Bli kund Annonsera
tisdag 22 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 februari 2023,

Även Länsstyrelsen får bakläxa på sin bedömning av kryptotillgångar

Nyligen skrev vi en artikel om hur Bolagsverket förvägrade ett bolag att använda kryptovalutan Bitcoin (BTC) som apportegendom, främst med hänsyn till dess volatilitet. Beslutet överklagades och Förvaltningsrätten i Härnösand var av motsatt uppfattning. Genom ett nytt avgörande från Kammarrätten i Göteborg kan nu konstateras att Länsstyrelsen sällar sig till den skara av svenska myndigheter som har en negativ inställning till kryptotillgångar – och som även de fick fel.
Lars Törner Larsson
Hugo Stålbröst

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Denna gång avsåg frågan registrering av en stiftelse i Länsstyrelsens stiftelseregister. Stiftelsen hade till syfte att utveckla och främja den kontinuerliga utvecklingen av ett internetbaserat och decentraliserat nätverk. Därför hade man avskilt en kryptotillgång, s.k. UGD, vilket skulle utgöra stiftelsekapital med ett beräknat marknadsvärde om 379 764 kronor. Detta skulle vara den enda tillgången i stiftelsen.

Länsstyrelsen invände mot registreringen. Dels berodde detta på att det inte framgick hur stiftelsens förmögenhet skulle placeras, dels, i likhet med Bolagsverket, återigen med hänvisning till volatiliteten och att kryptotillgångar saknar ett inneboende värde. Länsstyrelsen hänvisade till Finansinspektionens tillsynsrapport. Den höga volatiliteten menade myndigheten skulle innebära att det inte går att fastställa att stiftelsen uppfyller kravet på varaktighet i främjandet av dess ändamål då kryptotillgången inte skulle utgöra en godtagbar placering av tillgångarna. Återigen hänvisade man till Finansinspektionens och inställningen att placeringar i kryptovalutor utgör spekulation snarare än investeringar.

Stiftelsen menade att man inte kunde tolka Finansinspektionens tillsynsrapport på sådant vis, då den riktar sig mot konsumenter. Till skillnad från Förvaltningsrätten i Härnösand menade Förvaltningsrätten i Göteborg att detta var oväsentligt. Den höga volatiliteten och efterföljande värderingssvårigheter menade domstolen innebar att stora värdeförändringar kunde ske på förhållandevis kort tid. Därmed kunde inte anses att stiftelsens förmögenhet var placerad på ett godtagbart sätt.

Kammarrätten griper in

Stiftelsen gav sig inte med förvaltningsrättens dom utan överklagade till kammarrätten. Härvid anfördes att projektet drivits ideellt i flera år utan att man ännu inte haft några större kostnader. Eftersom bedömningen av varaktighet är framåtsyftande behövde beaktas vilka behov stiftelsen har för att fullgöra sitt ändamål – varför det var av vikt att det i princip saknades betydande kostnader. Vidare menade man att UGD handlades på marknadsmässiga principer på en öppen marknad, och att transaktionsvolymerna uppgick till flera miljoner SEK sedan november 2021. Det kunde även konstateras att UGD utgör en utility token, d.v.s. en token för drift av en digital plattform – och därmed inte en spekulationstillgång.

Kammarrätten menade att Länsstyrelsen hade gått för långt i sin bedömning. Registreringen av en stiftelse har egentligen inte annat syfte än att ge offentlighet till stiftelserna; någon mer kvalificerad bedömning om det faktiskt föreligger en stiftelse eller ej ska inte göras. Däremot kunde sådan utredning aktualiseras för det fall det framkommer omständigheter som ger anledning att ifrågasätta en redan giltig stiftelsebildning. Även då ska det dock avgränsas till minimumkraven; går det att identifiera ett ändamål och finns det en för ändamålet avskild förmögenhet som uppfyller kraven på varaktighet.

Man konstaterade även att Länsstyrelsen inte hade ifrågasatt värderingen av förmögenheten då man initierade registreringsärendet. Måhända att tillgången är volatil, detta menade Kammarrätten däremot inte innebar att den saknar ekonomiskt värde. I likhet med vad Förvaltningsrätten i Härnösand gjorde gällande konstaterade kammarrätten att samma svängningar i köp- och säljkurs även ses vid andra tillgångsslag, såsom aktier. Volatiliteten var således inte skäl nog att neka registrering, och frågan om förmögenhetens placering – om den var att anse som godtagbar eller ej – låg utanför det minimikrav för stiftelsebildning som Länsstyrelsen hade att granska. Kammarrätten konstaterade även att kryptotillgångar generellt inte kan anses sakna ekonomiskt värde med hänvisning till att handel med kryptotillgångar skattemässigt behandlas i inkomstslaget kapital varvid beskattningen bestäms utifrån ett marknadsvärde i svenska kronor. Kammarrätten kom således till slutsatsen att stiftelsen skulle registreras och biföll överklagandet.

Wistrand kommentar

Med ovanstående kan man nu räkna Länsstyrelsen till ytterligare en av de myndigheter i Sverige vilka har fått backa i sin negativa inställning till kryptotillgångar. Det är positivt att Kammarrätten i Göteborg på ett tydligt och pedagogiskt vis bemöter den något konstlade inställningen – som tyvärr verkar råda hos ett flertal myndigheter – om att kryptotillgångar skulle sakna ett ekonomiskt värde. Förhoppningsvis kan Kammarrätten i Göteborgs bedömning inspirera även andra myndigheter att ändra sin negativa uppfattning om kryptotillgångar.

Slutligen kan konstateras att Länsstyrelsen dock verkar få rätt på en punkt; UGD visade sig vara volatil som tillgång. Vid överklagandet till Kammarrätten uppgick värderingen till ca 1 000 000 kronor, i jämförelse med 379 764 kronor då registreringsförfarandet inleddes.

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt