Bli kund Annonsera
tisdag 22 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 januari 2010,

Utvecklingen inom den digitala immaterialrätten

Henrik Bengtsson, advokat på Delphi, höll ett föredrag på juriststämman 2010.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Advokaten Henrik Bengtsson fokuserade på några av de senaste årens domar när han beskrev hur den digitala immaterialrätten har utvecklats. Det rörde sig om såväl svenska domar som domar från EG-domstolen.

Han började med att tala om straffrättsligt medverkansansvar för fildelning.

- När det gäller The Pirate Bay-domen så konstaterades att det finns både ett subjektivt och ett objektivt medverkansansvar. Det objektiva medverkansansvaret bestod i att de tilltalade hade tillhandahållit en webbplats som genom sina funktioner och genom den verksamhet som bedrevs av The Pirate Bay underlättade och främjade brott.  Det subjektiva medverkansansvaret bestod i att de tilltalade haft uppsåt till det förhållandet att upphovsrättsligt skyddat material förekommit på webbplatsen.

Bengtsson talade också om civilrättsligt medverkansansvar, och tog här upp domen mot Black Internet. Stockholms tingsrätts beslut den 21 augusti 2009 i mål nr T 7540-09 och T 11712-09 (överklagat, Svea hovrätts mål nr Ö 8773-09).

Här uttalade domstolen att Black Internet, genom att tillhandahålla internetuppkopplingen till fildelningstjänsten The Pirate Bay, objektivt sett kunde anses som medverkande till de intrång som användare av tjänster och eventuellt andra gjort sig skyldiga till. Ett subjektivt rekvisit krävdes inte eftersom det rörde sig om ett vitesföreläggande.

En annan dom som handlar om civilrättsligt medverkansansvar är den så kallade Port Lane-domen, Stockholms tingsrätts beslut den 1 december 2009 i mål nr 17127-09. Även detta är överklagat (Svea hovrätt, mål nr 1046-09).

- Här blev det rakt motsatt beslut, konstaterade Bengtsson. Och denna dom ligger efter Black Internet.  Är det proportionerligt att förelägga en internetoperatör att stänga ner ett helt nät?

Han gick vidare till att tala om informationsföreläggande och det välkända Ephone-målet. Tingsrätten biföll här ansökan, svaranden förelades att bevara IP-nummer. Hovrättens majoritet ansåg dock att verken inte hade gjorts tillgängliga för allmänheten – inte sannolika skäl för informationsföreläggande, med andra ord. Hovrättens dom är överklagad till Högsta domstolen, men ännu har beslut om prövningstillstånd fattats.

- Problemet med hovrättens resonemang, sa Bengtsson, det vill säga att det rörde sig om en sluten krets i och med att man var tvungen att ha ett användarkonto för att komma åt det upphovsrättsskyddade materialet, och att det därmed inte kunde sägas vara tillgängligt för allmänheten, är att det blir lätt att kringgå lagen med det tänkesättet.

När det gällde EU-domstolens senaste praxis lyfte Bengtsson fram Infopaq-målet (C-5/08), som rörde artikel 5(1) i Infosocdirektivet . Här sa EU-domstolen att ”upphovsmannens egen intellektuella skapelse” är ett harmoniserat upphovsrättskrav – vilket går tvärt emot HD:s uppfattningi NJA 2009 s. 159. Apis – Hristovech (C.545/07) och Directmedia-målet (C-304/07) rörde båda databasdirektivet. I det sistnämnda fallet konstaterade domstolen att begreppet ”överföring” ska ges en bred tolkning och förutsätter inte att den överförda databasen försvinner från sitt medium. Det saknar också betydelse om den som gjort utdraget har ett illojalt syfte att skapa en konkurrerande verksamhet.

Bengtsson tog också upp vilka kommande avgöranden som är av intresse, och nämnde Louis Vuitton ./. Google (mål nr C-236/08) som rör varumärkesdirektivet – adwords. Enligt Generaladvokatens yttrande är Googles utbjudande av sökord inte varumärkesintrång, eftersom det inte avser förväxlingsbara varor eller tjänster.

Andra kommande EU-domar av intresse är C-264/09 (Interflora) och C-558/08 (Prima Cabin).

Ett svenskt mål har aktualiserat frågan om en skärmdump på en webbsida kan ses som exemplarframställning. Tingsrätten tyckte att det var så, men inte hovrätten (Svea hovrätts dom i mål FT 685-08; överklagad, Hogsta domstolens mål nr T 3440-08). Här hade en person utan tillstånd visat en skärmdump från företaget Q-house på sin hemsida, men enligt hovrätten var bilderna så små att de knappt var urskiljbara för ögat.

Ett annat mycket spännande mål handlar om straffrättsligt ansvar för länkning till streamat material. Målet ligger hos Hudikvalls tingsrätts (B 1230-09) och huvudförhandling ska äga rum den 9 februari. Det uppmärksammades nyligen i Dagens Nyheter (DN 15/1-10).

I detta fall har gärningsmannen vid två tillfällen gjort intrång i målsägandesns upphovsrätt till en tv-sändning av en ishockeymatch. Intrången har skett genom att personen på sin hemsida på internet  olovligen lagt ut så kalalde streaminlänkar till tv-sändingarna. Frågan är: är det ett verk som har spridits? Tv-kanalen argumenterar för att det är på det viset, eftersom det läggs ner mycket arbete på klippning, olika kameravinklar etc., och dessutom förekommer vinjetter som innehåller upphovsrättsskyddat material.

Henrik Bengtssons slutsatser angående utvecklingen inom den digitala immaterialrätten kan kokas ner till tre punkter:

- Eu-rätten har fått ett kraftigt genomslag på immaterialrättsområdet – i princip all immaterialrätt ska bedömas mot bakgrund av EU-direktiv.

- EU-direktiven (Datalagringsdirektivet, E-handelsdirektivet och Infosoc-direktivet) ställs mot varandra och mot Europakonventionen.

- Det är svårt att åstadkomma enhetlig rättstillämpning på det digitala immaterilrättsliga området, och det finns ett stort behov av avgöranden från Högsta domstolen.

FAKTA

Rättsområde: Immaterialrätt

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt