Fler manliga förebilder
Branschundersökningen Årets advokatbyrå 2011 har haft fokus på frågor om manliga/kvinnliga advokater. Undersökningen genomförs av Regi i samarbete med Bolagsjuristernas förening och Infotorg.
Resultatet visar att inköparna generellt är något mer nöjda med kvinnliga advokater än manliga. Dessutom anser cirka 50 procent att det är ett problem att det finns för få kvinnliga delägare i byråerna.
Jämställdhetsperspektivet debatterades under galan i samband med Årets advokabyrå. Se bilder från debatten och galan här.
Joakim Edoff på Setterwalls och Maria-Pia Hope på Vinge menar att det måste ske en attitydförändring hos advokatbyråerna. Det är viktigt att arbeta med förebilder för att öka andelen kvinnliga delägare.
Helene Lövung berättar att Advokatsamfundet nyligen avslutat Rubenprojektet där manliga advokater och myndighetschefer är mentorer för kvinnliga jurister. Projektet har fallit väl ut och varit mycket uppskattat av både deltagarna och mentorerna.
Enligt Helene Lövung är 70 procent av juriststudenterna kvinnor. När advokatbyråerna anställer jurister är 55 procent kvinnor. Byråerna har i genomsnitt 17 procent kvinnliga delägare men bara 11 procent bland de största byråerna. Helene Lövung anser, även om förändringen går långsamt, att det är en positiv utveckling. De senaste 10 åren har andelen kvinnliga advokater ökat från 17 till 25 procent.
Christina Blomkvist, koncernjurist på Folksam, menar att hon aldrig har träffat kvinnliga byråanställda som inte vill bli delägare. Hon betonar vikten av att kvinnor får manliga mentorer i en mansdominerad bransch för att utvecklas mot delägarskap. Det måste ske redan under de första åren. Visst krävs det hårt arbete för att lyckas i advokatbranschen men man kan fråga sig om det verkligen är "balans i livet"-perspektivet som får kvinnor att lämna byråerna.
Kristoffer Persson på Frank anser att det i förlängningen handlar om att locka både män och kvinnor till advokatyrket och delägarskap, särskilt bland yngre generationer. Det är arbetsgivaren som måste underlätta och skapa förutsättningar, och det handlar inte om att sänka kraven.
Rekryteraren Rosita von Feilitzen instämmer i att det om några år kommer att vara en könsneutral fråga, alltså en generationsfråga snarare än manligt/kvinnligt perspektiv. Hon menar att det generellt krävs en mer snitslad bana för att introducera yngre jurister i delägarskap i byråerna. Om man tidigt klargör vad som krävs blir det enklare att skapa de rätta förutsättningarna.