Bli kund Annonsera
tisdag 22 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 27 januari 2010,

Arbetsrätten idag

Erik Danhard, advokat på Nilsson & Co, höll i ett seminarium om arbetsrätt på juriststämman 2010.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Erik Danhard inledde sitt seminarium med att tala om uppsägning och omplaceringsreglerna.

- Arbetsbrist är alltid saklig grund för uppsägning, sa han. Det är arbetsgivaren som förfogar över organisationen och ekonomin över en verksamhet. Det är inte upp till domstolen att göra sådana överväganden – det domstolen har att göra är att kontrollera om det verkligen är sådana skäl som ligger bakom uppsägningen.

Men det finns två omplaceringsregler. Arbetsgivaren ska ta tillvara lediga befattningar, man fyller på i organisationen – detta enligt 7 § andra stycket LAS. I händelse av att en arbetsgivare säger upp ska turordningsreglerna tillämpas, enligt 22 § LAS. De svenska turordningsreglerna är en mix mellan kvalifikationer och senioritet. Har de personerna på avdelningen som stängs ner kvalifikationer för andra avdelningar, tar de deras plats om de har längre anställningstid än dem. LAS har alltså dubbla turordningsregler.

Vad händer då med den arbetstagaren som avböjer? Då är det saklig grund för uppsägning. Under förutsättning att det erbjudande varit skäligt, eller snarare ett sådant erbjudande att arbetstagaren skäligen borde ha godtagit det.

Var börjar man någonstans, i 7 § eller 22 §? Det är en central fråga, och omdebatterad. Här nämnde Danhard domen AD 2009 nr. 50, som handlar om omstationering av arbetstagarna. Den fråga som dyker upp är här: vilka är det som ska erbjudas placeringarna ute i landet? Följer det av turordningen eller inte? Det är en principfråga som AD uttrycker sig väldigt tydligt om: 7§ ska kollas innan 22 §.

AD svarar alltså väldigt tydligt: man börjar i 7 § andra stycket LAS. Men det gäller att förutsättningen – att alla har erbjudits omplaceringar – föreligger för att det ska fungera.

Om alla kan erbjudas arbete, finns det någon turordning till roligare, mer stimulerande och kvalificerade jobb? Detta frågade Danhard retoriskt och hänvisade till AD 1996 nr 144. Svaret är nej. Det är en anställningsskyddslag, ingen ”roligare jobb-lag”.

När det gäller övergång av verksamhet poängterade Danhard att det kommit nya regler som rör automatisk övergång av anställningsavtal, uppsägningsförbud och kollektivavtalsförmåner. Dessa återfinns i 6 b § och 7 § 3 stycket LAS samt 28 § MBL.

- Det finns ett uppsägningsförbud, men det finns undantag från denna huvudregel. Överlåtaren får säga upp i vissa situationer.

I AD 2009 nr 55 konstaterade Arbetsdomstolen att det var nödvändigt att under uppsägningen hålla produktionen igång. Uppsägningen är inte knuten till en fixerad punkt vid övergångsprocessen. I detta fall fanns det inga planer på en annan verksamhet i juni, det kom senare på hösten, och därför var uppsägningarna aldrig gällande.

Ett annat område som har varit väldigt omdebatterat länge rör föräldraledigas situation. Sedan den 1 juli 2006 gäller nya regler, och det är nu lättare att bli fälld för diskriminering.  Att inte få lön när man inte utför arbete, är det ett missgynnande? 

- Ja, sa Danhard, om det beror på att man är föräldraledig. Så kraftfullt beskrivet är det i förarbetena, och i fyra fall som kommit sedan dess. AD 2009 nr 13 som handlar om gratifikation, AD 2009 nr 15 som handlar om pensionspremier, AD 2009 nr 56 som handlar om löneökning – den som regelmässigt har fått lönerevision under arbetet ska få det också under föräldraledighet – samt AD 2009 nr 45 som handlar om en gravid kvinna som ansökte om att få gå en kurs som skulle äga rum en vecka före beräknad förlossning.

- Det är väldigt långtgående förändringar, konstaterar Erik Danhard. Det kan ta ett tag innan den allmänna rättvisekänslan hinner ikapp lagstiftarens intentioner.

En del i publiken blev mycket riktigt ganska chockade när de förstod hur långtgående förbudet mot föräldradiskriminering numera sträcker sig.

Danhard tog också upp Lavaldomen. Historien är numera bekant för de flesta: ett lettiskt bolag – Laval – hade utstationerat arbetstagare för en byggnadsentreprenad i Sverige. Bolaget omfattades av ett lettiskt kollektivavtal. Det blev blockad från de svenska facken, och AD fann i beslut (AD 2004 nr 111) inte skäl att intermistiskt förbjuda stridsåtgärderna. Efter en dom i EG-domstolen stod det klart att stridsåtgärderna – som enligt lydelsen av svensk lag var tillåtna – stred mot EG-rätten (AD 2005 nr 49 och Laval, C-341/05, REG[200] s. I-11767). Målet gick tillbaka till AD och gällde nu om de fackliga organisationerna var skadeståndsskyldiga i förhållande till det lettiska bolaget.

- AD hade här att ta ställning till dels om det kunde utgå skadestånd direkt som en följd av överträdelsen av EG-rätten, sa Danhard, dels om skadeståndsskyldigheten kunde komma i fråga som en följd av att stridsåtgärderna syftade till att undantränga ett lettiskt kollektivavtal.

Och skadestånd utgick som bekant.

- Jag tror att det här kommer att komma tillbaka i olika tappningar, sa Erik Danhard.

Det finns nu ett förslag till hur svensk rätt ska ändras för att leva upp till EG-domstolens dom i Lavalmålet. Förslag ska lämnas i februari. Konstitutionsutskottet har en roll här.

- Sista ordet i Laval-frågan är inte sagt, även om sista ordet i Laval-domen är sagt, konstaterade Erik Danhard.

En ännu större nyhet är att semesterlagen ska få nya regler den 1 april 2010.

– Det rör sig om en fullständig översyn, sa Danhard, men de materiella förändringarna är i begränsad omfattning.

De nya reglerna består huvudsakligen i följande:

  • Sammalöneregeln kommer vara huvudregel
  • Några undantag – procentregeln
  • Semestergrundande frånvaro förkortas (i fall av sjukdom)
  • Korttidsanställda får alltid rätt till semesterförmåner
  • Enklare beräkning av sparad semester.

FAKTA

Rättsområde: Arbetsrätt

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt