Bli kund Annonsera
söndag 15 september 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 augusti 2024,

När standardavtal kolliderar

Standardavtal är ett allt vanligare inslag i dagens affärsliv. Det är inte ovanligt att båda parterna har egna standardiserade villkorsuppsättningar. När avtalsprestationerna sedan utväxlas uppstår vissa gånger frågan om vilka villkor som ska tillämpas. I denna artikel granskar den nyblivna juristen Zack Norén vilka lösningsalternativ som finns och hur problematiken bör lösas.

VERKTYG

»
Tipsa en vän


Allmänt om standardavtal
Ett standardavtal brukar definieras som ett avtal med i förhand formulerade villkor med syfte att tillämpas i flertalet olika avtalsförhållanden. Karakteristiskt är att villkoren inte har blivit föremål för individuell förhandling mellan parterna. På så vis rationaliseras och påskyndas varje avtalsslut vilket i sin tur minskar transaktionskostnaderna. Avtalets innehåll preciseras också vilket dessutom medför en ökad förutsebarhet och trygghet, inte minst för den part som upprättat avtalet.

De flesta företag tillämpar idag någon form av standardavtal för sin handel. Inkorporeringen kan ske på en mängd sätt och i ett antal olika faser av avtalsbindningsprocessen. Allt från en hänvisning i samband med huvudavtalets undertecknande till tryckt avtalstext på baksidan av en orderbekräftelse kan komma på fråga. Eftersom avtalsbindningsprocessen ofta innebär att avtalsdokumentation utväxlas vid en mängd tillfällen, samtidigt som inkorporering av standardvillkor ofta sker rutinmässigt, föreligger en risk att avtalsparterna utan vetskap hänvisar till olika standardavtal.

Problematiken med kolliderande standardavtal
Varje standardavtal som är ensidigt upprättat tenderar att inneha villkor som gynnar den part som författade det. I de fall båda avtalsparterna hänvisar till sina egna standardavtal finns därför en risk för motstridighet. Hur denna motstridighet ska hanteras är en fråga utan ett självklart svar. Kolliderande standardavtal, eller battle of forms som det också kallas, har nämligen inte behandlats i någon större utsträckning i svensk rätt.

Ett av de få rättsfall som berör problematiken är NJA 1916 s. 583. I målet hade säljaren hänvisat till sina standardavtalsvillkor varpå köparen i sin tur hänvisat till sina standardvillkor i accepten. HD bedömde accepten som oren och bindande avtal hade därmed inte kommit till stånd. Eftersom ingen av parterna hade påbörjat avtalsprestationerna ger rättsfallet ingen vägledning kring hur situationen ska bedömas efter det att avtalets fullgörande påbörjats eller avslutats.

I doktrinen har det presenterats ett antal olika synvinklar gällande vilken parts standardavtal som ska få företräde. Det finns i detta sammanhang inte anledning att på ett djupare plan redogöra för varje enskild författares åsikt om olika metoder. I det följande presenteras en översikt av de mest frekvent förekommande lösningsmodellerna.

De olika lösningsmodellerna

1. First shot
First shot-modellen innebär att det är den första viljeförklaringen, det vill säga det standardavtal som först inkorporerades i huvudavtalet, som har företräde. Efter att det första standardavtalet har införlivats har mottagaren en skyldighet att uttryckligen bestrida dessa. Om motparten endast väljer att översända sina egna villkor är det således, enligt first shot-modellen, inte tillräckligt för att sätta den första viljeförklaringen ur spel (Göransson, Ulf, Kolliderande standardavtal, 1988, s. 25–26).

2. Last shot
Tvärtom från ovan innebär last shot-modellen att det standardavtal som avsändes sist är det som vinner företräde. Bernitz anser att last shot-modellen är det alternativ som främst är förenligt med svensk rätt. Han menar, i ljuset av 6 § 2 st. avtalslagen, att en tillämpning av last shot-modellen ligger närmast till hands då den senare referensen till ett standardavtal är att likställas med en oren accept. Eftersom denna orena accept sedan får anses konkludent accepterad måste det senare standardavtalet äga företräde (Bernitz, Ulf, Ulf Göranson: Kolliderande standardavtal, JT nr 2-3, 1989/90 s. 363-364). Viss praxis om vad som ska anses utgöra en konkludent accept visar också att en tillämpning av last shot-modellen teoretiskt sett är förenlig med svensk rätt, se t.ex. NJA 1980 s. 46 och NJA 1946 s. 122.

3. Knock-out
Till skillnad från de föregående presenterade lösningsmodellerna ser knock-out modellen (eller sammanjämkning som den ibland kallas) inte standardavtalen som odelbara. I stället erbjuds ett synsätt där villkoren från bådas håll jämkas samman. Ifall det finns villkor som är helt oförenliga med varandra får rätten tolka och fylla ut dessa delar, exempelvis med grund i den dispositiva rätten. Metoden återfinns i artikel 2.1.22 UNIDROIT Principles, artikel 2:209(1) PECL och artikel II.-4:209 DCFR.

4. Situationsanpassad lösning
En annan lösning på problemet som växt fram är att göra en bedömning i det enskilda fallet.

Utgångspunkten är här att bedöma den enskilda avtalssituationen utifrån faktorer såsom vilken lösning som främst är förenlig med dispositiva rättsregler och vad som är normalt för avtalstypen. Det kan även vara av intresse att undersöka hur standardavtalen har blivit införlivade samt om någon av parterna särskilt har fäst vikt vid att det egna standardavtalet skulle gälla i avtalsförhållandet.

Vilken modell bör ges företräde?
De sedvanliga rättskällorna lag, praxis och doktrin, ger för svensk rätts del inga tydliga indikationer för vilken lösning som ska ges företräde. Frågan är omdiskuterad och det finns inget självklart svar. En naturlig utgångspunkt är att upprätthålla sig vid last shot-modellen och dess någorlunda överensstämmelse med avtalslagen.

Trots att last shot-modellen i viss mån är möjlig att förena med de etablerade avtalsrättsliga principerna är det i realiteten sällan möjligt att kategorisera de olika standardavtalen etiketten anbud och accept. Det är också svårt att anse att någon av parterna kan ha varit i ond tro så länge ingen direkt reflekterat över motpartens standardavtal. För att avgöra problematiken utifrån 6 § 2 st. avtalslagen måste situationen därför i princip pressas in i rekvisiten.

Last shot-modellen är också, likt first shot-modellen, statisk på så vis att någon av parterna får igenom alla sina villkor, medan den andre helt får ge upp sina. Även om ett sådant synsätt underlättar förutsebarheten kan det te sig strängt att den ena parten alltid behöver underkasta sig den andres villkor. Att låta tidsföljden som parterna har hänvisat till varje standardavtal få avgörande betydelse kan vidare upplevas som godtyckligt. I de fall parterna har översänt sina standardvillkor rutinmässigt blir det i princip slumpen som får styra lösningen av det enskilda fallet.

En friare tolkning ger en större möjlighet att ta hänsyn till det enskilda fallets egenheter. Vid tillämpning av den situationsanpassade lösningen är det olika faktorer från fall till fall som styr vilket standardavtal som ska äga företräde framför det andra. Hänsyn kan exempelvis tas till hur kollisionen mellan standardavtalen uppkom, vilket av dessa som främst ligger i linje med dispositiva rättsregler och vilken part som får anses ha varit mest försumlig. Bedömningen blir här mindre mekanisk eftersom domstolen eller skiljenämnden ges fler verktyg för att hantera frågan.

I vissa fall kan tänkas att den situationsanpassade lösningen inte erbjuder någon direkt lösning. Det kan exempelvis vara svårt att urskilja något som talar för att det ena standardavtalet ska tillämpas framför det andra när det visar sig att parterna bär lika skuld till den uppkomna situationen och båda parternas klausuler avviker från dispositiv rätt. I en sådan situation är det lämpligt att avgöra frågan utifrån knock-out modellen eftersom en sammanjämkning i största möjliga utsträckning behandlar parterna likvärdigt. Att betrakta båda standardavtalen som avtalsinnehåll sätter på så vis den verkliga partsavsikten vid avtalets ingående i fokus.

FAKTA

Lagrum: UNIDROIT Principles, artikel 2:209(1) PECL och artikel II.-4:209 DCFR

Rättsfall: NJA 1916 s. 583 NJA 1980 s. 46 NJA 1946 s. 122

Litteratur: Bernitz, Ulf, Ulf Göranson: Kolliderande standardavtal, JT nr 2-3, 1989/90 s. 363-364 Göransson, Ulf, Kolliderande standardavtal, 1988, s. 25–26

Nya domare

Regeringen har den 12 september utnämnt fem nya domare.

Få jurister erbjuds AI-utbildning  

Trots att två av tre jurister vill gå en AI-utbildning har knappt var femte erbjudits kompetens-utveckling inom AI av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning från Akavia.

Delphi en av Skånes bästa arbetsplatser

Advokatfirman Delphi i Malmö har blivit utsedd till en av Skånes bästa arbetsplatser 2024 av organisationen Great Place To Work.

Ökade resurser till Sveriges Domstolar

Efter att regeringen presenterat den kommande budgetpropositionen för 2025 står det klart att de ekonomiska resurserna till Sveriges Domstolar ökar.

DOMARBLOGGEN

Vad får man heta?

Kan man heta vad som helst nuförtiden? Om namnmål i domstol handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ©kzenon

116 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 116 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 5 september.

Ny rättschef på Bolagsverket

Maria Monthure tillträder som ny rättschef på Bolagsverket. Hon kommer närmast från Lantmäteriet där hon haft rollen som chefsjurist.

Omfattande åtal mot bland annat advokat

Åtal har väckts mot totalt åtta personer i ett ärende rörande försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Foto Tatiana Savvateeva Dreamstime.com

Juristprogrammet toppar sökstatistiken

Juristprogrammet ligger kvar i topp som mest sökta program på Uppsala universitet.

Foto Daniel76 Dreamstime.com

Passhand-läggare åtalas för urkunds-förfalskning

Åklagare har åtalat bland annat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten i Norrköping för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts.

Ny delägare i TM & Partners

Helena Brännvall, vars verksamhetsområde omfattar immaterialrätt, kommersiella avtal, tech och tvistlösning, är ny delägare i TM & Partners.

Foto Vlad Kochelaevskiy

Apotek får böta

Apoteket och Apohem måste betala 37 respek-tive åtta miljoner kronor efter att bolagen över-fört integritetskänsliga personuppgifter till Meta.

Foto Tommy Alvén

Tingsrätt får ny lagman

Regeringen har den 29 augusti utnämnt Eva-Lena Norgren till lagman i Göteborgs tingsrätt.

Centrum för rättvisa utser Specialist Counsel

Alexander Ottosson har tillträtt som Specialist Counsel hos Centrum för rättvisa.

Kompass nyanställer

Kompass Advokat har anställt en senior biträdande jurist, två biträdande jurister och en office support under augusti månad. 

Rekryterar ny partner

CauseyWestling har rekryterat skattejuristen Maria Blom Zand, närmast Transfer Pricing Director på PwC, som ny partner.

Ny delägare i Cederquist

Arthur Klintred lämnar Linklaters för att bli delägare i Cederquist.

Två män åtalas för hets mot folkgrupp

Åklagaren har väckt åtal mot två män, varav den uppmärksammade Salwan Momika är en, för hets mot folkgrupp efter fyra koranbränn-ingar i Stockholm under förra sommaren.

Foto Europeiska gemenskapernas domstol

Utökad behörighet för EU-tribunalen

EU-tribunalens behörighet utökas den 1 september på så sätt att domstolen blir behörig att pröva tolkningsfrågor från nationella domstolar på sex särskilda områden.

Lämnar White & Case

Advokat Magnus Wennerhorn ansluter som delägare vid Linklaters i Stockholm.

DOMARBLOGGEN

Vad gäller egentligen om säkerhetszoner?

Säkerhetszoner, eller visitationszoner som de ofta kallas i dagligt tal, är ett ämne som har varit aktuellt i samhällsdebatten de senaste åren och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

A1 Advokater väljer in en ny delägare

Advokat Philippe Benalal har anslutit till A1 Advokater som ny delägare.

Advokat åtalas för flera olika ekobrott

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har åtalat en advokat i Stockholm för flera fall av skatte-brott, bokföringsbrott samt penningtvättsbrott.

Foto Roland Magnusson

Jurist blir GD för PRV

Anna Jardfelt har tillträtt som ny generaldirektör för Patent- och registreringsverket.

ICC omväljer ledamöter

Advokat Therese Isaksson och docent Patricia Shaughnessy har omvalts till ledamot respektive alternerande ledamot i ICC:s Skiljedomstol.

Ny MP på Lindahls

Lina Stenson tar över rollen som Managing Partner vid Advokatfirman Lindahls kontor i Helsingborg.

PRAKTIKERARTIKEL

När standardavtal kolliderar

Standardavtal är ett allt vanligare inslag i dagens affärsliv. Det är inte ovanligt att båda parterna har egna standardiserade villkorsuppsättningar. I denna artikel granskar den nyblivna juristen Zack Norén vilka lösningsalternativ som finns när standardavtal kolliderar och hur problematiken bör lösas.

Foto Mickes Fotosida

Stäms för vilseledande marknadsföring

Konsumentombudsmannen, KO, stämmer nu ett företag och personen bakom företaget för vilseledande marknadsföring rörande bilars garanti.

Åtal för grova miljöbrott

Ett flertal personer åtalas för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott efter att stora mängder förorenat avfall lagts upp på en fastighet i Melleruds kommun.

Foto CELSO PUPO RODRIGUES

Professor får militäruppdrag

Professor Daniel Stattin vid Uppsala universitet får förordnande som auditör i Försvarsmakten

PRAKTIKERARTIKEL

Ska HD bestämma över klimatpolitiken?

Är det rätt att flytta besluten om klimat- omställningen från riksdagen till rättssalen? Nyblivne juristen Robin Nilsen skriver om hur Auroramålet kan bli avgörande för i vilken mån folkvalda respektive jurister ska vägleda oss genom de avvägningar som klimatfrågan innebär.

Foto Vinge

Svensk advokat expert i EU:s patentdomstol

Advokat Håkan Borgenhäll har utsetts till expert i centret för medling och skiljeförfarande i den nyligen inrättade Unified Patent Court.

IMY får ny GD

Regeringen har utsett chefjuristen Eric Leijonram till ny generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Han tillträder tjänsten den 1 oktober.

Ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten

Regeringen har beslutat att utse Rikard Jermsten till ny generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Anställningen gäller från och med den 1 oktober.

Foto Micheal Erhardsson

Nya lagar i juli

Vid halvårsskiftet den 1 juli trädde en rad nya lagar och förordningar i kraft.

STUDENTARTIKEL

Fast etableringsställe vid exklusiva avtal

EU-domstolen har nyligen meddelat ett förhandsavgörande rörande tolkningen av begreppet fast etableringsställe enligt artikel 44 i mervärdesskattedirektivet. Studenten Hemen Yazdanfar undersöker hur pass långtgående slutsatser som kan dras av förhandsavgörandet och vilken betydelse domen har för svensk rätt.

Sanktionsavgift mot Avanza

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfärdar en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor mot Avanza Bank AB.

Foto Stuart Miles

IMY vill utreda bakgrundskontroller

Integritetsskyddsmyndigheten vill att det tillsätts en utredning med uppdrag att säkerställa en lämplig balans mellan behovet av att utföra bakgrundskontroller och skyddet för den personliga integriteten.

STUDENTARTIKEL

Avdrag för rådgivning vid aktieavyttring

Det är normalt att rådgivningstjänster förvärvas i samband med överlåtelse av dotterbolags-andelar. I ljuset av att överlåtelse av dessa andelar är momsfri uppkommer frågan om möjligheten att dra av ingående moms för de förvärvade rådgivningstjänsterna. Studenten Hemen Yazdanfar försöker bringa klarhet i vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att avdragsrätt ska föreligga.

DOMARBLOGGEN

Svensk domare i Kosovo

Domaren Mats Persson är utsänd till Kosovo som rättslig rådgivare och om sitt arbete där skriver han nu på Södertörns tingsrätts Domarblogg.

Snabbare lagföring för unga i hela landet

Regeringen har nu beslutat om att utöka ett tidigare uppdrag om försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål för lagöverträdare under 18 år. Försöksverksamheten ska fortsätta och byggas ut till samtliga polisregioner i landet.

STUDENTARTIKEL

Aktiekapitalets vara eller icke vara

Aktiekapitalets vara eller icke vara i privata aktiebolag har sedan lång tid tillbaka varit uppe för debatt. Med anledning av detta granskar studenten Hemen Yazdanfar kapitalkravet för privata aktiebolag med fokus på borgenärssyftet.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Rättschefen Katrin Hollunger Wågnert föreslås nu bli nytt justitieråd i Högsta domstolen.

DOMARBLOGGEN

EU-rätten och Sverige

Den 9 juni är det EU-val och i upptakten till detta får EU:s lagar ovanligt stor uppmärk-samhet. Om EU-rätten och hur den blir till handlar Södertörns tingsrätt domarblogg den här veckan.

Foto Inbj

Kritik mot förslag om prövningstillstånd

Domstolsverkets förslag om utökat prövnings-tillstånd är problematiskt. Det anser Sveriges Advokatsamfund.

Framtida konkursforum

Samtliga tingsrätter och hovrätter ska även fortsättningsvis ska vara behöriga att handlägga konkursfrågor. Det anser Domstolsverket, som nu redovisat sitt regeringsuppdrag.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt