Ny lagstiftning ska ta tillbaka brottsvinster
VERKTYG
– Pengar är den centrala drivkraften för en stor del av brottsligheten. Jag välkomnar den nya lagstiftningen som ger oss utökade möjligheter att komma åt den kriminella ekonomin, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.
Reglerna innebär att det är en primär uppgift att ta tillbaka brottsvinster, oavsett om det finns ett brottsoffer som vill ha tillbaka det som han eller hon har förlorat.
Statens ansvar
Det är istället staten som ska se till att det som förverkas slussas till brottsoffret. För att underlätta det kan polis och åklagare redan under utredningen ta pengar och värdeföremål ”i pant” för att säkerställa att den dömde betalar vad han blir skyldig.
– Ett av Åklagarmyndighetens huvuduppdrag är att återta brottsvinster, och vi har många goda skäl att satsa tungt på att beröva kriminella vinsterna av deras brottslighet. Med pengar skaffar brottslingar sig själva och sin omgivning statussymboler och andra värdeföremål, symboler som lockar unga in i ett kriminellt liv. Brottsvinster återinvesteras också i ny brottslighet, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.
Förverkas även utan brott
En viktig nyhet är att pengar och värdeföremål som inte kan förklaras med legala inkomster nu kan förverkas utan att ägaren binds till att ha begått brott. Genom så kallat självständigt förverkande kan sådan egendom tas i beslag.
– Det är mycket välkommet att Sverige nu får regler som kraftigt begränsar möjligheterna att skylta med och ha oförklarade tillgångar. Det är, som några andra länder redan har erfarenhet av, ett viktigt komplement till andra verktyg för att återta brottsvinster, konstaterar Katarina Johansson Welin avslutningsvis.
UTBILDNING
» Till utbildningarVinge får ny delägare
Vinge har utnämnt skatterättsjuristen Magnus Larsén till delägare i Stockholm.