Bli kund Annonsera
tisdag 22 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 17 oktober 2019,
  1. Christian Sandström, docent på Handelshögsklan

  2. Ann Björk, grundare VQ

  3. Frida Pemer, docent på Handelshögskolan

  4. Ann Björk, grundare VQ

  5. Tobias Ahlin, lead experience designer på Minecraft

  6. Helena Hallgarn, grundare VQ

  7. Jon Boström från Norstedts juridik med kollega

  8. Patricia Shaugnessy, associate professor at Stockholm University, And Ann Björk

  9. Carl Östring, advokat och entreprenör

  10. Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut

Innovation och utveckling i fokus på VQ Forum

Konferensen VQ Forum firade tioårsjubileum med en agenda om att innovation inte bara är ny teknologi utan även nya sätt att bygga organisationer.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Årets VQ-konferens lockade uppemot 200 besökare från ett hundratal olika företag, med en blandning av jurister från advokatbyråer, bolag och banker.

I en fullsatt sal i Grand Hotels konferensavdelning fick åhörarna lyssna till en mängd talare, såväl svenska som inbjudna forskare och jurister från bland annat Storbritannien och Danmark. Dagen inleddes av Ann Björk som grundat företaget VQ tillsammans med Helena Hallgarn.

- När VQ startade för tio år sedan var syftet att skapa en ny plattform för att knyta ihop jurister som på olika sätt är involverade i frågor rörande innovation och utveckling av juristbranschen. Vårt uppdrag var att förändra branschen och efter tio år är det nu dags att förändra oss själva, sa Ann Björk.

Utgångspunkten för årets seminarium var "Law 2.0" och alla de olika krav som ställs på innovation och utveckling. Teknologi spelar naturligtvis en viktig roll här, men innovation handlar inte bara om en automatiseringsprocess, utan också om nya sätt att leverera tjänster och bygga nya organisationer. Och frågan, när den ställs på sin spets, är huruvida den traditionella advokatbyrån kommer att överleva de förändrade förväntningarna?

Nya sätt att leverera

Dagen hade fyra huvudämnen; juristbranschens digitala omvandling, den rådande situationen och frågan om en digitalisering hade skett eller inte, utveckling av Law 2.0 med en ny organisation och nya verktyg och hur framtiden ser ut för juristbranschen.

Dagens första föreläsning handlade om hur den digitala omvandlingen påverkar juristbranschen. Tobias Ahlin, lead experience designer på bolaget Minecraft, talade om hur digitala vi egentligen kan bli.

- Det viktiga är att vi inte fastnar. Man kanske tror att det är processen som är viktig, men det kommer alltid finnas någon annan som gör samma sak både snabbare och bättre. Alla branscher måste därför vara öppna för att hitta nya sätt att leverera. I stället för att fokusera på att vara på våra arbetsplatser och fokusera på den tid vi lägger ner, måste vi förstå att det resultatet som räknas, avslutar Tobias Ahlin.

Frida Pemer, docent på Handelshögskolan, berättade vidare om hur projektet "Digitalization of Expertise" utforskar hur expertens roll utmanas av den ökade automatiseringen. Hur utmanas expertrollen, status- och maktförhållanden på byråer av digitalisering. Christian Sandström, även han docent på Handelshögskolan, konstaterar vidare att det för några år sedan förutsades att digitaliseringen innebar ett slut för advokater och hierarkier på byåer. Men inget av det har setts.

Paneldiskussion

Carl Östring, advokat och entreprenör, inledde det andra blocket med att tala om hur utvecklingen av den svenska juristbranschen ser ut och att det naturligtvis fortfarande är den enskilda människan som bestämmer men att digitaliseringen utgör verktyg.

En panel bestående av Magnus Stein från Avtal24, Zarina Virsholm från Sharp Recruitment och Johan Tärnstedt från JPInfonet diskuterade olika perspektiv om hur utvecklingen av juristbranschen ser ut i Sverige i form av intervjuer av Carl Östring. Magnus Stein berättar att hans bolag ändrat distributionsmodellen för juridik till marknaden. Zarina Virsholm uppger också att hon i sin bransch märker att det är en generationsfråga och att yngre människor tar tekniken och digitaliseringen för given. Men samtidigt framhåller hon att det inte är alla som vill ha denna förändring utan istället vill ha traditionell hjälp. 

Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, berättade om hur skiljemannarätten digitaliseras. Bland annat har från 2012 översättning av skiljedomar lagts in i en portal. Inte heller har institutet några fysiska papper att arbeta med sedan 2013, så kallad "Digital case management". Allt finns istället sparat i molnet. I år har det även skapats en plattform för dokument och kommunikation, vilket ska säkra kommunikationen mellan parterna i målen.

Ingen riktig förändring

Efter lunchen talade Friedrich Blase, nederländsk entreprenör med lång erfarenhet av den nordamerikanska juristbranschen, om att det efter tio år fortfarande inte syns någon riktig förändring inom advokatbyråerna.

- Byråerna går miste om en mängd olika möjligheter när de väljer att inte fokusera på grundläggande ändringar av sin affärsmodell, utan i stället bara arbetar med kosmetiska förändringar, menade han.

Den brittiske juristen Alex Hamilton, som för snart tio år sen lämnade en stor byrå i London för att starta Radiant Law, talade om sin övertygelse att det går att bedriva advokatverksamhet på ett bätre och effektivare sätt.

- Men strukturen på den traditionella advokatbyrån, med dess delägarmodell, timdebitering och gamla värderingar, står i vägen för möjligheten att erbjuda klienterna rådgivning som ger dem mer värde för sina pengar, konstaterade Hamilton.

Utvecklingen går för långsamt

Det sista blocket för dagen inleddes av Therese Järnankar från Norstedts juridik, som presenterade "The Future Lawyer Survey" som företaget genomfört för att

- En majoritet av personer verksamma inom det juridiska fältet i Sverige anser att utvecklingen går för långsamt när det gäller framtidens AI, digitalisering och användandet av innovativ teknologi, berättade hon.

Och i den avslutande paneldiskussionen deltog Lena Almefelt, EQT, Friedrich Blase, Biörn Riese, partner Jurie, Victoria Swedjemark, affärsjurist samt moderatorn Richard Tromans, grundare av Tromansconsulting, för att sammanfatta läget för framtidens legala tjänster kan komma att erbjudas. Vilka möjligheter och vilket utbud kommer att finnas för köparen och kommer fokus att skifta alltmer till vad som faktiskt levereras i motsats till hur många timmar som läggs ner?

Dagen avslutades med mingel, middag och underhållning i Grand Hotels vackra Strömsalonger, där dagens deltagare fick tillfälle att mötas under mer informella och trevliga former.

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt