Bli kund Annonsera
fredag 29 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 4 juli 2013,

Kan en 16-åring som inte får gifta sig vara sambo?

Mot bakgrund av dels ett betänkande från 2012, dels en konferens som ägde rum i Uppsala för en dryg månad sedan analyserar professor Margareta Brattström och doktorand Kajsa Walleng frågan om en 16-åring kan vara sambo.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Av professor Margareta Brattström och doktorand Kajsa Walleng[1]

För drygt ett år sedan presenterades betänkandet Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap (SOU 2012:35). I betänkandet, som för närvarande bereds inom regeringskansliet, föreslås bland annat att personer under 18 år överhuvudtaget inte ska kunna få dispens för att ingå äktenskap samt att barnäktenskap och tvångsäktenskap kriminaliseras. Vid ett internationellt symposium om barnrätt vid Juridiska fakulteten i Uppsala i maj 2013 diskuterades barnäktenskap, med utredaren justitierådet Göran Lambertz som inledare. En av frågorna som uppmärksammades var om ett förbud mot barnäktenskap bör påverka möjligheterna för personer under 18 år att omfattas av sambolagens bestämmelser.

De förslag som förs fram i betänkandet från 2012 ska ses mot bakgrund av en rad uppmärksammade fall med barn- och tvångsäktenskap. Enligt FN:s barnkonvention är alla personer under 18 år barn. Någon minimiålder för ingående av äktenskap anges inte i konventionen. Däremot har bland annat Europarådets parlamentariska församling rekommenderat sina medlemsstater att bestämma åldersgränsen för äktenskap till 18 år.[2] Vidare har Kommittén för avskaffande av all diskriminering av kvinnor uttalat att åldersgränsen för äktenskap bör sättas vid 18 år, då yngre personer saknar den mognad och förmåga att handla som behövs för att ta beslut om äktenskap.[3] Det svenska förslaget att slopa möjligheten att få äktenskapsdispens är avsedd att stärka skyddet för barn som riskerar att tvingas till giftermål. I betänkandet diskuteras inte hur förslaget förhåller sig till den rättsliga regleringen av samboförhållanden.

I sambolagen anges ingen åldersgräns för vilka par som kan klassas som sambor i lagens mening. Att lagen kan tillämpas på personer under 18 år följer dock av SamboL 9 § 2 st, där det stadgas att ett samboavtal ska undertecknas av båda samborna och att detta även gäller om någon av dem är underårig. I en sådan situation krävs, utöver sambornas underskrift, också förmyndarens skriftliga medgivande. Vidare framgår av lagförarbeten att sambolagen kan tillämpas på en samlevnad där en eller båda samborna är mellan 15–18 år, under förutsättning att samlevnaden uppfyller övriga rekvisit för att ett samboförhållande ska föreligga.[4] En omyndig person som vill bli sambo måste få tillstånd från sin vårdnadshavare; barnets boende är en fråga som omfattas av vårdnadsansvaret.[5] Vårdnadshavarens ansvar för barnet består fram till dess att barnet fyller 18 år även om barnet dessförinnan blivit sambo. Det innebär bland annat att vårdnadshavaren har ansvar för barnets underhåll. Däremot har en underårig med eget hushåll rätt att utan medverkan av förmyndaren ingå sådana rättshandlingar som behövs för skötseln av hemmet.[6]

Möjligheterna för en underårig att bli sambo kan jämföras med vad som gäller för omyndiga personers rätt att ingå äktenskap. Det är länsstyrelsen och inte vårdnadshavaren som avgör om den som är under 18 år ska få dispens för att ingå äktenskap.[7] Innan länsstyrelsen fattar beslut ska vårdnadshavaren ges tillfälle att yttra sig, om så kan ske. Dessutom ska socialnämnden yttra sig och lämna de upplysningar som kan vara av betydelse för bedömning av frågan. Om ett barn ingår äktenskap upphör vårdnaden men inte förmynderskapet.[8]

Principiella invändningar kan resas mot att bedömningen av om ett barn ska tillåtas bli sambo alternativt gifta sig skiljer sig åt. Är det rimliga skillnader? Påverkas rättsläget om möjligheten att få äktenskapsdispens slopas? Ska sambolagen i så fall kunna tillämpas på underåriga?

Frågor av nämnda slag kompliceras av att den föreslagna kriminaliseringen av barnäktenskap också förutsätts gälla vad som i betänkandet kallas informella äktenskap.[9] För att ett informellt äktenskap ska kunna innefattas under den straffrättsliga bestämmelsen förutsätts att parterna är bundna till varandra på ett sätt som medför att det föreligger någon form av krav för förbindelsens upplösning.[10] Under vissa förutsättningar kommer samboförhållanden innefattas under denna beteckning; nämligen när förhållandet är traditionellt eller religiöst betingat och parterna själva eller deras omgivning likställer förhållandet med ett formellt och juridiskt giltigt äktenskap.[11] Tanken bakom förslaget att kriminalisera informella äktenskap där en av parterna är underårig är att ett sådant äktenskap i vissa sammanhang kan innebära en lika hög grad av bundenhet som ett lagreglerat äktenskap.[12]

Kriminaliseringen av de informella äktenskapen och därmed av vissa samboförhållanden leder till en paradox – för att barnet ska kunna bli sambo förutsätts vårdnadshavarens samtycke, men när förhållandet klassas som ett informellt äktenskap kommer vårdnadshavaren att straffas om samtycke lämnas. Frågan kan ställas om sambolagen ska vara tillämplig på ett sådant samboförhållande trots att någon kan straffas för att det kommit till stånd?

En till synes enkel lösning på den nämnda paradoxen skulle kunna vara att personer under 18 år varken tillåts att gifta sig eller omfattas av sambolagens bestämmelser. Det skulle stämma väl överrens med vad som gäller i Norge för sambors rätt till arv och i Danmark för möjligheten att upprätta ett så kallat utvidgat sambotestamente.[13] I båda länderna är det en förutsättning för reglernas tillämpning att samborna uppfyller kraven för att kunna ingå äktenskap. Att den svenska sambolagen har ett helt annat syfte än regler om viss arvsrätt för sambor i Norge och Danmark kan dock tala för en annan lösning här. Om underåriga inte kan vara sambor i lagens mening blir de utan det skydd som sambolagens bodelningsregler ger svagare part. En underårig person som lever i ett informellt äktenskapen kan vara beroende av bodelningsreglerna i sambolagen för att kunna bryta sig ur relationen.

Frågor av det slag som diskuterats ovan har inte behandlats i betänkandet. Enligt vår mening måste så ske i det fortsatta beredningsarbetet. Enligt uppgift från Justitiedepartementet är det straffrättsenheten som arbetar med ärendet. Det får inte medföra att ärendets civilrättsliga aspekter ignoreras. Avgörande för det slutliga ställningstagandet beträffande sambolagens tillämplighet blir hur man ser på underårigas samlevnad. Antingen anser lagstiftaren att samhället bör göra en principiell markering att omyndiga samboende inte är önskvärd. Ett sådant ställningstagande kan motiveras med risken för tvång och beroende samt att omyndiga själva inte har mognad och förmåga att själva ta beslut i frågor av detta slag. Eller anser man att det skydd som delningsreglerna i sambolagens tillhandahåller bör tillämpas på alla par som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. I så fall ska sambolagen fortsatt kunna vara tillämplig på omyndiga personer, inkluderat de som lever i ett förhållande som kan klassificeras som ett informellt äktenskap.

Fotnoter:


[1] Professor i civilrätt, särskilt familjerätt vid Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet respektive doktorand vid samma universitet. Walleng skriver en avhandling i samborätt.

[2] Resolution 1468 (2005) Forced marriages and child marriages.

[3] The Committee on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, General Recommendation No. 21 (p.36).

[4] Se 2002/03:LU 19 s. 11. Att åldersgränsen för accepterande av ett samboförhållande anges vara 15 år kan förklaras av att sambor ska leva i parförhållande som bland annat brukar innefatta sexuellt samliv, se vidare prop. 1986/87:1 s. 252.

[5] Se FB 6 kap 2 § 2 st som stadgar att vårdnadshavaren har ansvar för barnets personliga förhållanden och skall se till att barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran blir tillgodosedda. Av FB 6 kap 11 följer att vårdnadshavaren har bestämmanderätt i frågor som ingår i vårdnadsansvaret, men att bestämmanderätten ska utövas med beaktande av barnets synpunkter och önskemål.

[6] FB 9 kap 2a §.

[7] ÄktB 2 kap 1 § och 15 kap 1 §.

[8] FB 6 kap 2 § e contrario och FB 9 kap 2a §.

[9] För sammanfattning av utredarnas förslag se SOU 2012:35 s. 22 f.

[10] SOU 2012:35 s. 317 f. och s. 345 f.

[11] Se SOU 2012:35 s. 80–82.

[12] SOU 2012:35 s. 344.

[13] Norska arveloven § 28b respektive den danska arveloven § 87.

FAKTA

Rättsområde: Familjerätt

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Ny domare

Regeringen har den 27 mars utnämnt en ny lagman.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt