Bli kund Annonsera
fredag 9 maj 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 16 mars 2012,
Tobias Larsson på Gernandt & Danielssons, där han är managing partner, balkong med utsikt längs Strandvägen i Stockholm.
Foto: Martin Lindgren

"Tack för den, Maria-Pia!"

BYRÅINTERVJUN: Gernandt & Danielsson-chefen Tobias Larsson ställs till svars angående byråns rykte om långa hårda arbetspass, något Vinges chef undrar hur de hanterar.
Vinges managing partner (fr o m 2 april) Maria-Pia Hope. Faksimil från Infotorg Juridik, 9 mars.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Tobias Larsson är sedan hösten 2008 managing partner på Gernandt & Danielsson, byrån som i branschen är känd för sina långa arbetstimmar och för sitt provisionsbaserade lönesystem. Detta leder, säger ryktet, till hög arbetsbelastning. Själv har Tobias Larssons arbetsveckor på senare år stabiliserats till att som allra mest uppgå till cirka 70 timmar, men normalveckan ligger långt därunder, säger han.

Tobias Larssons företrädare i Infotorg Juridiks artikelserie, tillträdande Vinge-chefen Maria-Pia Hope, är också inne på balansen mellan arbete och fritid och G&D:s rykte som en hård arbetsplats när hon får hitta på en fråga att skicka med till sin konkurrent:

[Maria-Pia Hope:] Vad gör ni för att möta de höga krav som 80-talistgenerationen ställer på sina arbetsgivare när det gäller att kunna kombinera intressant arbetsinnehåll med trivsel på arbetsplatsen och möjlighet att också ha ett liv utanför arbetet?

Det verkar som att Tobias Larsson har funderat mycket på frågeställningen, och han låter bli att säga något svepande om teambuilding med innebandy eller fredagsöl.

– Tack för den, Maria-Pia! Min erfarenhet är att visst, generallösningar i all ära, men man måste nog göra jobbet och titta på individ för individ, eftersom alla har olika förutsättningar i olika faser i livet. Men vi håller ett öga på dem som vi i medarbetarstatistiken ser att de jobbar ett stort antal timmar, och vi har faddrar som har i uppgift att bevaka det tillsammans med HR-chefen.

Tobias Larsson säger att frågan har många dimensioner:

– Bara för att man går hem kanske man inte anser att arbetsdagen är slut: man kanske grubblar på det man håller på med. Och vad gäller flexibla arbetstider tror jag att det är legio i branschen. Det blir ju övertid, då måste man kunna bjuda på att man till exempel kan komma in senare efter en sen kväll. Samtidigt kan flexibel arbetstid upplevas som pressande på grund av ständig tillgänglighet.

Hela frågan, säger Tobias Larsson, är ett ständigt tema på G&D:s utvecklingssamtal.

– Allt kokar ned på vad som passar för den enskilda individen.

Men stämmer ryktet att det är väldigt långa arbetsdagar på G&D?
– Jag har aldrig sett någon statistik som verifierar det där, men jag tror att det kan vara ganska krävande här. Vi har 30-40 procent utländska klienter, och de är vana vid servicenivån i London och New York. Här vill de ha samma service. Det är både ett privilegium och en belastning att få jobba med dessa klienter, men ytterst sett tror jag att folk jobbar hårt här för att de gillar sina arbetsuppgifter. Det är alldeles för svåra saker för att man ska kunna pressas till goda prestationer.

Tobias Larsson säger dock att han inte tror att byrån skiljer sig nämnvärt från konkurrenterna i arbetsbelastning.

– Jag skulle bli förvånad om våra jurister jobbar exceptionellt mycket mer än våra närmaste konkurrenter. Periodvis har vi ju hög beläggning, men det är något vi är glada för. Nu har vi exempelvis det, även om det råder lite låg och avvaktande aktivitetsnivå i en del projekt.

Från och med anställningsår fyra tillämpar G&D provisionsbaserad lön. ”Grovt förenklat”, säger Tobias Larsson, får den anställda en lön som baseras på 30 procent av vad man drar in från klienterna.

– Det kan ställas mot diskretionära, poängbaserade bonusar: vi har i stället provisionsbaserade löner.

Finns risk för suboptimering med ett sådant system: att man slår vakt om sina egna kunder i stället för att se till byråns bästa?
– Ja, jämfört med true partnership finns absolut den risken. Men båda system har sina för- och nackdelar, och det viktiga blir därför hur man hanterar dem. I USA är vinstdelning med rörliga moment betydligt vanligare än i England, det har man hållit på med i många decennier, säger Tobias Larsson, som själv har arbetat på jättebyrån Skadden Arps i New York under ett år.

– Det viktiga är att man är medveten om de problem som kan uppstå, och att man pratar öppet om dem. Det är något vi gör, och beaktar i rekrytering och befordran, så att vi inte suboptimerar. Vi har koll på hur mycket våra jurister jobbar och med vad, och ser det ut som om man jobbar med fel saker på fel sätt får man en återkoppling på det.

Tobias Larsson säger dock att systemet inte har inneburit några större problem för G&D – tvärtom. Byrån brukar vinna kundnöjdhetsundersökningar bland svenska köpare av affärsjuridiska tjänster, och lönsamheten är "tillfredsställande".

– Vi har ju jobbat så sedan byrån startade, och klienterna är bevisligen nöjda med vår leveranskvalitet. Hade de märkt av suboptimering hade de nog sagt ifrån, säger Tobias Larsson.

– Det blir också en affärsmässighet i förhållande till klienten: man måste fråga sig om det man gör är affärsnyttigt och kostnadseffektivt för klienten.

En annan fördel med det belöningssystem G&D tillämpar, vid sidan av att det leder till kundnytta, anser Tobias Larsson vara att risken för godtyckliga bonusbeslut minskar.

– Man slipper de diskussioner som diskretionära eller poängbaserade bonusar medför, som att man ska behaga en person en viss dag, och man kan i högre grad påverka inkomsten själv.

Han påminner även om att det finns ett inneboende fripassagerarproblem med system där alla delar lika på byråns intäkter, där alla tjänar lika bra oavsett hur mycket de jobbar.

Svårspått 2012

Tobias Larsson är som de flesta andra chefer på de större och transaktionsinriktade affärsjuridiska byråerna i Sverige försiktigt optimistisk om M&A-året 2012.

– Det är alltid svårt att sia om framtiden. Fjolårets M&A-marknad var god, bättre än vad vi hade trott. Det vi säger nu, vilket huvudsakligen baseras på investmentbankirernas prognoser, är att om det blir svårt att hitta förvärvsfinansiering till bra villkor i skuggan av fortsatt press på banksystemet så kommer M&A-aktiviteten att minska. Å andra sidan kommer behovet av kapitalanskaffning och industriell omstrukturering att öka i så fall, vilket också kan generera M&A-affärer, dock knappast tillräckligt mycket för att kompensera nämnda nedgång i aktivitetsnivån.

Vad har ni för strategi för att vinna marknadsandelar på en kanske minskande M&A-marknad?
– Vi försöker vässa det vi är bra på och som vi via branschundersökningarna vet att klienterna värdesätter. Det handlar om hårt och enträget arbete inom kvalitet, affärsmässighet och projektledning. Det vi fokuserar på nu är att bli ännu bättre på feedback och återkoppling, både internt och gentemot klienter: vi kontaktar dem när uppdraget är slut och kollar om några frågor hänger i luften eller om det finns något utbildningsbehov.

Det låter som svar på vad ni ska göra för att få in fler uppdrag från existerande kunder. Vad ska ni göra för att få in nya?
– Vi prioriterar att behålla de relationer vi har, samtidigt som vi vet att klienter nu för tiden har fler byråer i högre grad än förr, även internationellt, så det är klart att vi jobbar på att bygga nya relationer. Men hur vi gör det är nog lite hemligt.

Han avslöjar i alla fall att byrån ser tillväxt inom ”finansiell reglering”:

– Fler och fler branscher blir ju reglerade, och den finansiella sektorn sticker ut. Banker, försäkringsbolag, fondbolag etcetera behöver mycket juridiskt stöd, och här handlar det om både existerande och nya kunder. Mängden juridik verkar aldrig riktigt minska i samhället.

Goda utsikter för en advokatbyrå, verkar det som.
– Jo, det ger oss mer arbete, men generellt sett tror jag inte att jurister är anhängare av ett överreglerat samhälle. Jag är det i alla fall definitivt inte.

Han nämner även angående byråns strategiarbete att man sedan fjolårets rekrytering av den före detta MUF-ordföranden Gunnar Strömmer, grundare av Centrum för Rättvisa, har intensifierat sitt arbete med att synas mot studenter. Gunnar Strömmer arbetar på G&D som både processjurist och strateg/kommunikatör.

– Vi försöker att bli mer utåtriktade, med fler aktiviteter än förut och vi har exempelvis rekryterat fler sommarnotarier i år, åtta stycken, än någonsin. Häromdagen var en grupp studenter från Örebro här på studiebesök och fick bland annat M&A-undervisning och möjlighet att prata med affärsjurister.

G&D:s rekryteringsplaner är att rekrytera i ungefär samma takt till hösten som man gjorde i höstas – byråns räkenskapsår bryts den 31 augusti – nämligen mellan 10 och 15 jurister.

– Huvudsakligen rekryterar vi nyexade jurister eller sådana som suttit ting. Ett eller två år på byrå är inte fel, men det är väldigt sällan vi rekryterar någon som jobbat 4-7 år på en annan byrå.

Vad kan G&D locka med om någon tröttnat på sin nuvarande byrå och funderar på att söka sig vidare?
– Jag tycker att vi har en fantastisk verksamhet: stora och komplexa uppdrag med hög andel internationellt arbete trots att det är en relativt liten byrå. Vi har även en filosofi om att få jobba brett under några år; man måste inte specialisera sig. Jag tror att man blir en bättre rådgivare då på sikt, plus att specialiseringen då blir mer frivillig.

Stora och komplexa uppdrag, säger du. Vilka tre bedömer du som viktigast under det senaste året?
– Ett var när vi med Fredrik Palm som ansvarig delägare hjälpte amerikanska Stanley Black & Decker i deras publika bud på Niscayah. Alla publika takeovers är intressanta, och när det som här handlar om en internationell aktör och dessutom uppstår budstrid blir det ju extra intressant juridiskt.

Vad tror du gjorde att ni fick uppdraget?
– Det var indirekt, via advokater i London som hade rekommenderat oss, säger Tobias Larsson utan att kunna ge några närmare detaljer.

Nästa uppdrag han nämner är när G&D bistod Capita Asset Services, som representerade seniora kreditgivare i de exekutiva auktionerna av 141 kommersiella fastigheter i fastighetsbolaget Kefrens konkurs. Fastighetsauktionen var den största någonsin i Sverige, och Marcus Johansson och Caroline Jägenstedt på G&D fick samarbeta med kronofogdemyndigheter i hela landet för att genomföra försäljningarna.

Tredje transaktionen nämns alldeles efter att en Ahlsellmärkt lastbil kör förbi längs Nybrovikens kaj utanför fönstret i den nyrenoverade konferensvåningen: G&D bistod säljarna Goldman Sachs Asset Management och Cinven i deras försäljning av Ahlsell till CVC, en affär som skrevs under häromveckan på Roschiers Stockholmskontor. Internationell partnerbyrå till G&D var Kirkland & Ellis.

– Det uppdraget borde egentligen Manfred Löfvenhaft och Krister Skoog berätta om, men det var stort och intensivt, och trevligt att åter få vara med efter att vi för några år sedan bistod samma fonder när de köpte Ahlsell.

Uppdraget att hjälpa Goldman Sachs och Cinven i köpet av Ahlsell kom ursprungligen genom Slaughter & May i London. Tobias Larsson säger att G&D i hög utsträckning får in många av sina uppdrag genom informella samarbeten med ”bra internationella advokatbyråer” och att uppdrag från internationella klienter står för 30-40 procent av intäkterna.

Byrån står däremot oberoende från nätverk och allianser.

– Det gör att vi inte blir blockerade av intressekonflikter så ofta som en del andra byråer, säger Tobias Larsson.

En annan internationell aspekt av G&D är att sedan tio år ta in ”secondees”, en sorts gästarbetare, från utländska byråer under ett halvår. För tillfället arbetar en engelsman från Slaughter & May i London på G&D, och till våren kommer en danska från Bruun & Hjejle i Köpenhamn.

– För oss som inte har kontor utomlands är det här ett välfungerande sätt att bygga relationer på, vid sidan av när vi gör det via gemensamma uppdrag.

Förlängt hyreskontrakt

För drygt två år sedan gick en av G&D:s grundare, Johan Gernandt, över till Vinge. Tidningen Affärsvärlden beskrev det som en bomb i advokatbranschen.

Har ni hämtat er från förlusten?
– Nja, Johan är fortfarande en väldigt stark aktör inom internationella skiljeförfaranden, och man ersätter ju inte honom som person. Men vår verksamhet i övrigt har inte påverkats.

Som skiljeprocessexpert hade han kanske inte så stor betydelse för vilka stora och personalkrävande transaktionsuppdrag ni fick in?
Det är klart att han fyllde en stor funktion som en av sex grundare till byrån, men delägare slutar då och då och jag vill inte säga att han hade större betydelse än övriga delägare, säger Tobias Larsson, som liksom sina konkurrenter ser en ökad rörlighet i branschen, även om G&D själva "nästan aldrig" rekryterar bilateralt, det vill säga delägare från konkurrentbyråer.

Ett tecken på att byrån inte klappat ihop är att G&D nyss har förlängt sitt hyreskontrakt med Vasakronan till år 2017. Plats finns för 140 anställda i de lokaler där det nu sitter 100.

Men några omedelbara planer på att kraftigt utöka personalstyrkan har inte Tobias Larsson, trots att presumtiva klienter ibland ifrågasätter huruvida byrån med sina 21 delägare och 70 jurister är tillräckligt stor:

– Ska man leverera hög kvalitet måste man växa försiktigt och kontinuerligt pröva sitt läge, avslutar han.

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av dessa domar.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

KRÖNIKA

Bakgrundskontroller behövs!

Det råder ingen tvekan om behovet av bak-grundskontroller, konstaterade Justitieminister Gunnar Strömmer vid ett Riksdagsseminarium nyligen. Det behövs ett helhetsgrepp, och det måste ske skyndsamt. Det skriver Birgitta Edlund, vd i bakgrundskontrollföretaget ToFindOut, i en krönika.

Två nya domare

Regeringen har den 10 april utnämnt två nya domare.

Åtal för felskjutning med dödlig utgång

Åklagare har på torsdagen åtalat två unga män för en händelse i Rosengård i Malmö på nyårs-afton förra året där två personer blev beskjutna. En av dem dog av skadorna och den andra blev allvarligt skadad.

En miljon kronor i brottsskadeersättning

Flickan var elva år när övergreppen startade och under sju månader utsattes hon för bland annat nio fall av grov våldtäkt mot barn. Nu beviljar Brottsoffermyndigheten henne brotts-skadeersättning med en miljon kronor för kränkning.

Kraftig ökning av mål i EU-domstolen

I sin sammanställning över verksamheten i förra året konstaterar nu EU-domstolen att det var en kraftig ökning av både det antal mål som kom in till domstolens två instanser och det antal mål som dessa som helhet avgjorde.

Ny CIO för Lindahl

Advokatfirman Lindahl slår nu samman sina avdelningar för IT och Knowledge Management. Den nya avdelningen kommer att ledas av Axel Hedberg som utses till CIO.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Nya EU-domare

EU: s ministerråd har utsett nya domare till EU-domstolens första instans tribunalen. En svensk domare får förlängt förordnande och en ny svensk domare har utsetts.

Foto Simon Gunnarsson

Lunds universitet får forskningsbidrag

Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse beviljar 700 000 kronor till Juridiska fakulteten vid Lunds universitet arbetet med att bevara och tillgängliggöra en omfattande litteratursamling.

Ny partner i Hammarskiöld

Ola Åhman lämnar Hannes Snellman för att bli ny delägare i Hammarskiöld.

Jurist ny överdirektör på FRA

Regeringen har utsett juristen Maria Diamant till ny överdirektör på Försvarets radioanstalt (FRA). Hon tillträder tjänsten den 16 juni.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 3 april utnämnt ett nytt justitieråd och tretton nya rådmän.

DOMARBLOGGEN

Mobiler i trafiken

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas lagen om mobilanvändning i trafiken och vad som händer vid överträdelse av dess regler.

Ny partner och Senior Counsel till DLA Piper

DLA Piper har utsett David Johansson till ny partner. Advokatbyrån har även rekryterat Carl-Johan Pousette till Senior Counsel.

DO överklagar

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar Uppsala tingsrätts dom i ärendet om en händelse där en läkare försökte förmå en patient att ta av sin sjal inför undersökningen.

Åtal för grova bedrägerier mot äldre

Åklagaren har åtalat elva personer mellan 17 och 36 år för inblandning i ett omfattande bedrägeriärende i Stockholm.

Ny domarutnämning

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Hur går en konkurs till?

I det senaste inlägget på Domarbloggen behandlas konkursprocessen – en juridisk process som kan påverka både företag och privatpersoner. Vad händer när någon går i konkurs? Och vilka steg ingår i processen?

Välbesökt GDPR-dag

För sjätte året i rad har advokatfirman Delphi arrangerat GDPR-dagen i Göteborg. Årets konferens gick av stapeln den 26 mars och samlade cirka 300 deltagare för en fullspäckad och kunskapshöjande dag om det senaste inom GDPR och dess angränsande områden.

Åtalas för nio fall av mordförsök

Åtal har nu väckts mot en man för bland annat försök till mord och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse i Malmö i augusti förra året. Mordförsöken har även ha riktat sig mot ytterligare ett antal okända personer.

Foto Roland Jakobsson

Ny lagman utnämnd

Regeringen har utnämnt en ny lagman i Södertörns tingsrätt.

Foto Anna Hansen

Nya justitieråd föreslås

Efter att genomfört intervjuförfarande lämnar nu Domarnämnden förslag på nya justitieråd till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fem nya domare

Regeringen har den 20 mars utnämnt fem nya tingsrättsdomare.

Åtal för grova våldsbrott

En 35-årig man åtalas för inblandning i fem händelser i Göteborgstrakten våren 2024 innefattande bland annat försök till mord, grovt vapenbrott och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bird & Bird utser två nya delägare

Bird & Bird har rekryterat två nya partners till kontoret i Stockholm.

Åtalas för mord i Borås

Åklagaren har på fredagen väckt åtal i Borås tingsrätt mot två personer för inblandning i ett mord i Borås i augusti 2024.

DOMARBLOGGEN

Om ansvarsutkrävande av domare

Domstolarna spelar en avgörande roll i rättsstaten, men vad händer om en domare gör fel? I det senaste inlägget på Domarbloggen fördjupar sig Björn Lindén i frågan om ansvarsutkrävande av domare.

Foto ANDREY POPOV

68 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 68 nya ledamöter vid sitt senaste sammanträde den 13 mars.

Åtalas för dubbelmord

Åklagare har nu åtalat tre personer för delaktighet i dubbelmordet som inträffade natten mot den 3 juni 2024 i en lägenhet på Grundläggaregatan i Norrköping.

Foto Andrey Popov

Konkurshanteringen ska effektiviseras

Regeringen har beslutat om en proposition som syftar till att modernisera och effektivisera konkurshanteringen så att resurser ska frigöras hos domstolarna och konkursreglernas funktion i samhället förbättras i stort.

Foto Inbj

Sju nya rådmän

Vid sitt senaste sammanträde utnämnde regeringen sju nya tingsrättsdomare.

Ny konvention ska skydda advokater

Den första internationella konventionen om skydd för advokatyrket har nu antagits av Europarådet. Konventionen fastlår att staten måste säkerställa att advokater kan utföra sina yrkesmässiga uppgifter.

DOMARBLOGGEN

En dag i domstolens säkerhetskontroll

De flesta domstolar i Sverige har idag fast säkerhetskontroll. För ett år sedan blev Kammarrätten i Stockholm en av dem.

Gemensamma insatser mot välfärdsbrott

Tullverket ska tillsammans med Försäkrings-kassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats.

Dom om mord på Värmdö överklagas

Tingsrätten meddelade i februari dom i det mål där tre personer åtalades för inblandning i mord i mars 2024, då en man hittades död i en väska på Värmdö. Åklagarna överklagar nu domen.

Jurist ny överdirektör för SiS

Regeringen har beslutat att anställa Caroline Oredsson som överdirektör för Statens institutionsstyrelse (SiS).

Foto ANDREY POPOV

Fortsatt arbete för god advokatsed

Advokatsamfundets tillsynsenhet har sedan uppstarten förra året arbetat för att försöka säkerställa efterlevnaden av god advokatsed och lagstadgade krav. Under år 2025 kommer tillsynen att särskilt inriktas på advokaters principalansvar och advokatbyråernas efterlevnad av penningtvättslagstiftningen.

DOMARBLOGGEN

Vem betalar försvarsadvokaten?

Vilka regler gäller för en tilltalads skyldighet att betala för sin försvarsadvokat i en brottmåls-rättegång? Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Igor Stevanovic

Ökat antal ekobrott

Den ekonomiska brottsligheten blir allt mer om-fattande, komplex och internationell. Under förra året ökade inflödet av ärenden till Ekobrotts-myndigheten.

