Bli kund Annonsera
torsdag 18 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 21 oktober 2015,
  1. Helena Hallgarn och Ann Björk från VQ arrangerade den stora konferensen på Grand Hotel

  2. Karin Eriksson och Agneta Strömbäck, Lindskog Malmström Advokatbyrå

  3. Dagens första talare Sara Öhrvall

  4. Fernand Sanchez, Venisha Nair, Mayra Carvalho och Georgi Bakardzhiev, Stockholms Universitet

  5. Jacob Johansson, Roschier

  6. Andreas Vilund, Kaiding Advokatbyrå

  7. Johan Wiberg, Avtal24

  8. Susanne Edebäck och Cecilia Rundlöf Yassarati, Familjens jurist

  9. Linda Stenborn, Roschier och Hanna Östlund, KPMG

  10. Richard Åkerman, Hannes Snellman och Caroline Fellenius-Omnell, Tele2

  11. Magnus Wallander, Roschier

  12. Nina Wittholt, Emerton och Caroline Landys, KPMG

  13. Eva Blonde, HP och Christina Wikström, Wikström & Partners

  14. Sophia Lagerholm och Nadja Blomstrand, Delphi

Välbesökt VQ-konferens

Årets VQ-konferens på Grand Hotel i Stockholm samlade en lång rad jurister, såväl besökare som talare, och temat för konferensen var affärsutveckling och innovation för jurister.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

På onsdagen arrangerade VQ sin sjätte årliga konferens på Grand Hotel i Stockholm - VQ Knowledge and Strategy Forum - och nästan 200 personer hade kommit för att ta del av diskussionerna om de viktigaste förändringarna som juristbranschen står inför och hur man bäst kan förbereda sig på de nya utmaningarna.

En lång rad svenska och internationella - såväl praktiskt verksamma jurister och ekonomer, som akademiker - talade om hur den digitala utvecklingen kan komma att påverka såväl juristens arbetssätt som den juridiska marknaden.

Algoritmer och robotar

Dagens första talare var Sara Öhrvall, ekonom, rådgivare och styrelseledamot i bland annat Bisnode, som delade med sig av sina erfarenheter kring digitaliseringen och hur den fortsatta utvecklingen kan tänkas se ut.

Med många intressanta reflektioner och perspektiv på hur algoritmer och robotar kommer att kunna klara allt mer av det som människor gör idag, förmedlade hon nya insikter om möjliga framtida arbetssätt för jurister.

- Redan idag finns exempelvis Swift Court - en domstolssajt där privatpersoner kan lösa enklare tvister på nätet, berättade hon.

Automatisering underifrån

Och den fortsatta automatiseringen av juristens arbete kommer att komma underifrån, menade Sara Öhrvall. Enklare data och information kommer att kunna sammanställas automatiskt mer och mer, men det kommer fortfarande att krävas en juridisk kunskap för att erbjuda extra kvalitet på mer avancerad typ av juridiskt arbete.

- Alla måste vara lite bättre! Och vi kommer att behöva ändra vårt sätt att arbeta och använda våra kunskaper och erfarenheter till de mer avancerade analyserna, konstaterade hon. 

Köparens marknad

Övriga talare på förmiddagens del av seminariet var David Fitch från den amerikanska advokatbyrån Norton Rose Fulbright, Miral Hamani-Samaan, Managing Counsel in M&A på Hewlett Packard samt Archana Makol, chefsjurist på British Telecom.

I sitt anförande fokuserade David Fitch på de stora förändringar som skett på marknaden för juristtjänster under det senaste decenniet.

- Ungefär runt år 2008 skedde en stor förändring då klienterna började ställa mer krav och det svängde till att alltmer bli köparens marknad, vilket i sin tur ledde till att byråerna helt och hållet fick tänka om när det gäller hur man debiterar. Samtidigt dök det upp nya typer av konkurrenter till de traditionella advokatbyråerna och även detta ledde till att byråerna tvingades ändra sitt arbetssätt.

Utveckling av bolagsjuristavdelningarna

Miral Hamani-Samaan och Archana Makol, som var nästa talare, är exempel på bolagsjurister som affärsutvecklat sin verksamhet på ett sätt som påverkar advokatbyråerna.

Miral Hamani-Samaan berättade om det it-stöd som man utarbetat internt på HP för att hantera M&A-arbetet och därmed minimera juristkostnaderna. Enligt Financial Times Innovative Lawyers har projektet potential att på ett omvälvande sätt förändra de juridiska rutinerna kring M&A-arbetet, och Hamani-Samaan konstaterade att it-stödet inneburit enorma effektiviseringar av bolagsjuristarbetet inom företaget.

Säljer till andra företag

Förmiddagens sista seminarium hölls av Archana Makols som berättade om hur man på British Telecom har effektiviserat arbetet internt, med hjälp av ny teknologi, men också om bolagets nya initiativ med att sälja sina juristtjänster externt till andra företag.

- Vi har byggt alla dessa tekniska lösningar för oss själva men när vi sedan insåg hur bra de var, och då det numera är möjligt i Storbritannien, såg vi ingen anledning till att inte sprida detta även utanför BT, konstaterade hon avslutningsvis innan det sedan var dags för lunchpaus.

Snabbare tempo och kapa spilltid

På eftermiddagen löpte två seminarier parallellt varav det ena hölls av Andreas Rönnheden från Wistrand och handlade om affärsutveckling i praktiken. Rönnheden konstaterade att sedan han började sitt arbete på byrå har tempot drivits upp betydligt och om man förut kunde ta någon vecka på sig för att svara på ett brev ska man nu svara inom ett dygn.

Ett sätt att spara tid är att skapa olika sorters mallar, vilket Wistrand gör tillsammans med VQ.

- Det tar bort spilltid och säkerställer kvalitetsinnehåll, menade han. Det är en väg framåt för att möta den nya verkligheten.

Förändrade roller

Därefter talade Daniel Vamos Fecher, Head of Nordics på DayOne, och Morgan Lundberg, chefsjurist på Klarna, om hur man skapar en framgångsrik klientrelation, detta bland annat utifrån en studie om hur rollerna som juristavdelning och advokatbyrå håller på att förändras.

Enligt Morgan Lundberg är en av Klarnas utmaningar att hålla rätt nivå på kunskapen internt. Man vill använda extern experthjälp för att täcka upp luckor och det krävs hög nischkunskap hos en sådan extern part.

Förändrad advokatroll

Karin Nordborg från Danowsky & Partners och Jan Widlund från MAQS samtalade om moderniseringen av advokatrollen. Jan Widlund har arbetat som advokat i över fyrtio år och den största förändringen enligt honom är att man numera har med sig kontoret var man än är och alltid är anträffbar.

- Nu har man kontoret på fickan. Man kan göra mycket när man är borta, konstaterade han.

Men han ser egentligen inga nackdelar med den ständiga uppkopplingen som ju innebär att klienten kan få komplex information även när man inte är på kontoret.

Juridisk export

Det andra parallella föredraget handlade om juridiska tjänster som en exportvara. Kristoffer Löf, delägare på Mannheimer Swartling, inledde med att tala om varför juridisk export är viktig.

– En stor andel av intäkterna för byråer kommer ifrån export av juridiska tjänster, förklarade han.

Tillsammans med en panel bestående av Johan Ramberg, senior group legal counsel på Electrolux, och Patricia Shaughnessy, moderator för dagen, diskuterades sedan svensk lag i internationell tvistelösning. Enligt Kristoffer Löf kommer människor alltid att utgå från sin inhemska lag, men när parterna ska kompromissa kan svensk lag bli aktuell.

Han förklarade vidare att Stockholm är billigare än jämförbara jurisdiktioner för tvistelösning. Att de juridiska avgifterna har skjutit i höjden på andra ställen är en viktig kompentent i det internationella användandet av svensk lag.

Vid den andra paneldiskussionen diskuterades bland annat den tekniska utvecklingen i branschen. Skepsis uttrycktes för att datorer och artificiell intelligens skulle kunna komma att ersätta advokater helt, men naturligtvis kommer de att effektivisera advokaternas arbete betydigt. En annan aspekt av den tekniska utvecklingen, som fördes fram i diskussionerna, är att automatiseringen kommer att äta upp lågnivåjobben.

