Bli kund Annonsera
onsdag 26 februari 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 maj 2012,

Tingsrätten: "Hur går det, Stig Åström?"

Vingeinsidermålets handläggare på tingsrätten undrar i ett brev vad åklagaren Stig Åström egentligen håller på med, men har inte fått svar - inte heller på sin påminnelse. Infotorg Juridik ringer honom.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

I september 2011 häktades en då 28-årig Vinge-anställd manlig biträdande jurist under stor dramatik misstänkt för grovt insiderbrott. Kammaråklagare Stig Åström vid Ekobrottsmyndigheten lät genomföra en razzia på Vinges kontor, och den anställde fick sparken.

I oktober begärde Stig Åström häktningsförlängning och sade att förundersökningen bara hade en mindre del kvar, bland annat ett förhör med en medborgare i USA. Åtal mot Vinge-juristen, hette det, skulle väckas senast 27 oktober.

Så skedde inte, och några dagar före sagt åtalsdatum försattes den i en Stockholmsförort bosatte mannen på fri fot.

Vinge hade under tiden hunnit anlita Johan Åkermark på Försvarsadvokaterna - fullmakten att företräda Vinge undertecknades av Bertil Villard och Karin Ulberstad - för att begära ut häktnings-pm och andra känsliga dokument ur förundersökningen, men här blev det avslag.

Den som idag tittar i brottmålsakten ser att Stockholms tingsrätt med tiden har blivit en smula otålig och undrar vad som egentlligen pågår: den 26 mars skickade domstolssekreteraren Lotten Nilsson ett brev till Stig Åström med en enda mening:

"Pågår förundersökning i målet?"

- Jag fick inget svar, säger Lotten Nilsson när Infotorg Juridik ringer och frågar henne vad som följde på hennes brev, något som inte framgår ur akten. Med tanke på att det nu är nästan två månader sedan hon skickade sitt brev har hon även skickat påminnelser. Som inte besvarats.

Infotorg Juridik ringer Stig Åström.

Pågår förundersökning i målet?
- Ja, den pågår. Jag fick igår en påminnelse, men jag svarar henne först, säger Stig Åström och syftar på domstolssekreterare Nilsson. Han lovar att cc:a Infotorg Juridik med sitt svar, där han tänker förklara varför det dröjer.

- Jag ska försöka ta det idag, jag sitter bara med brandkårsgrejer idag, fortsätter Stig Åström.

Är din ambition fortfarande att väcka åtal?
- Jag ska ha ett möte med flera personer den 29 maj, så vi kan höras igen den 30 maj, säger han.

Inkomna mål ökade 2019

Antalet inkomna mål till domstolarna fortsatte under 2019 att öka och ligger nu på de högsta nivåerna någonsin. Arbetet med digitalisering av verksamheten har fortsatt och resulterat i nya e-tjänster.

Hundra nya åklagare

Åklagarmyndigheten har överlämnat 2019 års årsredovisning till regeringen och av den framgår bland annat att fler åklagare än någonsin rekryterats till myndigheten.

Nya domare

Regeringen har den 20 februari utnämnt respektive anställt två nya rådmän.

Två nya delägare till Lindahl

Advokatfirman Lindahl tar in advokaterna Monica Lagercrantz och Dennis Westermark som delägare i Stockholm. Dessutom ansluter juristerna Nicklas Bexelius och Lisa Liljekvist.

Nytt hovrättsråd

Regeringen har den 13 februari utnämnt ett nytt hovrättsråd.

Ny generaldirektör för Kriminalvården

Regeringen har utsett Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren till generaldirektör för Kriminalvården.

Foto Igor Stevanovic

Översyn av domstolars oberoende

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över formerna för ändring av grundlag och utreda åtgärder för att stärka domstolarnas och domarnas oberoende.

Foto © Dave Bredeson | Dreamstime.com

Ingen åtgärd mot advokater i musikvideo

De tre advokaternas medverkan i en inspelning av en musikvideo i en tingsrätt bröt inte mot god advokatsed och lämnas därmed utan åtgärd av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Skatteverkets kontroller

Skatteverket kommer i år att granska privata kostnader och oredovisade förmåner i företag samt städ- och transportbranscherna i kampen mot svartarbete. Dessutom görs insatser mot identitetsrelaterat fusk och skenutvandring.

Felaktig kommentar av advokat

Advokaten borde inte ha kommenterat ett inlägg på Instagram på sätt som skett. Det slår Advokatsamfundets disciplinnämnd fast i ett uttalande.

Professor i offentlig rätt

Pernilla Leviner befordrades den 1 februari till professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

Foto stocksnapper

Stor skillnad i andelen direktavskrivna brott

Direktavskrivning av brott skiljer sig mellan landets sju regioner. Brottsstrukturen förklarar en stor del av skillnaden. Det visar en ny kortanalys från Brå.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt