Bli kund Annonsera
måndag 16 juni 2025
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 17 oktober 2019,
  1. Christian Sandström, docent på Handelshögsklan

  2. Ann Björk, grundare VQ

  3. Frida Pemer, docent på Handelshögskolan

  4. Ann Björk, grundare VQ

  5. Tobias Ahlin, lead experience designer på Minecraft

  6. Helena Hallgarn, grundare VQ

  7. Jon Boström från Norstedts juridik med kollega

  8. Patricia Shaugnessy, associate professor at Stockholm University, And Ann Björk

  9. Carl Östring, advokat och entreprenör

  10. Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut

Innovation och utveckling i fokus på VQ Forum

Konferensen VQ Forum firade tioårsjubileum med en agenda om att innovation inte bara är ny teknologi utan även nya sätt att bygga organisationer.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Årets VQ-konferens lockade uppemot 200 besökare från ett hundratal olika företag, med en blandning av jurister från advokatbyråer, bolag och banker.

I en fullsatt sal i Grand Hotels konferensavdelning fick åhörarna lyssna till en mängd talare, såväl svenska som inbjudna forskare och jurister från bland annat Storbritannien och Danmark. Dagen inleddes av Ann Björk som grundat företaget VQ tillsammans med Helena Hallgarn.

- När VQ startade för tio år sedan var syftet att skapa en ny plattform för att knyta ihop jurister som på olika sätt är involverade i frågor rörande innovation och utveckling av juristbranschen. Vårt uppdrag var att förändra branschen och efter tio år är det nu dags att förändra oss själva, sa Ann Björk.

Utgångspunkten för årets seminarium var "Law 2.0" och alla de olika krav som ställs på innovation och utveckling. Teknologi spelar naturligtvis en viktig roll här, men innovation handlar inte bara om en automatiseringsprocess, utan också om nya sätt att leverera tjänster och bygga nya organisationer. Och frågan, när den ställs på sin spets, är huruvida den traditionella advokatbyrån kommer att överleva de förändrade förväntningarna?

Nya sätt att leverera

Dagen hade fyra huvudämnen; juristbranschens digitala omvandling, den rådande situationen och frågan om en digitalisering hade skett eller inte, utveckling av Law 2.0 med en ny organisation och nya verktyg och hur framtiden ser ut för juristbranschen.

Dagens första föreläsning handlade om hur den digitala omvandlingen påverkar juristbranschen. Tobias Ahlin, lead experience designer på bolaget Minecraft, talade om hur digitala vi egentligen kan bli.

- Det viktiga är att vi inte fastnar. Man kanske tror att det är processen som är viktig, men det kommer alltid finnas någon annan som gör samma sak både snabbare och bättre. Alla branscher måste därför vara öppna för att hitta nya sätt att leverera. I stället för att fokusera på att vara på våra arbetsplatser och fokusera på den tid vi lägger ner, måste vi förstå att det resultatet som räknas, avslutar Tobias Ahlin.

Frida Pemer, docent på Handelshögskolan, berättade vidare om hur projektet "Digitalization of Expertise" utforskar hur expertens roll utmanas av den ökade automatiseringen. Hur utmanas expertrollen, status- och maktförhållanden på byråer av digitalisering. Christian Sandström, även han docent på Handelshögskolan, konstaterar vidare att det för några år sedan förutsades att digitaliseringen innebar ett slut för advokater och hierarkier på byåer. Men inget av det har setts.

Paneldiskussion

Carl Östring, advokat och entreprenör, inledde det andra blocket med att tala om hur utvecklingen av den svenska juristbranschen ser ut och att det naturligtvis fortfarande är den enskilda människan som bestämmer men att digitaliseringen utgör verktyg.

En panel bestående av Magnus Stein från Avtal24, Zarina Virsholm från Sharp Recruitment och Johan Tärnstedt från JPInfonet diskuterade olika perspektiv om hur utvecklingen av juristbranschen ser ut i Sverige i form av intervjuer av Carl Östring. Magnus Stein berättar att hans bolag ändrat distributionsmodellen för juridik till marknaden. Zarina Virsholm uppger också att hon i sin bransch märker att det är en generationsfråga och att yngre människor tar tekniken och digitaliseringen för given. Men samtidigt framhåller hon att det inte är alla som vill ha denna förändring utan istället vill ha traditionell hjälp. 

Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, berättade om hur skiljemannarätten digitaliseras. Bland annat har från 2012 översättning av skiljedomar lagts in i en portal. Inte heller har institutet några fysiska papper att arbeta med sedan 2013, så kallad "Digital case management". Allt finns istället sparat i molnet. I år har det även skapats en plattform för dokument och kommunikation, vilket ska säkra kommunikationen mellan parterna i målen.

Ingen riktig förändring

Efter lunchen talade Friedrich Blase, nederländsk entreprenör med lång erfarenhet av den nordamerikanska juristbranschen, om att det efter tio år fortfarande inte syns någon riktig förändring inom advokatbyråerna.

- Byråerna går miste om en mängd olika möjligheter när de väljer att inte fokusera på grundläggande ändringar av sin affärsmodell, utan i stället bara arbetar med kosmetiska förändringar, menade han.

Den brittiske juristen Alex Hamilton, som för snart tio år sen lämnade en stor byrå i London för att starta Radiant Law, talade om sin övertygelse att det går att bedriva advokatverksamhet på ett bätre och effektivare sätt.

- Men strukturen på den traditionella advokatbyrån, med dess delägarmodell, timdebitering och gamla värderingar, står i vägen för möjligheten att erbjuda klienterna rådgivning som ger dem mer värde för sina pengar, konstaterade Hamilton.

Utvecklingen går för långsamt

Det sista blocket för dagen inleddes av Therese Järnankar från Norstedts juridik, som presenterade "The Future Lawyer Survey" som företaget genomfört för att

- En majoritet av personer verksamma inom det juridiska fältet i Sverige anser att utvecklingen går för långsamt när det gäller framtidens AI, digitalisering och användandet av innovativ teknologi, berättade hon.

Och i den avslutande paneldiskussionen deltog Lena Almefelt, EQT, Friedrich Blase, Biörn Riese, partner Jurie, Victoria Swedjemark, affärsjurist samt moderatorn Richard Tromans, grundare av Tromansconsulting, för att sammanfatta läget för framtidens legala tjänster kan komma att erbjudas. Vilka möjligheter och vilket utbud kommer att finnas för köparen och kommer fokus att skifta alltmer till vad som faktiskt levereras i motsats till hur många timmar som läggs ner?

Dagen avslutades med mingel, middag och underhållning i Grand Hotels vackra Strömsalonger, där dagens deltagare fick tillfälle att mötas under mer informella och trevliga former.

Ny ord-förande för Advokat-samfundet

Den 12 juni valdes advokaterna Johan Eriksson till ny ordförande och Emil Andersson till vice ordförande i Sveriges advokatsamfund vid samfundets fullmäktigemöte.

Stockholmsstudenter prisade i casetävling

För andra gången anordnade Ramberg Advokater nyligen en casetävling där ett tiotal lag med studenter från Uppsala och Stockholms universitet deltog och där till slut Kristoffer Johansson och Tom-Alexander Herbinger stod som segrare.

DOMARBLOGGEN

Domaren som utredare

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts domarblogg beskrivs arbetet som en domare kan få som utredare för att ta fram förslag på ny lagstiftning åt regeringen.

Fler barn kan beviljas kontaktförbud

Åklagarmyndigheten har för avsikt att vidta åtgärder för att möjliggöra att fler barn än i dag beviljas kontaktförbud. Bakgrunden är en intern granskning som gjorts av avslagna kontaktförbudsansökningar som gäller barn under 15 år.

Expo får Advokatsam-fundets journalistpris

Med stark demokratisk kompass, djupa kunskaper och folkbildande pedagogik är Expo en journalistisk och humanitär fyrbåk i en mörk tid. Det är en del av nomineringen för det journalistpris som Advokatsamfundet nu delar ut till Stiftelsen Expo.

Fem nya domare

Regeringen har den 12 juni utnämnt nya domare i tingsrätterna i Göteborg, Malmö, Varberg och Östersund.

Foto USER_76523

Ny chef för polisens särskilda utredningar

Regeringen har utsett juristen Helena Trolläng till chef för avdelningen för särskilda utredningar (SU) vid Polismyndigheten.

Jurist ny GD för MTM

Regeringen har beslutat att anställa juristen Åsa Hemingway som generaldirektör och chef för Myndigheten för tillgängliga medier.

Nya domare

Regeringen har den 5 juni utnämnt 13 nya domare.

DOMARBLOGGEN

Digital medverkan i rättegångar

I veckans inlägg på Domarbloggen riktas fokus på ett aktuellt och ständigt växande område: den digitala medverkan i rättegångar.

Tre nya domare

Regeringen har den 28 maj utnämnt tre nya domare.

Centrum för rättvisa utser ny chef

Centrum för rättvisa har utsett Alexandra Loyd till biträdande chef för organisationen.

Åtalas för krigsbrott och terroristbrott i Syrien

En 32-årig svensk medborgare åtalas för grov krigsförbrytelse och terroristbrott i Syrien under perioden 24 december 2014 – 3 februari 2015.

Foto GABBY BALDROCCO

Skola diskriminerade barn vid ansökan

Det var enligt DO fråga om diskriminering som har samband med funktionsnedsättning när en skola nekade ett barn plats på skolan.

Axel Holmgren får årets Stig Strömholms pris

Axel Holmgren, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, har utsetts till mottagare av Stig Strömholms pris för humanistisk rätts- och samhällsvetenskaplig forskning 2025.

Google stäms i Sverige

Prisjämförelsetjänsten PriceRunner har, i Patent- och marknadsdomstolen, nyligen stämt amerikanska Google för överträdelser av konkurrensrätten.

Regeringen vill införa tidsobestämt straff

Regeringen har gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att förbereda verksamheten inför regeringens avsikt att införa en ny påföljd i svensk lag som innebär att personer ska kunna dömas till en tidsobestämd frihetsberövande påföljd kallad säkerhetsstraff.

Åtal för grova ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har, vid Ångermanlands tingsrätt, åtalat en huvudmisstänkt och en så kallad möjliggörare för grova ekobrott kopplade till en bilåterförsäljare i Sollefteå.

Nya domare

Regeringen har den 22 maj utnämnt fem nya domare.

Foto SYDA PRODUCTIONS

Om rätten till ersättning enligt GDPR

Vad innebär rätten till skadestånd enligt GDPR och hur förhåller sig reglerna till nationell rätt? I en ny avhandling analyserar Fredrik Sandberg vid Stockholms universitet de rättsliga förut-sättningarna för ersättning vid felaktig hantering av personuppgifter.

Ny ordförande i HFD

Justitierådet Linda Haggren kommer att intervjuas inför rollen som ny ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Domstolarna och dataskyddet

I veckans inlägg på Domarbloggen skriver kammarrättsrådet Elisabet Reimers om dataskyddets utveckling i Sverige och hur det har påverkat domstolarna, såväl i egenskap av domstolsinstans och som personuppgiftsansvarig myndighet.

Foto Patrik Svedberg

Nya domare

Regeringen har den 15 maj utnämnt 18 nya domare.

PUBLICERING AV DOMAR

Begränsad publicering av kammarrättsdomar

Även om Infotorg Juridik på grund av ny rättspraxis inte längre kan publicera en del av kammarrättsdomarna kommer det även framöver att skrivas nyhetsartiklar om de mest intressanta och vägledande av kammarrättsdomarna.

Foto MIHAJLO MARICIC

Åtalas för grova narkotikabrott

En man och en kvinna åtalas vid Umeå tingsrätt misstänkta för synnerligen grov narkotika-smuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Ytterligare en man åtalas misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Elev utsattes för rasistiska trakasserier

En elev utsattes regelbundet för rasistiska trakasserier av andra elever på skolan under två års tid. Diskrimineringsombudsmannen, DO, bedömer att skolan brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet och begär att skolans huvudman ska betala ersättning till eleven.

Ny generaldirektör för Konsumentverket

Regeringen har beslutat att utse Lena Aronsson till generaldirektör för Konsumentverket och Konsumentombudsman.

Grova ekobrott kopplade till rut- och rot

Ekobrottsmyndigheten genomförde nyligen ett tillslag mot flera personer som misstänks för brott begångna i ett upplägg där rut- och rotsystemet utnyttjas. En misstänkt begärdes häktad den 9 maj vid Stockholms tingsrätt.

Foto © Alexei Averianov | Dreamstime.com

Region diskriminerade hjärtpatient

Diskrimineringsombudsmannen, DO, gör bedömningen att det var diskriminering i form av bristande tillgänglighet när en döv patient som akut lagts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala inte fick tillgång till teckenspråkstolk.

Legal Director till Kronans Apotek

Kronans Apotek har rekryterat Marie Snellman som ny Legal Director.

DOMARBLOGGEN

Svenska domstolar i europeiskt samarbete

Senaste inlägget på Södertörns tingsrätt domarblogg handlar om The European Commission for the Efficiency of Justice senaste möte i Strasbourg.

Ny chefsjurist till Nabo

Fastighetsförvaltaren Nabo har rekryterat Hanna Scherman som ny chef för verksamhetsområde Juridik.

Åtalas för kvinnomord

Åklagare har väckt åtal mot sju personer i ett ärende där en kvinna anträffades avliden i sin bostad i centrala Eskilstuna den 17 september 2024.

Foto Tommaso Salvia

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta framgår i Ekobrottsmyndig-hetens lägesbild 2025.

Mats Melin ny heders-doktor i juridik

Stockholms universitet har utsett 2025 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt har bidragit till universitetets forskning och utbildning. Inom juridik tilldelas hedersdoktoratet till Mats Melin.

Juridikprofessor blir prorektor i Stockholm

Universitetsstyrelsen för Stockholms universitet har beslutat att juridikprofessorn och dekanen Jane Reichel ska bli ny prorektor. Hon tillträder den 1 juli 2025 och efterträder Clas Hättestrand vars förordnande går ut den 30 juni.

Foto Roland Magnusson

Jurist får kunglig riddarorden

Kungliga riddarordnar har idag förlänats ett 20-tal svenskar eller i Sverige bosatta personer för exceptionella insatser inom skiftande områden och på olika nivåer – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. En av dessa är före detta justitierådet Bertil Bengtsson.

Cirio arrangerar Transaction Week 2025

Den 5–8 maj arrangerar Cirio Advokatbyrå för femte året i rad mötesplatsen Cirio Transaction Week i Stockholm.

Foto Jagen51

Juridik populäraste programmet i Lund

Juristprogrammet är det mest sökta programmet vid Lunds universitet inför höstterminen.

Åtalas för arbetsplats-olycka på Frövi bruk

Åklagare har nu väckt talan om arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död mot Billerud Skog & Industri Aktiebolag, efter att en anställd man avlidit av svavelväteförgiftning på bolagets anläggning i Örebro.

DOMARBLOGGEN

Svenskt projekt i Bosnien-Hercegovina

Sedan 2017 har Domstolsverket och ett antal svenska domstolar varit involverade i ett Sida-finansierat projekt i Bosnien-Hercegovina och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtal för svart apoteks-arbetskraft

Tre personer med kopplingar till ett beman-ningsföretag åtalas nu för grova ekobrott. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning har företaget, som hyrde ut farmaceuter till apotek, betalat sin personal i svarta löner.

Ny rättschef i UD

Regeringen har utsett Therese Hydén till rättschef i Utrikesdepartementet.

ÖPPNAT INFLÖDE AV DOMAR

Uppdatering av domar i Infotorg Juridik

Infotorg Juridik har återigen öppnat upp databasen för inhämtning av domar med undantag för brottmål.

Åtalas för grova bedrägerier mot äldre

Åtal har väckts i ett omfattande bedrägeriärende med internationella förgreningar och med kopplingar till den nätverkskriminella grova organiserade brottsligheten. Brotten har riktats mot äldre personer i Sverige.

Foto Anna Hansen

Två nya justitieråd och en ny lagman

Regeringen har den 16 april utnämnt två nya justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen och en ny lagman.

DOMARBLOGGEN

Ovanliga mål vid förvaltningsdomstolen 

I veckans inlägg på Domarbloggen berättar Magnus Åhammar och Anders Mellstrand, domare vid Förvaltningsrätten i Stockholm, om några av de mer ovanliga målen vid en förvaltningsdomstol. 

Åtalas för grova brott i Helsingborg

Åtal har nu väckts mot totalt fem personer för grova brott begångna i Helsingborg och Bjuv mellan september och november 2023. Brottsrubriceringarna är försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott, människorov och rån.

Foto Vige

E-post till Sveriges domstolar

En lista med samlad kontaktinformation till Sveriges domstolar gör det enklare att ta del av brottmålsdomar.

Bevistalan framställd om mord i Skurup

Åklagare har nu gjort framställan om bevistalan i Ystads tingsrätt mot två minderåriga pojkar för mord på en man i 50-årsåldern och för försök till mord på två av hans söner. De två pojkarna var 14 år vid brottstillfället och misstänks även för grovt vapenbrott.

Foto Andrey Popov

Skydd för person-uppgifter och databaser

Nyligen genomfördes ett Riksdagsseminarium om publicering av personuppgifter, rättsdata-baser och bakgrundskontroller. Deltog gjorde politiker samt representanter för myndigheter, organisationer och branscher som alla påverkas av det osäkra rättsläget efter Högsta domstolens beslut i februari.

Foto MRR-photography

41 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 41 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 april.

Årets bolagsjurist

SAS chefsjurist Anna Almén har utsetts till Årets Bolagsjurist 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
» Logga in automatiskt

Du behöver vara inloggad för att läsa artikeln

» Logga in automatiskt