Webinar om utmaningar och möjligheter

Huvudtalare på konferensen och sist ut var Jordan Furlong, Principal på Edge International, som höll ett webinar omThe New Rules: 8 Key Elements of the New Legal Marketplace” från Kanada.

Han utforskade de viktigaste aspekterna av framtidens marknad för juridiska tjänster och framförde rekommendationer på hur man bäst förbereder och anpassar sig inför framtiden. Bland annat menade han att advokatbyråer måste sluta se hårt arbete och antalet arbetade timmar som produktivitet.

- För att hantera de utmaningar branschen står inför behöver produktivitet värderas högre och annorlunda, menade Jordan Furlong.

Avslutningsvis konstaterade han att byråer måste erbjuda mer transparens i prissättningen av sina tjänster, vilket är något som kunderna verkligen efterfrågar.

Kriminell mc-miljö växer i Sverige

I en ny nulägesrapport om den kriminella mc-miljön konstateras bland annat att denna miljö fortsätter att växa.

Delphi arrangerade GDPR-dag

För femte året i rad anordnade Advokatfirman Delphi i veckan GDPR-dagen i Göteborg.

Ny chefsjurist på Alecta

Karin Cederbaum blir ny chefsjurist och chef för avdelning Juridik på Alecta.

DOMARBLOGGEN

DNA som bevisning

Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Jurist får pris

Upphandlingsjurist Fredrik Rogö har fått utmärkelsen Årets inköpare 2024.

Misstänkt samband mellan tre sprängningar

Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Förundersökningarna har nu därför samordnats.

STUDENTARTIKEL

Ett urholkat anställningsskydd?

Studenten Zack Norén granskar hur arbetsbristuppsägningar i rättspraxis står sig i jämförelse med LAS ursprungliga syfte.

Foto Andrey Popov

Ersättning utreds

En särskild utredare ska nu se över regelverket för ersättning till rättsliga biträden

PRAKTIKERARTIKEL

Sanningen om könstillhörighetslagen

Den 17 april ska riksdagen besluta om en ny könstillhörighetslag som ska göra det enklare att ändra juridiskt kön. Vad innebär det egentligen – rent rättsligt?

Foto © Harvepino

Förordnandetaxan fungerar väl

Domstolsverket har nu gjort en uppföljning av den taxa i förordnandemål som infördes den 1 juni 2023.

DOMARBLOGGEN

Om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

FN: s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fyller femton år i år och om den handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Bar diskriminerade gravid kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en restaurang- och sportbar nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning.

Foto Syda Productions

Otillräckliga åtgärder för barns rättigheter

Sverige skrev under barnkonventionen för mer än 30 år sedan och 2020 gjordes den till svensk lag. Enligt Riksrevisionens har staten emellertid inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att konventionen ska få genomslag i praktiken.

Busschaufför utsatte resenär för trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär att ett regionalt länstrafikbolag ska betala diskrimineringsersättning till en kvinna för trakasserier. Enligt DO har trakasserierna haft samband med etnisk tillhörighet.

Turn Energy rekryterar Legal Counsel

Solenergibolaget Turn Energy har anställt juristen Hanna Tynkkynen.

Foto Inbj

Nya domare

Regeringen har den 4 april 2024 utnämnt sju nya domare.

DOMARBLOGGEN

Om laglighetsprövning

Varför finns det laglighetsprövning i förvaltnings-domstolarna och hur går denna till. Om det handlar senaste inlägget på Domarbloggen.

Ny lagman i Stockholm

Regeringen har den 27 mars utnämnt Göran Lundahl till lagman i Stockholms tingsrätt.

MSA studenternas po-puläraste arbetsgivare

För femte gången erövrar Mannheimer Swartling titeln som den mest attraktiva arbetsgivaren när juriststudenterna rankar sina kommande potentiella arbetsplatser.

Foto G. Fessy, EU-domstolen

Ny EU-domare föreslås

Efter att ha genomfört intervjuförfarande förslår nu Domarnämnden att Fredrik Schelin utses till Sveriges domare i EU-domstolen.

Jurist blir ledamot i Fondtorgsnämnden

Chefsjuristen Anders Sjöborg förordnas som ledamot i Fondtorgsnämnden.

DOMARBLOGGEN

Häktning av barn

Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

52 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 52 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 14 mars. 35 advokater har utträtt ur samfundet.

Det gångna året i Advokatsamfundet

Advokatsamfundets verksamhetsberättelse för år 2023 har nu publicerats.

Wistrand ingår i CMS

Efter mer än 100 år som svensk advokatbyrå integreras Wistrand Advokatbyrå med CMS och blir därfär CMS Wistrand.

Foto Andrey Popov

Nya domare

Regeringen har den 14 mars utnämnt fem nya domare.

DOMARBLOGGEN

Domarbloggen växer

Domarbloggen kommer framöver att kunna ge en ännu mer komplett inblick i svenskt rättsväsende. Detta då Förvaltningsrätten respektive Kammarrätten i Stockholm från och med nu medverkar som gästskribenter.

Ny delägare till Hammarskiöld

Sanna Isaksson har anslutit till Hammarskiöld som ny delägare med fokus på Private M&A och Private Equity-transaktioner.

Uteslutning av advokat

Advokatsamfundets disciplinnämnd har uteslutit en advokat ur samfundet. Bristerna har handlat om att advokaten åsidosatt sitt oberoende, antagit uppdrag trots att intressekonflikt förelegat och inte övervakat en biträdande jurist.

Foto Vinge

Ny VD för Vinge

Louise Brorsson Salomon, som är delägare på Vinge, efterträder under våren Maria-Pia Hope som varit VD sedan 2012.

DOMARBLOGGEN
Foto © tomloel

Vittnesstöd i domstolar

En kanske mindre känd, men ändå viktig, del i domstolarnas verksamhet är vittnesstödet och om detta handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Åtalas för krigsbrott

En man i 50-årsåldern åtalas nu för två fall av krigsförbrytelser i Syrien under 2015.

Foto © Valentin Armianu

Domstolar vill ha bättre registerkontroller

Domstolsverket vill se utökade möjligheter till registerkontroller i samband med anställning och har därför lämnat en hemställan till regeringen om detta.

Nya arvsregler utreds

Regeringen har tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente.

Få förändringar i nämndemannakåren

Trots insatser för att föryngra och bredda nämndemannakåren har det endast skett marginella förändringar bland nämndemännen sedan förra valet.

Ny MP på Lindahl

Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.

Foto GAMMA-MAN

Många utmaningar för landets domstolar

Domstolsverket har nu lämnat in sitt budget-underlag för 2025-2027 till regeringen. I underlaget lyfts särskilt frågor rörande domstolarnas förutsättningar att även fortsatt kunna avgöra mål snabbt och rättssäkert.

Ny MP på Harvest

Harvest Advokatbyrå har utsett Gustav Sälgström till ny Managing Partner. Han efterträder Amin Bell som kvarstår som partner.

Foto Per Groth

Ny Riksåklagare

Regeringen har utsett Katarina Johansson Welin till ny riksåklagare.

Åtalas för två fall av allmänfarlig ödeläggelse

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december förra året. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

DOMARBLOGGEN
Foto OLEKSANDR PRYKHODKO

Domstolsutveckling inom Europarådet

Karin Wennberg Boberg och Björn Lindén på Domstolsverket är engagerade som svenska experter för arbetet inom Europarådets kommitté för domstolsutveckling och om detta arbete handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto Twonix

Jurister som engagerar i sociala medier

I den nyligen publicerade "Maktbarometern: Juridik", framgår vilka som engagerar och når flest svenskar på våra största sociala medier. Högst upp i flera medier kommer Ardalan Shekarabi och Elisabeth Massi Fritz.

Bank missgynnade föräldraledig kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att Klarna Bank missgynnade en kvinnlig anställd i samband med föräldraledighet och begär nu att banken betalar 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Foto Valery Voennyy

Året som gått i HFD

Högsta förvaltningsdomstolens verksamhetsberättelse för 2023 innehåller bland annat rättsfall i korthet, statistik samt artiklar som beskriver verksamheten och vardagen för medarbetarna på domstolen.

STUDENTARTIKEL

En tvär rättsveten- skaplig reflektion

Myndighetsutövning förekommer som rekvisit inom flertalet vitt skilda rättsområden. Med det i åtanke är det förvånande att det inte är klart vad rekvisitet omfattar. I denna artikel gör studenten Zack Norén ett försök att precisera begreppet.

Foto Sten-Åke Stenberg

HD:s verksamhet 2023

Högsta domstolen har nu publicerat sin verksamhetsberättelse för 2023. Den innehåller bland annat en presentation av två nya justitieråd och texter om den ombyggnation som genomfördes i Bondeska palatset under året

Inkomna mål ökade under 2023

Under 2023 ökade antalet inkomna mål till domstolarna. Det visar årsredovisningen från Sveriges Domstolar. Redovisningen visar också på fortsatta prioriteringar avseende digitalisering, kompetensförsörjning och säkerhet.

DEBATT

Är en uranrusch möjlig?

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vill tillåta uranbrytning i Sverige. Mellan 1960 och 2018 skedde ingen uranbrytning trots att det var lagligt. Ska uran brytas, finns ett minfält av hinder som måste övervinnas.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare ska rekryteras

Domarnämnden har beslutat att gå vidare med fyra sökanden till tjänsten som Sveriges domare vid EU-domstolen i Luxemburg.

Kammarrätten skärper säkerheten

Kammarrätten i Stockholm inrättar från och med den 22 februari en fast säkerhetskontroll.

Åklagaren avslutar Estonia-ärende

Åklagaren har beslutat att inte återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen och inte heller inleda förundersökning i samband med Estonias förlisning.

Nya domare

Regeringen har den 15 februari 2024 utnämnt fem nya domare.

Bostadsbolag diskriminerade kvinna

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när ett bostadsbolag nekade en kvinna en hyresrätt eftersom hennes inkomst bygger på sjukersättning.

Inbetalda återkrav från gärningspersoner ökar

Brottsoffermyndigheten betalar ut brottskadeersättning till brottsoffer och kräver sedan tillbaka beloppet från gärningspersonerna. Under 2023 ökade andelen inbetalda återkrav med 18 procent, vilket motsvarar cirka 9 miljoner kronor.

Foto David Naylor, Uppsala universitet

Vinterpromotion vid Uppsala universitet

Nyligen genomfördes Uppsala universitets årliga vinterpromotion. För Juridiska fakultetens räkning installerades bland annat de två hedersdoktorerna professor, dr Vesna Rijavec och Anders Eka, justitieråd och ordförande i Högsta domstolen.

Årets Advokatbyrå

Vinnarna av Årets Advokatbyrå inom ett antal olika kategorier presenterades nyligen på ett lunchevent på Berns i Stockholm.

Foto Andrey Popov

Förbättrade möjligheter till delgivning

Domstolsverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan har till Justitiedepartementet lämnat en hemställan om att regeringen närmare låter utreda och överväga förbättrade möjligheter till delgivning.

Kommun missgynnade föräldraledig kvinna

Det var ett missgynnande som är förbjudet enligt föräldraledighetslagen när en kvinna inte fick tillbaka sitt tidigare arbete när hon återgick i tjänst efter föräldraledigheten, slår Diskrimineringsombudsmannen, DO, fast.

DOMARBLOGGEN

Tingsfiskaler på kurs

I det senaste inlägget på Södertörns tingsrätts blogg skriver tingsfiskalen Sofia Holje om en utbildning vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) som tingsrättens fiskaler har gått på.

Ny JO-granskning av Migrationsverket

Trots att JO vid upprepade tillfällen granskat och uttalat kritik om Migrationsverkets handläggningstider har ett stort antal anmälningar fortsatt komma med klagomål om detta. Därför inleder JO nu en ny granskning.

Nya domare

Regeringen har den 1 februari utnämnt 16 domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt