en filosofi om att få jobba brett under några år; man måste inte
specialisera sig. Jag tror att man blir en bättre rådgivare då på sikt, plus
att specialiseringen då blir mer frivillig.
Stora och komplexa uppdrag, säger du.
Vilka tre bedömer du som viktigast under det senaste året?
– Ett var när vi med Fredrik Palm som ansvarig delägare hjälpte amerikanska
Stanley Black & Decker i deras publika bud på Niscayah. Alla publika
takeovers är intressanta, och när det som här handlar om en internationell
aktör och dessutom uppstår budstrid blir det ju extra intressant juridiskt.
Vad tror du gjorde att ni fick uppdraget?
– Det var indirekt, via advokater i London som hade rekommenderat oss, säger
Tobias Larsson utan att kunna ge några närmare detaljer.
Nästa uppdrag han nämner är när G&D bistod Capita Asset Services, som representerade seniora kreditgivare i de exekutiva auktionerna av 141 kommersiella fastigheter i fastighetsbolaget Kefrens konkurs. Fastighetsauktionen var den största någonsin i Sverige, och Marcus Johansson och Caroline Jägenstedt på G&D fick samarbeta med kronofogdemyndigheter i hela landet för att genomföra försäljningarna.
Tredje transaktionen nämns alldeles efter att en Ahlsellmärkt lastbil kör förbi längs Nybrovikens kaj utanför fönstret i den nyrenoverade konferensvåningen: G&D bistod säljarna Goldman Sachs Asset Management och Cinven i deras försäljning av Ahlsell till CVC, en affär som skrevs under häromveckan på Roschiers Stockholmskontor. Internationell partnerbyrå till G&D var Kirkland & Ellis.
– Det uppdraget borde egentligen Manfred Löfvenhaft och Krister Skoog berätta om, men det var stort och intensivt, och trevligt att åter få vara med efter att vi för några år sedan bistod samma fonder när de köpte Ahlsell.
Uppdraget att hjälpa Goldman Sachs och Cinven i köpet av Ahlsell kom ursprungligen genom Slaughter & May i London. Tobias Larsson säger att G&D i hög utsträckning får in många av sina uppdrag genom informella samarbeten med ”bra internationella advokatbyråer” och att uppdrag från internationella klienter står för 30-40 procent av intäkterna.
Byrån står däremot oberoende från nätverk och allianser.
– Det gör att vi inte blir blockerade av intressekonflikter så ofta som en del andra byråer, säger Tobias Larsson.
En annan internationell aspekt av G&D är att sedan tio år ta in ”secondees”, en sorts gästarbetare, från utländska byråer under ett halvår. För tillfället arbetar en engelsman från Slaughter & May i London på G&D, och till våren kommer en danska från Bruun & Hjejle i Köpenhamn.
– För oss som inte har kontor utomlands är det här ett välfungerande sätt att bygga relationer på, vid sidan av när vi gör det via gemensamma uppdrag.
Förlängt hyreskontrakt
För drygt två år sedan gick en av G&D:s grundare, Johan Gernandt, över till Vinge. Tidningen Affärsvärlden beskrev det som en bomb i advokatbranschen.
Har ni hämtat er från förlusten?
– Nja, Johan är fortfarande en väldigt stark aktör inom internationella skiljeförfaranden,
och man ersätter ju inte honom som person. Men vår verksamhet i övrigt har inte
påverkats.
Som skiljeprocessexpert hade han kanske
inte så stor betydelse för vilka stora och personalkrävande transaktionsuppdrag
ni fick in?
– Det är klart att han fyllde en stor funktion som en av sex grundare till
byrån, men delägare slutar då och då och jag vill inte säga att han hade större
betydelse än övriga delägare, säger Tobias Larsson, som liksom sina
konkurrenter ser en ökad rörlighet i branschen, även om G&D själva
"nästan aldrig" rekryterar bilateralt, det vill säga delägare från
konkurrentbyråer.
Ett tecken på att byrån inte klappat ihop är att G&D nyss har förlängt sitt hyreskontrakt med Vasakronan till år 2017. Plats finns för 140 anställda i de lokaler där det nu sitter 100.
Men några omedelbara planer på att kraftigt utöka personalstyrkan har inte Tobias Larsson, trots att presumtiva klienter ibland ifrågasätter huruvida byrån med sina 21 delägare och 70 jurister är tillräckligt stor:
– Ska man leverera hög kvalitet måste man växa försiktigt och kontinuerligt pröva sitt läge, avslutar han.

UTBILDNING
» Till utbildningarUppdatering av domar i Infotorg Juridik
Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.
Nya domarutnämningar
Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.
Hög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.