Många söker brotts-skadeersättning

Förra året fick Brottsoffermyndigheten in drygt 13 400 ansökningar om brottsskadeersättning, vilket ledde till att myndigheten betalade ut nästan 200 miljoner kronor. Det är mer än någonsin tidigare.

IMY inleder AI-projekt med juristbyrå

I mars startar Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) nästa projekt i vad man kallar "regulatorisk sandlåda". Familjens Jurist får då fördjupad vägledning i om och hur personuppgifter kan vidarebehandlas för att utveckla och använda AI.

Domstolarna storsatsar

För att möta samhällsutvecklingen behöver Sveriges Domstolar de kommande åren satsa mer resurser på kompetensförsörjning, säkerhet och digitalisering. Det framgår av budgetunder-laget för 2026–2028, som nu lämnas till regeringen.

Foto feferoni

Avhandling i finansrätt

I en ny avhandling från Uppsala universitet avhandlas tolkningen av principen om förbud mot rättsmissbruk och de allmänna skatteflykts-klausulerna inom EU:s skatterätt.

Ahlberk blir general-direktör för IVO

Regeringen har utsett juristen John Ahlberk som generaldirektör och chef för Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Jurist blir vikarierande generaldirektör

Jonas Bäckstrand vikarierar som general-direktör vid Statens haverikommission.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande med fem personer som sökt tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen har nu Domarnämnden lämnat förslag på tre av dessa.

Juristavtalet blir tillsvidareavtal

För drygt tre år sedan tecknade Akavia och Almega juristavtalet, ett kollektivavtal specifikt anpassat för jurist- och advokatbyråers verksamhet. Nu har avtalet blivit ett tillsvidareavtal.

DOMARBLOGGEN

Tingsrätt fick etiopiskt domarbesök

Södertörns tingsrätt välkomnade nyligen en delegation av domare från Etiopien som besökte Sverige för att studera det svenska rättssystemet. Om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Anna Hansen

Det gångna året i HFD

Högsta förvaltningsdomstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för år 2024.

IMY välkomnar beslut från Högsta domstolen

Integritetsskyddsmynidigheten välkomnar HD:s beslut att GDPR har betydelse för om det råder sekretess för personuppgifter i brottmålsdomar även på det grundlagsskyddade området.

Advokat går till kapitalrådgivare

Advokaten Fredrik Rydin blir Senior Advisor på Marlborough Partners Norden.

Fler lagföringar för vissa typer av brott

Förra året ökade antalet lagförda med tolv procent till 8 390 personer inom brotts-kategorierna brott mot barn, brott i parrelation och sexualbrott.

Foto SIRIJIT JONGCHAROENKULCHAI

Fler anmälda advokater

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2024 har nu publicerats och av denna framgår bland annat att antalet anmälningar mot advokater ökat.

Överklagar om brott mot mänskligheten

Åklagaren överklagar nu tingsrättens dom mot en kvinna för folkmord, brott mot mänskligheten och grova krigsförbrytelser. Istället för tolv års fängelse yrkar åklagaren på livstid.

Årets advokatbyråer

Vid ett stort event på Nalen i Stockholm den 11 februari presenterades de advokatbyråer som tar hem priset "Årets Advokatbyrå 2025".

Schultz väljs in i vetenskapligt råd

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har valts in i Institutet för Mediestudiers vetenskapliga råd.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

I höstas utsågs Johan C Bärlund till ny hedersdoktor vid Juridiska fakulteten i Uppsala och nu har han och juris doktor Anni Carlsson promoverats vid den årliga vinterpromotionen.

Hovrätt lanserar digitala frågestunder

Hovrätten över Skåne och Blekinge lanserar nu ett nytt digitalt initiativ för skolklasser i hela landet: Fråga domaren.

DOMARBLOGGEN

Om remissförfarandet i lagstiftningsprocessen

Remissförfarandet är en viktig del av lagstiftningsprocessen och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

DOMARBLOGGEN

Viktigt att veta om offentlig upphandling

Offentlig upphandling; vad är bra och viktigt att veta som jurist? Om det handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Stelya Dreamstime.com

Hög rankning för Lund

Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.

Foto Roland Magnusson

Diskriminerades vid bussresa

En person som använder elrullstol diskriminerades i samband med en bussresa i Stockholm, slår DO fast och begär att Region Stockholm betalar ersättning till personen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt